Geschiedenis van Strijen

Hoewel het lage westen geologisch gezien piepjong is, zijn er toch sporen gevonden van bewoning uit de prehistorie. Aangenomen moet worden dat ook in de bronstijd, dus omstreeks 1500-1000 v. Chr., bewoning heeft plaats gevonden. Hierna hebben de Kaninefaten zich in onze omgeving gevestigd, maar deze werden al snel verdreven door de Romeinen.

Voorwerpen uit deze tijd zijn gevonden in de omgeving van de Binnenmaas en in Strijen zijn een Romeins sluisje en een woonhuis aangetroffen.
De Romeinen en Kaninefaten trokken in de 2e eeuw weg en rond het jaar 400 kwamen de Franken hier wonen. Aan het eind van de 5e eeuw (tijdens de regering van koning Faramond) werd voor het eerst de naam Streona genoemd, waarschijnlijk werd hier toen al Strijen mee bedoeld.
Rond 630 ontstond het graafschap Strijen, dit graafschap besloeg een groot gedeelte van Zuid-Holland en Noord-Brabant. Het graafschap Het Land van Strijen werd in de periode 630-1290 door diverse graven en gravinnen geregeerd.

Na 1316 stond de heerlijkheid Strijen alleen en werd zelfstandig. Uiteindelijk werd zij als Strijensche Waard in de Zuid-Hollandse Waard opgenomen.
Strijen heeft tijdens deze Middeleeuwen een welvarende gemeenschap gekend. Dit blijkt vooral uit opgravingen welke zijn verricht door de Stichting Archeologische Werkgroep Hoeksche Waard.

De bouw van de kerk (of basiliek) werd in de 13e eeuw gestart, het huidige gebouw stamt uit de 16e eeuw en is door andere gebouwen voorafgegaan.
De naam “Strien” is afkomstig van de gelijknamige rivier, deze werd als belangrijke handelsroute tussen de grote rivieren (Schelde, Maas en Rijn) gebruikt.

In 1410 werd Strijen voor het eerst door brand verwoest, deze was aangestoken door inwoners uit Dordrecht. Later in 1759 werd Strijen weer verwoest door een brand die 102 huizen in de as legde.

Na de Sint Elisabethsvloed van 1421 ontstond het eiland de Hoeksche Waard. Strijen lag nu opeens op een eiland. Een nieuwe stormvloed in 1953 zorgde voor veel materiële schade.

Ook na de vloed van 1421 bleef Strijen toch zijn vooraanstaande plaats behouden. Wel kwam Strijen in 1731 in particuliere handen van Mattheus Lestevenon, hij kon zich op dat moment ambachtsheer noemen.

De Stoomtram reed voor het eerst in 1905 van Rotterdam naar Strijen, van deze naam is de Trambaan afgeleid. Autobussen hebben na het stoppen van de tram in 1956 het vervoer overgenomen.

Tijdens de oorlog was Strijen een strategisch punt waarbij veel mensen zijn gesneuveld. Achter de Oud Bondijk 44 bevindt zich nog de Joodse begraafplaats. Na de oorlog is Strijen uitgegroeid tot een moderne gemeente met 9525 inwoners in 2002 en een oppervlakte van 57,74 km2.

Bron: Boekje “Beknopte Geschiedenis van Strijen” uitgegeven door Het Land van Strijen.

Bekende zaken in Strijen:

  • riviertje de Striene;
  • café Het Wapen van Strijen;
  • politiebureau aan de Oranjestraat
  • museum “Het Oude land van Strijen”;
  • watertoren aan de Schelpweg.
Advertentie

2 Reacties op “Geschiedenis van Strijen

  1. Pingback: Ferry Krauweel maakt mooiste foto van Strijen | Hoeksche Waard

  2. Pingback: Boek: Het geheim van Cillaarshoek | Hoeksche Waard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s