Tiengemeten in 2016

NM_LOGOMet grote regelmaat vinden er activiteiten plaats op het eiland Tiengemeten. Hieronder kun je zien of er binnenkort iets te doen is en wat je misschien intussen gemist hebt. Meer info op www.natuurmonumenten.nl .

Tiengemeten

Tiengemeten


23-10-2016

Kinderen uit Zuid-Holland kunnen op 23 oktober Boswachter van OERRR worden.

In de herfstvakantie organiseren OERRR en ING de Wilde Buiten Dagen op tien verschillende plaatsen door het hele land, waaronder op natuureiland Tiengemeten. Met de Wilde Buiten Dagen willen Natuurmonumenten en ING kinderen op een leuke manier laten kennismaken met natuur.

Boswachters van OERRR
Op de ING Wilde Buiten Dagen leiden boswachters van Natuurmonumenten je op tot Boswachter van OERRR. Je krijgt het Boswachterspaspoort en gaat de natuur in met allerlei opdrachten, bijvoorbeeld de hindernissenbaan, spoorzoeken en vuur maken zonder lucifers. Daarna krijg je stempels in je paspoort. Staat dat vol? Dan krijg je de Boswachter van OERRR-badge! Alles wat je deze dagen leert komt goed van pas: thuis, op school of bij het buitenspelen. Alle ING Wilde Buiten Dagen zijn gratis.

Nationaal park Utrechtse Heuvelrug
(Foto: Marten van Dijl)

ING Wilde Buiten Dag op zondag 23 oktober op natuureiland Tiengemeten. Vooraf aanmelden voor de ING Wilde Buiten Dag is verlicht en kan via OERRR.nl/ingwildebuitendagen. Er zijn vier starttijden: 10.15, 11.15, 12.15 en 13.15 uur. De pont vertrekt stipt om 10.00, 11.00, 12.00 en 13.00 uur. Hiervoor dient een kaartje gekocht te worden. Navigatieadres voor de pont: Nieuwendijk 1,  3284 KR Zuid-Beijerland. Gratis parkeren.

OERRR-Ambassadeur Lisa Wade
Presentatrice en moeder Lisa Wade (Klokhuis) steunt de OERRR-activiteiten al jaren als ambassadeur. “Je ziet de kinderen groeien. Met de ervaring die ze die dag hebben opgedaan beleven zij de natuur heel anders. Het maakt de wereld om hen heen avontuurlijker en veiliger.”

Boommarter
(Foto: Marten  van Dijl)

Kinderen de natuur in met ING
ING ondersteunt Natuurmonumenten al meer dan twintig jaar. Tjitske Benedictus, manager Sponsoring & Evenementen bij ING: “We vinden het belangrijk om het behoud van de natuur in Nederland te steunen en toegankelijker te maken voor nu en voor later. Educatie en inspiratie van kinderen is daarin essentieel. Daarbij vindt ING het belangrijk om zoveel mogelijk kinderen kennis te laten maken met de natuur. Daarom zijn we sinds 2015 hoofdsponsor van OERRR. We willen een nóg grotere groep kinderen laten genieten en leren van de natuur. En samen met Natuurmonumenten de kinderen en hun ouders stimuleren om zelf de natuur in te gaan.”

Over Natuurmonumenten en OERRR
Een stap buiten de deur, is een stap in OERRR. OERRR is buiten. Buiten waar je altijd iets beleeft en waar het avontuur op je wacht. OERRR is het jeugdprogramma van Natuurmonumenten dat alle kinderen van 0 tot 12 jaar zelf de natuur laat ontdekken. Natuurmonumenten wil kinderen en hun ouders stimuleren om vaker naar buiten te gaan. Lekker spelen, klimmen, klauteren en knutselen. Natuur geeft kinderen vrijheid om zich te ontwikkelen en zelfvertrouwen te krijgen. Buiten spelen voedt de fantasie, helpt een kind te concentreren en maakt zelfstandig. Natuurmonumenten wil kinderen de waarde van natuur meegeven, zodat ze die later ook willen beschermen.


15-10-2016

Wandelen én fietsen op Tiengemeten

Tiengemeten is een echt wandeleiland. Maar door het wandelen te combineren met fietsen ontdek je een nog groter deel van dit natuureiland. Het kan op zaterdag 15 oktober, onder leiding van een vrijwillige boswachter. Leer alles over de nieuwe natuur op het eiland. Meld je wel vooraf aan via http://www.nm.nl/agenda.

Door deze gecombineerde wandel- en fietstocht zie je de verschillende natuurlandschappen van Tiengemeten. Ontdek prachtige vogels zoals als de kluut en de melkwitte zilverreiger en zie hoe de lepelaar zijn kostje bijeen scharrelt in de nieuw gevormde kreken. Niet alleen de natuur komt aan bod. De vrijwillige boswachter vertelt je over het ontstaan van Tiengemeten en de rijke historie. Vanaf de Vliedberg heb je een schitterend uitzicht over het eiland. Je kunt met eigen fiets komen of er een huren in het bezoekerscentrum op Tiengemeten.

Aanmelden
Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De pont naar Tiengemeten vertrekt om 10.00 uur vanaf Nieuwendijk (routebeschrijving en online kaartverkoop op de website). Even na 14.00 uur varen we terug. De kosten van de excursie zijn € 5,00 voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen € 8,00 en kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. € 4,00 en € 7,00. Een kind van OERRR betaalt € 4,00. Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor de pont. Kaarten voor de pont zijn vooraf online te koop. Kijk voor meer informatie op http://www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten.


01-10-2016

Wilderniswandelen op Tiengemeten

Kom zaterdag 1 oktober struinen door de Wildernis van Tiengemeten. Ontdek tijdens deze wandeling de ruige getijdenatuur aan de westkant van het eiland en de dieren die hier leven. Hier waan je je alleen op de wereld. Een aanrader voor liefhebbers van ruige natuur! Meld je wel vooraf aan via http://www.nm.nl/agenda.

In dit deel van Tiengemeten heeft het water van het Haringvliet vrij spel. Kleine, nieuwe kreekjes groeien langzaam uit tot bredere geulen. Met een bootje steken we de kreek over die aan de zuidkant het eiland binnenstroomt. De bever heeft dit deel van de Wildernis uitverkoren om zijn burcht te bouwen. Ook is het de favoriete plek van de roerdomp en een prima broedgebied voor vele rietvogels. Schotse hooglanders banen zich een weg tussen het riet en de wilgen en zorgen voor extra dynamiek. De vrijwillige boswachter kan je er alles over vertellen. De wandeling start met de pont naar Tiengemeten om 10.00 uur precies en eindigt rond 15.00 uur. Je kunt dan aansluitend de pont terug nemen of nog wat langer verblijven op het eiland. Trek waterdichte schoenen of laarzen aan en vergeet de verrekijker niet!

Aanmelden
Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De kosten van de excursie zijn € 7,50 voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen € 10,50 en kinderen tot en met 12 jaar resp. € 7,50 en € 4,50. Kinderen van OERRR betalen € 4,50. Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor de pont. Bespaar tijd en koop je kaartje voor de pont ook alvast online via de website!


24-09-2016

Roofvogels op Tiengemeten
Ben jij gefascineerd door roofvogels? Wandel dan zaterdag 24 september mee met een echte vogelkenner over natuureiland Tiengemeten en werp een blik door zijn telescoopkijker. Vandaag leer je alles over de roofvogels die graag op het eiland vertoeven! Meld je voor deze excursie wel vooraf aan op http://www.nm.nl/agenda.

Tijdens een wandeling over natuureiland Tiengemeten zie je altijd wel roofvogels. Zo zit de slechtvalk graag op de uitkijk op het dak van het schafthuisje in de Weelde. De torenvalk laat zich prima bekijken als hij aan het bidden is boven de akkertjes van de Oude Polder. Op Tiengemeten leven veel paartjes bruine kiekendieven en buizerds. De vogelkenner leert je tijdens de wandeling alles over roofvogels. Op den duur ga je de vogels steeds beter herkennen aan hun roep of verenkleed. Neem een eigen verrekijker mee tijdens de wandeling om ze nog beter te kunnen bewonderen.

Torenvalk

Torenvalk (Falco tinnunculus), Valken (Falconidae), Roofvogels (Falconiformes), Vogels (Aves), fauna, valk, roofvogel, vogel – Schouwen Duiveland, Zeeland, Nederland, Europa (Foto: Gilles van Oeveren)

Aanmelden
Op 24 september word je uiterlijk 08:45 uur verwacht bij de pont in Nieuwendijk. We vertrekken om 09:00 uur met de pont en nemen om 12:10 uur de pont terug vanaf Tiengemeten. Vooraf aanmelden voor deze excursie is noodzakelijk en kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De kosten van de excursie bedragen voor leden van Natuurmonumenten € 5,00, voor niet-leden € 8,00 en voor kinderen t/m 12 jaar resp. € 4,00 en € 7,00. Kinderen van OERRR betalen € 4,00. De kosten voor de pont komen hier nog bij. Bespaar tijd en bestel de pontkaartjes ook alvast via de website!


10-09-2016

Workshop natuurfotografie op Tiengemeten

Kom zaterdag 10 september met je fotocamera naar Tiengemeten voor een dagvullende fotografieworkshop! Tijdens deze workshop leer je alles over natuurfotografie. Met handige fotografietips maak je de meest prachtige foto’s! Meld je wel vooraf aan op http://www.nm.nl/agenda.

Natuureiland Tiengemeten is zeer fotogeniek. Het is een belevenis om het prachtige landschap, de bloemen, planten en dieren op beeld vast te leggen. Twee ervaren natuuramateurfotografen gaan graag met je op stap en geven je waardevolle fotografie tips. Zo wordt fotograferen een feest. De workshop is geschikt voor amateurfotografen die in het bezit zijn van een digitale camera die ook instelbaar is.

Het programma is dagvullend. De start is om 09.00 uur met vertrek van de pont vanaf Nieuwendijk. Na koffie/thee en wat lekkers begint de workshop. Na de lunch bekijken en bespreken we de gemaakte foto’s. Om 16.10 uur vaart de pont weer terug.

Aanmelden
Vooraf aanmelden is noodzakelijk en kan via http://www.nm.nl/agenda. De workshop kost € 45,- voor leden van Natuurmonumenten. Niet- leden betalen € 55,-. Dit is inclusief een lunch met luxe broodjes, maar exclusief een kaartje voor de pont. Dit kaartje kun je vooraf kopen op de website van Natuurmonumenten of op de dag zelf bij de kaartautomaat in de haven (zorg dat je een half uur van tevoren aanwezig bent). Het maximum aantal deelnemers is 15.


10-09-2016

Vaartocht rond Tiengemeten in de schemering

Vaar zaterdag 10 september mee met gastheer Huib Bijl en zijn salonboot de Heicondias, in de schemering rond natuureiland Tiengemeten. Met een beetje geluk zien we de zon prachtig in het water zakken! Meld je snel aan voor deze activiteit op http://www.nm.nl/agenda!
Bij het inschepen word je verwelkomd met een kopje koffie of thee met Tientjekoek. Ervaar de schoonheid van de natuur vanaf het water tijdens deze gezellige vaartocht die 2,5 uur duurt. En als de weergoden ons gunstig gezind zijn, zul je de zon weg zien zakken boven het weerspiegelende water, een schouwspel dat je niet snel zult vergeten.

Heicondias l
Aanmelden
Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De boot vertrekt om 18.15 uur vanuit de haven bij Nieuwendijk (Nieuwendijk 1, Zuid-Beijerland). Rond 20.45 uur zijn we terug. De boottocht kost voor leden van Natuurmonumenten €22,50, niet-leden betalen €27,50. Kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. €15,00 en €20,00. Een kind van OERRR betaalt €15,-. Kijk voor meer informatie op http://www.nm.nl/tiengemeten.


03-09-2016

Vier de OOGSTDAG op Tiengemeten op zaterdag 3 september 2016

Zaterdag 3 september is er weer een Oogstdag op natuureiland Tiengemeten. Een leuke familiedag boordenvol activiteiten voor iedereen die van lekkere streekproducten, gezelligheid en nostalgie houdt. In en rondom de hoeves bij het Landbouwmuseum, het Rien Poortvliet museum en het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten is van alles te beleven.
Deze zomer is Tiengemeten op zaterdag ook met de Waterbus te bereiken vanuit Hellevoetsluis, Stellendam en Middelharnis.  De Oogstdag duurt van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Ouderwets gezellig
Bij het Landbouwmuseum is een ouderwets gezellige markt met lekkere streekproducten uit de Hoeksche Waard. Bij de kraampjes kun je proeven van kaasjes, paté, honing en vers gebakken brood. Muziek en dans zorgen voor extra sfeer. Voor de kinderen zijn er  volop gratis activiteiten.  Geef de boerderijdieren een knuffel, leef je uit op het springkussen, laat je schminken of maak zelf een springtouw.  Pannenkoeken eten kan bij “Pannenkoeken bij Helene”, vlakbij het Landbouwmuseum. Speelnatuur Tiengemeten is deze dag gewoon geopend.

Oogstdag Tiengemeten 3 september

Veel te ontdekken
Bouw eens een eigen aardappelrooier van Meccano! Dat kan in het Landbouwmuseum. Of laat je verrassen door de boeiende verhalen van de vrijwilligers van het Landbouwmuseum die uit eigen ervaring vertellen hoe het boerenleven vroeger was. Loop ook eens binnen bij het Rien Poortvlietmuseum en kijk hoe mooi Rien het boerenleven en de natuur heeft vastgelegd.
Dit jaar is ook een prachtige expo over het werk van Jopie Huijsman. De toegang tot beide musea is deze dag gratis.

Ritje met huifkar
Antieke trekkertjes met huifkar brengen je naar de Oude Polder van Tiengemeten aan de oostkant van het eiland. Een belevenis op zich! In de Oude Polder worden de gewassen geoogst zoals in vroeger dagen. Grote trekpaarden worden ingezet voor het zware werk. Kinderen zijn van harte welkom om mee te helpen bij de oogst. De huifkartocht brengt je verder naar zorgboerderij de Idahoeve waar bewoners je hartelijk verwelkomen.

Oogstdag Tiengemeten 3 sep l Kind en kaf koren.jpg

Met de Waterbus of met de pont
Natuureiland Tiengemeten ligt in het Haringvliet ten zuiden van Rotterdam. Tijdens de Oogstdag vaart de Waterbus 3 keer per dag vanuit Hellevoetsluis via Stellendam en Middelharnis naar Tiengemeten. Kijk voor info over het vaarschema en tarieven op waterbus.nl/haringvliet.
De pont van Natuurmonumenten vaart ieder uur vanuit Nieuwendijk naar Tiengemeten. Leden van Natuurmonumenten ontvangen €2,00 korting op een pontkaartje. Je kunt je kaartje vooraf online kopen via http://www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten of bij het Infopunt in de haven van Nieuwendijk.

Samen werken en feesten
De Oogstdag wordt georganiseerd door het Landbouwmuseum en het Rien Poortvliet museum in samenwerking met Natuurmonumenten. Hierbij zijn ruim honderd vrijwilligers betrokken die zich inzetten om deze gezellige familiedag tot een succes te maken.

Meer info op http://www.landbouwmuseumtiengemeten.nl en http://www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten

(Foto’s: Cent de Haan)


03-09-2016

Beleef Tiengemeten vanaf het water

Beleef Tiengemeten vanaf het water! We varen op zaterdag 3 september, voor de laatste keer dit seizoen, met de salonboot Heicondias rondom het natuureiland, wat voor een heel andere natuurbelevenis zorgt. Meld je snel aan voor deze activiteit op http://www.nm.nl/agenda!

Tijdens de boottocht word je vergezeld door een vrijwillige boswachter van Natuurmonumenten die je van alles kan vertellen over Tiengemeten. We varen over het Vuile Gat langs de Tiendgorzen en om de westpunt van Tiengemeten heen. Vanaf het water heb je een mooi beeld van het eiland en de plek waar het Haringvlietwater Tiengemeten binnenstroomt.

De getijdennatuur is populair bij allerlei steltlopers. De bever heeft deze ruige plek uitgekozen om er zijn imposante burcht te bouwen. Na de westpunt varen we om de oostpunt heen en zetten koers naar de haven van Tiengemeten. Vanaf het water zijn de historisch boerderijen van Tiengemeten prachtig te zien!
Na de boottocht kun je Tiengemeten zelf gaan verkennen. Binnen vijf minuten ben je in het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Je kunt hier ook fietsen huren. Het Rien Poortvlietmuseum, het Landbouwmuseum, Speelnatuur en Pannenkoeken bij Helene zijn vlakbij. Kortom, genoeg ingrediënten voor een fantastische dag.

Heicondias l

Aanmelden
Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De boot vertrekt om 13.00 uur vanuit de haven bij Nieuwendijk (Nieuwendijk 1, Zuid-Beijerland). Rond 15.00 uur zijn we op Tiengemeten zelf. De boottocht kost voor leden van Natuurmonumenten €12,50, niet-leden betalen €17,50. Kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. €10,00 en €15,00. Een kind van OERRR betaalt € 10,-. Kijk voor meer informatie op http://www.nm.nl/tiengemeten.


27-08-2016

Nachtdieren op natuureiland Tiengemeten  

’s Avonds zijn er meer dieren actief dan je denkt. Kom zaterdag 27 augustus naar natuureiland Tiengemeten. Ga mee met de gids van Natuurmonumenten en ontdek de wereld van deze geheimzinnige nachtdieren. Een leuke gezinsactiviteit! Meld je wel vooraf aan op http://www.nm.nl/agenda.
Vleermuizen hebben een ‘ingebouwde radar’ waardoor ze obstakels kunnen vermijden. Ze vliegen kriskras door de lucht. Dit is fascinerend om te zien. Nachtvlinders zijn wat minder opvallend. De gids vertelt je hoe je ze toch kunt ontdekken in de schemer. Schotse hooglanders zijn ook actief als het donker is. Je komt ze vast tegen tijdens deze bijzondere tocht. Trek stevige schoenen aan en vergeet de verrekijker niet!
Aanmelden
We verzamelen uiterlijk 19:45 uur bij de pont naar Tiengemeten, in Nieuwendijk (TomTom: 3284 KR). We vertrekken om 20:00 uur met de pont en nemen om 23:10 de pont terug. Aanmelden voor deze excursie is noodzakelijk en kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De excursie kost € 5,00 voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen € 8,00. Kinderen t/m 12 jaar betalen resp. € 4,00 en € 7,00. Kinderen van OERRR betalen € 4,00. De kosten voor de pont komen hier nog bij. Een pontkaartje kan vooraf gekocht worden via de website of in de haven, voor vertrek. Kom dan wel op tijd!


13-08-2016

Huifkartochten op Tiengemeten

Beleef natuureiland Tiengemeten vanuit een huifkar! Op zaterdag 13 augustus vertrekt de huifkar drie keer vanuit de haven van Tiengemeten. Boer Piet heet je van harte welkom op deze leuke gezinsactiviteit. Meld je snel aan via http://www.nm.nl/agenda! Ga mee met deze huifkartocht langs de mooiste plekjes op Tiengemeten. Boer Piet neemt je mee voor een rondrit in zijn huifkar die getrokken wordt door twee majestueuze Belgische trekpaarden. Een gids van Natuurmonumenten gaat mee en vertelt onderweg verhalen over het eiland. De huifkartocht voert langs de unieke natuur van Tiengemeten waar het wemelt van de vogels. Vergeet dus je verrekijker niet. Ook zul je Schotse hooglanders zien. Na de tocht word je in Pannenkoeken bij Helene gastvrij ontvangen met een heerlijk kopje koffie en een tientje (lokale lekkernij).

Huifkar Pauline Joosten

Canadese guldenroede (Solidago canadensis) – Tiengemeten, Zuid-Holland, Nederland, Europa

Aanmelden
Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De pont naar Tiengemeten vertrekt om 11.00 uur, 13.00 en 15.00 uur vanuit de haven van Nieuwendijk. Na aankomst op het eiland staat de huifkar klaar voor een rit van ongeveer anderhalf uur. Aansluitend vaart de pont terug, maar je kunt ook langer op het eiland blijven (of eerder komen bij de latere huifkartochten!). De huifkartocht kost voor leden van Natuurmonumenten €15,00, niet-leden betalen €17,50. Kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. €10,00 en €12,50. Kinderen van OERRR betalen €10,-. Dit is exclusief de kosten voor de pont. Koop je kaartje hiervoor ook vast via de website! Kijk voor meer informatie over Tiengemeten op http://www.nm.nl/tiengemeten.


06-08-2016

Vaartocht langs sluizen in het Haringvliet

Tijdens een boottocht van 3,5 uur varen we op zaterdag 6 augustus vanaf Nieuwendijk met salonboot de Heicondias naar één van de kroonjuwelen van de deltawerken: de Haringvlietdam die Voorne Putten verbindt met Goeree-Overflakkee. Vaar je mee? Meld je vooraf aan voor deze activiteit op http://www.nm.nl/agenda!

In 2018 gaat een van de Haringvlietsluisdeuren een klein stukje open. Een feest voor trekvissen als zalm, zeeforel paling en bot. Maar ook vogels profiteren hiervan. Een gids van Natuurmonumenten vaart mee en vertelt meer over de unieke natuur van de Zuidwestelijke delta.

Heicondias l

We varen over het Haringvliet langs prachtige natuurgebieden zoals het eiland Tiengemeten, de Korendijkse Sllikken, Scheelhoek en de Slijkplaat. Het watervogelleven is indrukwekkend. Onderweg zie je massa’s vogels die op zoek zijn naar voedsel of nestelen op de afgelegen eilandjes in het Haringvliet. Een fantastisch gezicht!

Aanmelden
Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De boot vertrekt om 12.00 uur vanuit de haven bij Nieuwendijk (Nieuwendijk 1, Zuid-Beijerland). Rond 15.30 uur zijn we terug. De boottocht kost voor leden van Natuurmonumenten €32,50, niet-leden betalen €37,50. Kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. €25,00 en €30,00. Een kind van OERRR betaalt €25,-. Kijk voor meer informatie op http://www.nm.nl/tiengemeten.


23-07-2016 / 21-08-2016 / 03-09-2016

Beleef Tiengemeten vanaf het water

Beleef Tiengemeten vanaf het water! We varen op zaterdag 23 juli met de salonboot Heicondias rondom het natuureiland, wat voor een heel andere natuurbelevenis zorgt. Meld je snel aan voor deze activiteit op http://www.nm.nl/agenda! Wel zin, maar geen tijd op 23 juli? We varen ook op zondag 21 augustus en zaterdag 3 september!

Tijdens de boottocht word je vergezeld door een vrijwillige boswachter van Natuurmonumenten die je van alles kan vertellen over Tiengemeten. We varen over het Vuile Gat langs de Tiendgorzen en om de westpunt van Tiengemeten heen. Vanaf het water heb je een mooi beeld van het eiland en de plek waar het Haringvlietwater Tiengemeten binnenstroomt.

Heicondias l De getijdennatuur is populair bij allerlei steltlopers. De bever heeft deze ruige plek uitgekozen om er zijn imposante burcht te bouwen. Na de westpunt varen we om de oostpunt heen en zetten koers naar de haven van Tiengemeten. Vanaf het water zijn de historisch boerderijen van Tiengemeten prachtig te zien!

Na de boottocht kun je Tiengemeten zelf gaan verkennen. Binnen vijf minuten ben je in het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Je kunt hier ook fietsen huren. Het Rien Poortvlietmuseum, het Landbouwmuseum, Speelnatuur en Pannenkoeken bij Helene zijn vlakbij. Kortom, genoeg ingrediënten voor een fantastische dag.

Aanmelden
Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De boot vertrekt om 13.00 uur vanuit de haven bij Nieuwendijk (Nieuwendijk 1, Zuid-Beijerland). Rond 15.00 uur zijn we op Tiengemeten zelf. De boottocht kost voor leden van Natuurmonumenten €12,50, niet-leden betalen €17,50. Kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. €10,00 en €15,00. Een kind van OERRR betaalt € 10,-. Kijk voor meer informatie op http://www.nm.nl/tiengemeten.


17-07-2016

Fietsen op Tiengemeten 

Maak een heerlijke fietstocht over Tiengemeten, het laatste echte eiland van Zuidwest Nederland. Op zondag 17 juli organiseert Natuurmonumenten een mooie fietstocht, door Weemoed, Weelde en Wildernis. Meld je wel vooraf aan via http://www.nm.nl/agenda.
De prachtige historische boerderijen aan de noordkant van het eiland sieren het afwisselende landschap en vormen de stille getuigen van een rijke cultuurhistorie. Een gids kan je er alles over vertellen. Vanaf de Vliedberg heb je een schitterend uitzicht over het weidse landschap. Wolken lijken het water te raken. Duizenden watervogels vinden er rust en voedsel.

Aanmelden
Als je mee wilt met de fietstocht, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De pont naar Tiengemeten vertrekt om 10.00 uur vanaf Nieuwendijk (routebeschrijving en online kaartverkoop op de website). Even na 14.00 uur varen we terug. De kosten van de excursie zijn € 5,00 voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen € 8,00 en kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. € 2,00 en € 5,00. Een kind van OERRR betaalt € 2,00. Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor de pont. Kijk voor meer informatie op http://www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten.


09-07-2016

Huifkartochten op Tiengemeten

Beleef natuureiland Tiengemeten vanuit een huifkar! Op zaterdag 9 juli vertrekt de huifkar drie keer vanuit de haven van Tiengemeten. Boer Piet heet je van harte welkom op deze leuke gezinsactiviteit. Meld je snel aan via http://www.nm.nl/agenda!

Ga mee met deze huifkartocht langs de mooiste plekjes op Tiengemeten. Boer Piet neemt je mee voor een rondrit in zijn huifkar die getrokken wordt door twee majestueuze Belgische trekpaarden. Een gids van Natuurmonumenten gaat mee en vertelt onderweg verhalen over het eiland. De huifkartocht voert langs de unieke natuur van Tiengemeten waar het wemelt van de vogels. Vergeet dus je verrekijker niet. Ook zul je Schotse hooglanders zien. Na de tocht word je in Pannenkoeken bij Helene gastvrij ontvangen met een heerlijk kopje koffie en een tientje (lokale lekkernij).

Aanmelden
Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De pont naar Tiengemeten vertrekt om 11.00 uur, 13.00 en 15.00 uur vanuit de haven van Nieuwendijk. Na aankomst op het eiland staat de huifkar klaar voor een rit van ongeveer anderhalf uur. Aansluitend vaart de pont terug, maar je kunt ook langer op het eiland blijven (of eerder komen bij de latere huifkartochten!). De huifkartocht kost voor leden van Natuurmonumenten €15,00, niet-leden betalen €17,50. Kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. €10,00 en €12,50. Kinderen van OERRR betalen €10,-. Dit is exclusief de kosten voor de pont. Koop je kaartje hiervoor ook vast via de website! Kijk voor meer informatie over Tiengemeten op http://www.nm.nl/tiengemeten.
———————————————————–

09-07-2016

Haringvliet vaartocht langs sluizen

Vaar zaterdag 9 juli mee met gastheer Huib Bijl en zijn salonboot de Heicondias. Tijdens deze tocht van 3,5 uur varen we vanaf Nieuwendijk naar één van de kroonjuwelen van de Deltawerken: de Haringvlietdam die Voorne Putten verbindt met Goeree-Overflakkee. Meld je snel aan voor deze activiteit op http://www.nm.nl/agenda!

In 2018 gaat een van de Haringvlietsluisdeuren een klein stukje open. Een feest voor trekvissen als zalm, zeeforel paling en bot. Maar ook vogels profiteren hiervan. Een gids van Natuurmonumenten vaart mee en vertelt meer over de unieke natuur van de Zuidwestelijke delta. We varen over het Haringvliet langs prachtige natuurgebieden zoals het eiland Tiengemeten, de Korendijkse Sllikken, Scheelhoek en de Slijkplaat. Het watervogelleven is indrukwekkend. Onderweg zie je massa’s vogels die op zoek zijn naar voedsel of nestelen op de afgelegen eilandjes in het Haringvliet. Een fantastisch gezicht!.

Aanmelden
Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De boot vertrekt om 12.00 uur vanuit de haven bij Nieuwendijk (Nieuwendijk 1, Zuid-Beijerland). Rond 15.30 uur zijn we terug. De boottocht kost voor leden van Natuurmonumenten €32,50, niet-leden betalen €37,50. Kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. €25,00 en €30,00. Een kind van OERRR betaalt €25,-. Kijk voor meer informatie op http://www.nm.nl/tiengemeten.
————————————————————-

09-07-2016

Avondwandeling in de schemer op Tiengemeten

Wat is er mooier dan wandelen in de schemer op een echt eiland? Beleef het mee op natuureiland Tiengemeten en stap zaterdag 9 juli op de pont van 20.00 uur voor een bijzondere wandeling van bijna drie uur. Meld je wel vooraf aan via http://www.nm.nl/agenda!
Ervaar hoe de nacht haar intrede doet. Bij helder weer kun je genieten van een prachtige zonsondergang. De vrijwillige boswachter kent het eiland op z’n duimpje. Schotse hooglanders zijn ook actief als het donker wordt. Je komt ze vast tegen. Deze tocht is ook leuk voor kinderen! Tegen 23.00 sluiten we af en rond 23.10 vaart de pont terug naar het vasteland.

Aanmelden
Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De excursie kost € 5,00 voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen € 8,00. Kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. € 4,00 en € 7,00. Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor de pont. Bespaar tijd en koop je kaartje voor de pont ook alvast online via de website; http://www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten!


03-07-2016

Wandelen door de Oude Polder op Tiengemeten

Wandel zondag 3 juli mee door de Weemoed en de Oude Polder van Tiengemeten. De wandeling voert langs akkertjes vol wilde bloemen en akkervogels. In dit deel het eiland proef je de sfeer van het kleinschalige platteland van vroeger. Meld je wel vooraf aan op www.nm.nl/agenda.

Weemoed is het oostelijk deel van Tiengemeten. Hier lijkt het landschap op Tiengemeten anno 1900. Op de kleinschalige akkertjes groeit vlas, zomertarwe, boekweit en luzerne. Hiertussen bloeien korenbloemen, wilde cichorei en klaprozen. Echte akkervogels zoals de kneu voelen zich hier thuis. Trekpaarden grazen in de nabijgelegen weilandjes en in de boomgaard staan appel- en perenbomen. Ga mee en geniet van een nostalgisch stukje Tiengemeten.

Aanmelden  
Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda.     We starten om 10.00 uur met de pont vanuit Nieuwedijk naar Tiengemeten. De wandeling eindigt om 13.00 uur. De kosten van de excursie zijn € 7,50 voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen € 10,50. Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor de pont (€ 6,00, leden ontvangen € 2,00 korting). Kaartjes voor de pont kunnen ook vooraf gekocht worden via de website; www.nm.nl/tiengemeten.


02-07-2016

Vaartocht vroege vogels met ontbijt rond Tiengemeten

Deze boottocht rond natuureiland Tiengemeten is een must voor vogelliefhebbers! Ga vroeg uit de veren en stap aan boord van de gezellige salonboot de Heicondias. Beleef Tiengemeten en de vele vogels vanaf het water, maar ook al wandelend over het eiland. We varen op zaterdag 2 juli om 7 uur weg vanuit de haven in Nieuwendijk. Tegen 12 uur eindigt het programma. We serveren een heerlijk lokaal ontbijt. Meld je snel aan voor deze activiteit op www.nm.nl/agenda!

Een vogelkenner van Natuurmonumenten vaart met je mee en vertelt je onderweg alles over het rijke vogelleven in het Haringvliet. Na de vaartocht met ontbijt meren we aan op Tiengemeten en verkennen we vogelparadijs Tiengemeten te voet onder leiding van de gids.

Tiengemeten ligt middenin het Haringvliet, een van de zeearmen van de Zuidwestelijke delta. Een gul driesterrenrestaurant voor honderdduizenden vogels. Zo zou je de delta gerust kunnen noemen. Het gebied biedt voedsel voor steltlopers, meeuwen, eenden, ganzen en andere vogels. Vanaf het water kun je de vogels extra goed zien. Een prachtig gezicht!

Aanmelden
Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, www.natuurmonumenten.nl/agenda. De boot vertrekt om 07.00 uur vanuit de haven bij Nieuwendijk (Nieuwendijk 1, Zuid-Beijerland). Rond 12.00 uur eindigt het programma op Tiengemeten. Je kunt de pont terug nemen of nog wat langer op het eiland blijven. De boottocht kost voor leden van Natuurmonumenten €32,50, niet-leden betalen €37,50. Kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. €25,00 en €30,00. Een kind van OERRR betaalt € 25,00. Kijk voor meer informatie op www.nm.nl/tiengemeten.


04-06-2016

Wilderniswandelen op Tiengemeten

Kom zaterdag 4 juni struinen door de Wildernis van Tiengemeten. Ontdek tijdens deze wandeling de ruige getijdenatuur aan de westkant van het eiland en de dieren die hier leven. Hier waan je je alleen op de wereld. Een aanrader voor liefhebbers van ruige natuur! Meld je wel vooraf aan via www.nm.nl/agenda.

In dit deel van Tiengemeten heeft het water van het Haringvliet vrij spel. Kleine, nieuwe kreekjes groeien langzaam uit tot bredere geulen. Met een bootje steken we de kreek over die aan de zuidkant het eiland binnenstroomt. De bever heeft dit deel van de Wildernis uitverkoren om zijn burcht te bouwen. Ook is het de favoriete plek van de roerdomp en een prima broedgebied voor vele rietvogels. Schotse hooglanders banen zich een weg tussen het riet en de wilgen en zorgen voor extra dynamiek. De vrijwillige boswachter kan je er alles over vertellen. De wandeling start met de pont naar Tiengemeten om 10.00 uur precies en eindigt rond 14.00 uur. Je kunt dan aansluitend de pont terug nemen of nog wat langer verblijven op het eiland. Trek waterdichte schoenen of laarzen aan en vergeet de verrekijker niet!

Aanmelden
Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De kosten van de excursie zijn € 7,50 voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen € 10,50 en kinderen tot en met 12 jaar resp. € 7,50 en € 4,00. Kinderen van OERRR betalen € 4,00. Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor de pont. Bespaar tijd en koop je kaartje voor de pont ook alvast online via de website!


28-05-2016

Workshop natuurfotografie op Tiengemeten

Kom zaterdag 28 mei met je fotocamera naar Tiengemeten voor een dagvullende fotografieworkshop! Tijdens deze workshop leer je alles over natuurfotografie. Met handige fotografietips maak je de meest prachtige foto’s! Meld je wel vooraf aan op http://www.nm.nl/agenda.

Natuureiland Tiengemeten is zeer fotogeniek. Het is een belevenis om het prachtige landschap, de bloemen, planten en dieren op beeld vast te leggen. Twee ervaren natuuramateurfotografen gaan graag met je op stap en geven je waardevolle fotografie tips. Zo wordt fotograferen een feest. De workshop is geschikt voor amateurfotografen die in het bezit zijn van een digitale camera die ook instelbaar is.

Het programma is dagvullend. De start is om 09.00 uur met vertrek van de pont vanaf Nieuwendijk. Na koffie/thee en wat lekkers begint de workshop. Na de lunch bekijken en bespreken we de gemaakte foto’s. Om 16.10 uur vaart de pont weer terug.

Aanmelden
Vooraf aanmelden is noodzakelijk en kan via http://www.nm.nl/agenda. De workshop kost € 45,- voor leden van Natuurmonumenten. Niet- leden betalen € 55,-. Dit is inclusief een lunch met luxe broodjes, maar exclusief een kaartje voor de pont. Dit kaartje kun je vooraf kopen op de website van Natuurmonumenten of op de dag zelf bij de kaartautomaat in de haven (zorg dat je een half uur van tevoren aanwezig bent). Het maximum aantal deelnemers is 15.


22-05-2016

OERRR Natuurdag op Tiengemeten

Kom zondag 22 mei naar eiland Tiengemeten voor de eerste OERRR Natuurdag van het seizoen! Een super dagje uit voor het hele gezin. Meld je wel vooraf aan op http://www.nm.nl/agenda.

Je kunt spoorzoeken, kleine beestjes zoeken of vuur maken. Echte waaghalzen nemen de hindernisbaan. En wie durft met blote voeten door de modder? Uitrusten kan rond het kampvuur. Proef daar van je eigengemaakte brandnetelsoep of popcorn.

De activiteit begint met de pont van 11.00 uur, 12.00 uur of 13.00 uur (naar keuze). Na aankomst op het eiland mag je je aanmelden bij Speelnatuur. Hier krijg je een stempelkaart waar je alle activiteiten willekeurig mee af kunt gaan. Je hebt er ongeveer drie uur de tijd voor. Tip: neem droge kleren mee!

Aanmelden
Als je mee wilt doen, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten; http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De kosten van de OERRR Natuurdag zijn € 6,00 voor kinderen van leden van Natuurmonumenten. Kinderen van niet-leden betalen € 9,00. Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor de pont. Koop hiervoor je kaartje ook alvast online via http://www.nm.nl/tiengemeten.


21-05-2016

Ervaar het eilandgevoel op Tiengemeten

Stap zaterdag 21 mei op de pont van 10.00 uur naar Tiengemeten en ervaar het echte eilandgevoel tijdens de heerlijke ‘eilandgevoelexcursie’. Er is volop ruimte en de rust is er ‘oorverdovend’. Ervaar het zelf! Meld je wel vooraf aan via http://www.nm.nl/agenda.

Tiengemeten is een echt eiland. Het ligt middenin het Haringvliet in de Zuidwestelijke delta. Maak de oversteek met de pont over het Vuile Gat en ervaar tijdens de wandeling hoe schitterend de natuur op het eiland is.

En je bent niet alleen. Want ieder jaar weer weten tienduizenden vogels Tiengemeten te vinden om uit te rusten, voedsel te zoeken of te broeden. Massaal zoeken zilverreigers, lepelaars, eenden en ganzen een plekje in het kommoeras van de Weelde. Een unieke natuurbelevenis!

Rond 13.00 uur eindigt de excursie en kun je de pont van 13.10 uur terug nemen of nog wat langer op het eiland blijven en een pont later nemen. Trek stevige schoenen aan en neem de verrekijker mee!

Aanmelden
Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De kosten van de excursie zijn € 5,- voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen € 8,- en kinderen tot en met 12 jaar resp. € 2,- en € 5,-. Kinderen van OERRR betalen € 2,-. Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor de pont. Bespaar tijd en koop je kaartje voor de pont ook alvast online via de website!


17-07-2016

Fietsen op Tiengemeten

Maak een heerlijke fietstocht over Tiengemeten, het laatste echte eiland van Zuidwest Nederland. Op 17 juli 2016 organiseert Natuurmonumenten een mooie fietstocht, door Weemoed, Weelde en Wildernis. Meld je wel vooraf aan via http://www.nm.nl/agenda.
De prachtige historische boerderijen aan de noordkant van het eiland sieren het afwisselende landschap en vormen de stille getuigen van een rijke cultuurhistorie. Een gids kan je er alles over vertellen. Vanaf de Vliedberg heb je een schitterend uitzicht over het weidse landschap. Wolken lijken het water te raken. Duizenden watervogels vinden er rust en voedsel.

Tiengemeten

Aanmelden
Als je mee wilt met de fietstocht, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De pont naar Tiengemeten vertrekt om 10.00 uur vanaf Nieuwendijk (routebeschrijving en online kaartverkoop op de website). Even na 14.00 uur varen we terug. De kosten van de excursie zijn € 5,00 voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen € 8,00 en kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. € 2,00 en € 5,00. Een kind van OERRR betaalt € 2,00. Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor de pont. Kijk voor meer informatie op http://www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten.


16-05-2016

Huifkartochten op Tiengemeten

Beleef natuureiland Tiengemeten vanuit een huifkar! Op maandag 16 mei (Tweede Pinksterdag) vertrekt de huifkar drie keer vanuit de haven van Tiengemeten. Boer Piet heet je van harte welkom op deze leuke gezinsactiviteit. Meld je snel aan via http://www.nm.nl/agenda!

Ga mee met deze huifkartocht langs de mooiste plekjes op Tiengemeten. Boer Piet neemt je mee voor een rondrit in zijn huifkar die getrokken wordt door twee majestueuze Belgische trekpaarden. Een gids van Natuurmonumenten gaat mee en vertelt onderweg verhalen over het eiland. De huifkartocht voert langs de unieke natuur van Tiengemeten waar het wemelt van de vogels. Vergeet dus je verrekijker niet. Ook zul je Schotse hooglanders zien. Na de tocht word je in Pannenkoeken bij Helene gastvrij ontvangen met een heerlijk kopje koffie en een tientje (lokale lekkernij).

Huifkar Pauline Joosten

Foto: Pauline Joosten

Aanmelden

Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De pont naar Tiengemeten vertrekt om 11.00 uur, 13.00 en 15.00 uur vanuit de haven van Nieuwendijk. Na aankomst op het eiland staat de huifkar klaar voor een rit van ongeveer anderhalf uur. Aansluitend vaart de pont terug, maar je kunt ook langer op het eiland blijven (of eerder komen bij de latere huifkartochten!). De huifkartocht kost voor leden van Natuurmonumenten €15,00, niet-leden betalen €17,50. Kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. €10,00 en €12,50. Kinderen van OERRR betalen €10,-. Dit is exclusief de kosten voor de pont. Koop je kaartje hiervoor ook vast via de website! Kijk voor meer informatie over Tiengemeten op http://www.nm.nl/tiengemeten.


14-05-2016

Haringvliet vaartocht langs sluizen

Vaar zaterdag 14 mei mee met gastheer Huib Bijl en zijn salonboot de Heicondias. Tijdens deze tocht van 3,5 uur varen we vanaf Nieuwendijk naar één van de kroonjuwelen van de Deltawerken: de Haringvlietdam die Voorne Putten verbindt met Goeree-Overflakkee. Meld je snel aan voor deze activiteit op http://www.nm.nl/agenda!

In 2018 gaat een van de Haringvlietsluisdeuren een klein stukje open. Een feest voor trekvissen als zalm, zeeforel paling en bot. Maar ook vogels profiteren hiervan. Een gids van Natuurmonumenten vaart mee en vertelt meer over de unieke natuur van de Zuidwestelijke delta. We varen over het Haringvliet langs prachtige natuurgebieden zoals het eiland Tiengemeten, de Korendijkse Sllikken, Scheelhoek en de Slijkplaat. Het watervogelleven is indrukwekkend. Onderweg zie je massa’s vogels die op zoek zijn naar voedsel of nestelen op de afgelegen eilandjes in het Haringvliet. Een fantastisch gezicht!.

Heicondias l

Aanmelden

Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De boot vertrekt om 12.00 uur vanuit de haven bij Nieuwendijk (Nieuwendijk 1, Zuid-Beijerland). Rond 15.30 uur zijn we terug. De boottocht kost voor leden van Natuurmonumenten €32,50, niet-leden betalen €37,50. Kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. €25,00 en €30,00. Een kind van OERRR betaalt €25,-. Kijk voor meer informatie op http://www.nm.nl/tiengemeten.

07-05-2016

Vaartocht rond Tiengemeten in de schemering

Vaar zaterdag 7 mei mee met gastheer Huib Bijl en zijn salonboot de Heicondias, in de schemering rond natuureiland Tiengemeten. Met een beetje geluk zien we de zon prachtig in het water zakken! Meld je snel aan voor deze activiteit op http://www.nm.nl/agenda!

Bij het inschepen word je verwelkomd met een kopje koffie of thee met Tientjekoek. Ervaar de schoonheid van de natuur vanaf het water tijdens deze gezellige vaartocht die 2,5 uur duurt. En als de weergoden ons gunstig gezind zijn, zul je de zon weg zien zakken boven het weerspiegelende water, een schouwspel dat je niet snel zult vergeten.

Heicondias l

Aanmelden

Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De boot vertrekt om 19.15 uur vanuit de haven bij Nieuwendijk (Nieuwendijk 1, Zuid-Beijerland). Rond 21.45 uur zijn we terug. De boottocht kost voor leden van Natuurmonumenten €22,50, niet-leden betalen €27,50. Kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. €15,00 en €20,00. Een kind van OERRR betaalt €15,-. Kijk voor meer informatie op http://www.nm.nl/tiengemeten.


07-05-2016

Beleef Tiengemeten vanaf het water  

We varen op zaterdag 7 mei met de salonboot Heicondias rondom het natuureiland, wat voor een heel andere natuurbelevenis zorgt. Meld je snel aan voor deze activiteit op http://www.nm.nl/agenda!

Tijdens de boottocht word je vergezeld door een vrijwillige boswachter van Natuurmonumenten die je van alles kan vertellen over Tiengemeten. We varen over het Vuile Gat langs de Tiendgorzen en om de westpunt van Tiengemeten heen. Vanaf het water heb je een mooi beeld van het eiland en de plek waar het Haringvlietwater Tiengemeten binnenstroomt.

Heicondias r

De getijdennatuur is populair bij allerlei steltlopers. De bever heeft deze ruige plek uitgekozen om er zijn imposante burcht te bouwen. Na de westpunt varen we om de oostpunt heen en zetten koers naar de haven van Tiengemeten. Vanaf het water zijn de historisch boerderijen van Tiengemeten prachtig te zien!

Na de boottocht kun je Tiengemeten zelf gaan verkennen. Binnen vijf minuten ben je in het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Je kunt hier ook fietsen huren. Het Rien Poortvlietmuseum, het Landbouwmuseum, Speelnatuur en Pannenkoeken bij Helene zijn vlakbij. Kortom, genoeg ingrediënten voor een fantastische dag.

Aanmelden

Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De boot vertrekt om 13.00 uur vanuit de haven bij Nieuwendijk (Nieuwendijk 1, Zuid-Beijerland). Rond 15.00 uur zijn we op Tiengemeten zelf. De boottocht kost voor leden van Natuurmonumenten €12,50, niet-leden betalen €17,50. Kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. €10,00 en €15,00. Een kind van OERRR betaalt € 10,-. Kijk voor meer informatie op http://www.nm.nl/tiengemeten.


06-05-2016

Fietsen op Tiengemeten

Maak een heerlijke fietstocht over Tiengemeten, het laatste echte eiland van Zuidwest Nederland. Op vrijdag 6 mei organiseert Natuurmonumenten een mooie fietstocht, door Weemoed, Weelde en Wildernis. Meld je wel vooraf aan via http://www.nm.nl/agenda.
De prachtige historische boerderijen aan de noordkant van het eiland sieren het afwisselende landschap en vormen de stille getuigen van een rijke cultuurhistorie. Een gids kan je er alles over vertellen. Vanaf de Vliedberg heb je een schitterend uitzicht over het weidse landschap. Wolken lijken het water te raken. Duizenden watervogels vinden er rust en voedsel. Wel zin maar geen tijd op 6 mei? Deze tocht wordt herhaald op 17 juli.

Tiengemeten

Aanmelden
Als je mee wilt met de fietstocht, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De pont naar Tiengemeten vertrekt om 10.00 uur vanaf Nieuwendijk (routebeschrijving en online kaartverkoop op de website). Even na 14.00 uur varen we terug. De kosten van de excursie zijn € 5,00 voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen € 8,00 en kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. € 2,00 en € 5,00. Een kind van OERRR betaalt € 2,00. Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor de pont. Kijk voor meer informatie op http://www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten.


27-04-2016

‘Koningswandeling’ op Tiengemeten met lunchconcert  

Het voorjaar op Tiengemeten ontdekken en halverwege de wandeling genieten van een lunchconcert van vermaarde country/folk duo’s uit Canada en Amerika. Dat kan op Koningsdag 27 april op het eiland Tiengemeten! Meld je wel vooraf aan via http://www.nm.nl/agenda.

Geniet van een nieuwe lente en ervaar de rijkdom aan vogels en planten op het enige echte eiland in Zuid-Holland. Een gids van Natuurmonumenten wandelt met je mee door Weelde en Weemoed en vertelt over de natuur en de geschiedenis van Tiengemeten. Op de oostpunt van het eiland staat Herberg Tiengemeten. Hier geniet je van een luxe broodjeslunch met koffie/thee/ melk en jus. Daarbij word je getrakteerd op een optreden van het Amerikaanse countryfolkduo Sam Penner & Jon Wood en van Dave McGraw & Mandy Fer. Bij mooi weer zijn de optredens in de boomgaard bij de herberg en kun je heerlijk buiten genieten van deze muziek. Mis het niet!

Aanmelden
Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De pont naar Tiengemeten vertrekt om 11.00 uur vanaf Nieuwendijk (routebeschrijving en online kaartverkoop op de website). Even na 16.00 uur varen we terug. De kosten van deze bijzondere activiteit zijn € 28,00 voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen € 32,00. Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor de pont. Kijk voor meer informatie op http://www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten.


23-04-2016

Vaartocht vroege vogels met ontbijt rond Tiengemeten  

Deze boottocht rond natuureiland Tiengemeten is een must voor vogelliefhebbers! Ga vroeg uit de veren en stap aan boord van de gezellige salonboot de Heicondias. Beleef Tiengemeten en de vele vogels vanaf het water, maar ook al wandelend over het eiland.

We varen op 23 april om 7 uur weg vanuit de haven in Nieuwendijk. Tegen 12 uur eindigt het programma. We serveren een heerlijk lokaal ontbijt. Meld je snel aan voor deze activiteit op http://www.nm.nl/agenda! Een vogelkenner van Natuurmonumenten vaart met je mee en vertelt je onderweg alles over het rijke vogelleven in het Haringvliet. Na de vaartocht met ontbijt meren we aan op Tiengemeten en verkennen we vogelparadijs Tiengemeten te voet onder leiding van de gids.

Tiengemeten ligt middenin het Haringvliet, een van de zeearmen van de Zuidwestelijke delta. Een gul driesterrenrestaurant voor honderdduizenden vogels. Zo zou je de delta gerust kunnen noemen. Het gebied biedt voedsel voor steltlopers, meeuwen, eenden, ganzen en andere vogels. Vanaf het water kun je de vogels extra goed zien. Een prachtig gezicht!

Aanmelden
Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De boot vertrekt om 07.00 uur vanuit de haven bij Nieuwendijk (Nieuwendijk 1, Zuid-Beijerland). Rond 12.00 uur eindigt het programma op Tiengemeten. Je kunt de pont terug nemen of nog wat langer op het eiland blijven.

De boottocht kost voor leden van Natuurmonumenten €32,50, niet-leden betalen €37,50. Kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. €25,00 en €30,00. Een kind van OERRR betaalt € 25,-. Kijk voor meer informatie op http://www.nm.nl/tiengemeten.


27-03-2016

Beleef Tiengemeten vanaf het water

Beleef Tiengemeten vanaf het water! We varen op Paaszondag 27 maart met de salonboot Heicondias rondom het natuureiland, wat voor een heel andere natuur-belevenis zorgt. Meld je snel aan voor deze activiteit op www.nm.nl/agenda!

Tijdens de boottocht word je vergezeld door een vrijwillige boswachter van Natuurmonumenten die je van alles kan vertellen over Tiengemeten. We varen over het Vuile Gat langs de Tiendgorzen en om de westpunt van Tiengemeten heen. Vanaf het water heb je een mooi beeld van het eiland en de plek waar het Haringvlietwater Tiengemeten binnenstroomt.

Heicondias r

De getijdennatuur is populair bij allerlei steltlopers. De bever heeft deze ruige plek uitgekozen om er zijn imposante burcht te bouwen. Na de westpunt varen we om de oostpunt heen en zetten koers naar de haven van Tiengemeten. Vanaf het water zijn de historisch boerderijen van Tiengemeten prachtig te zien!

Na de boottocht kun je Tiengemeten zelf gaan verkennen. Binnen vijf minuten ben je in het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Je kunt hier ook fietsen huren. Het Rien Poortvlietmuseum, het Landbouwmuseum, Speelnatuur en Pannenkoeken bij Helene zijn vlakbij. Kortom, genoeg ingrediënten voor een fantastische dag.

Aanmelden

Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, www.natuurmonumenten.nl/agenda. De boot vertrekt om 13.00 uur vanuit de haven bij Nieuwendijk (Nieuwendijk 1, Zuid-Beijerland). Rond 15.00 uur zijn we op Tiengemeten zelf. De boottocht kost voor leden van Natuurmonumenten €12,50, niet-leden betalen €17,50. Kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. €10,00 en €15,00. Een kind van OERRR betaalt € 10,-. Kijk voor meer informatie op www.nm.nl/tiengemeten.


25-03-2016

Ervaar het eilandgevoel op Tiengemeten

Stap vrijdag 25 maart op de pont van 10.00 uur naar Tiengemeten en ervaar het echte eilandgevoel tijdens de heerlijke ‘eilandgevoelexcursie’. Er is volop ruimte en de rust is er ‘oorverdovend’. Ervaar het zelf! Meld je wel vooraf aan via http://www.nm.nl/agenda!

Tiengemeten is een echt eiland. Het ligt middenin het Haringvliet in de Zuidwestelijke delta. Maak de oversteek met de pont over het Vuile Gat en ervaar tijdens de wandeling hoe schitterend de natuur op het eiland is.

En je bent niet alleen. Want ieder jaar weer weten tienduizenden vogels Tiengemeten te vinden om uit te rusten, voedsel te zoeken of te broeden. Massaal zoeken zilverreigers, lepelaars, eenden en ganzen een plekje in het kommoeras van de Weelde. Een unieke natuurbelevenis!

Rond 13.00 uur eindigt de excursie en kun je de pont van 13.10 uur terug nemen of nog wat langer op het eiland blijven en een pont later nemen. Trek stevige schoenen aan en neem de verrekijker mee!

Aanmelden
Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De kosten van de excursie zijn € 5,- voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen € 8,- en kinderen tot en met 12 jaar resp. € 2,- en € 5,-. Kinderen van OERRR betalen € 2,-. Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor de pont. Bespaar tijd en koop je kaartje voor de pont ook alvast online via de website!


19 en 20-08-2016

Terug naar Tiengemeten

‘Terug naar Tiengemeten!’ wordt gehouden op vrijdagavond 19 en zaterdag 20 augustus 2016 in een boomgaard op het eiland Tiengemeten. Het buitenfestival is grotendeels overdekt, biedt veel comfort en culinaire variatie, waardoor het ook geliefd is bij oudere festivalgangers.

‘Terug naar Tiengemeten’ is geen massa-spektakel, maar een intiem en ontspannen muziekfeest in een prachtige omgeving. Het trage eilandritme, tien relaxte eilandbewoners en een goeie hap eten vormen de basis van een of twee dagen bivakkeren op het heerlijke eilandje. Of zoals ze op Tiengemeten zeggen: bootje varen, biertje drinken, bandje kijken.

Meer info >>


27-02-2016

Rensafari door de Wildernis van Tiengemeten

Uitgekeken op je huidige hardlooprondje? Kom dan zaterdag 27 februari naar Tiengemeten! Samen met een gids ren je naar de uiterste westpunt van het eiland. Het eerste deel van de route is semiverhard, maar daarna ren je dwars door de ruigte van de wildernis over onverharde paden.

Onderweg stopt de gids een aantal keer bij bijzondere uitkijkpunten zoals de rietheuvel en de uiterste westpunt van het eiland. Hier kun je heel even uitblazen en je overgeven aan de totale rust van de natuur. Ervaar Tiengemeten op een totaal andere manier en ren mee!

Praktisch

Neem de pont van 11.00 uur in Nieuwendijk (Navigatie: Nieuwendijk 1, 3284 KR Zuid-Beijerland). Het startpunt is het Bezoekerscentrum op Tiengemeten. De route is ongeveer 13 kilometer en duurt ongeveer 2 uur (inclusief de momenten waar de gids wat vertelt). De pont vaart om 14.10 uur weer terug. De rensafari is bedoeld voor de geoefende renner (snelheid 10 kilometer per uur). Draag renschoenen zonder spikes en een lange renbroek. Geen tijd in februari? Deze activiteit wordt herhaald in april en oktober!

Aanmelden

Als je mee wilt rennen, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De kosten van de activiteit zijn € 7,50 voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen € 10,50. Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor de pont. Koop je pontkaartje online via de website (www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten) of in de haven op de dag zelf. Kom in dat laatste geval ruim op tijd in verband met mogelijke drukte.


20-02-2016

Snerttocht op Tiengemeten

De eerste ‘snerttocht’ van 2016 komt er aan op natuureiland Tiengemeten!. Deze vindt plaats op zaterdag 20 februari. Maak samen met de gids van Natuurmonumenten een prachtige tocht over Tiengemeten en geniet onderweg van heerlijke snert in Herberg Tiengemeten. Meld je wel vooraf aan via http://www.nm.nl/agenda.

Een vrijwillige boswachter van Natuurmonumenten neemt je mee voor een winterse wandeling langs water en wolken. Tijdens het wandelen zie je grote groepen vogels, op zoek naar voedsel en beschutting. Schotse hooglanders banen zich traag een weg door de Wildernis van Tiengemeten.

Neem in Nieuwendijk de pont van 10.00 uur. Een gids van Natuurmonumenten ontvangt je in het bezoekerscentrum op Tiengemeten. Na een kopje thee of koffie gaat de wandeltocht van start (6,5 km). Tijdens de wandeling vertelt de gids je alles over de bijzondere ontstaans-geschiedenis van Tiengemeten. Halverwege de tocht rusten we uit en genieten we van een kom snert in Herberg Tiengemeten. Het programma duurt tot 14.00 uur.

Vooraf aanmelden voor deze excursie is noodzakelijk en kan via de website van Natuurmonumenten; http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. Leden van Natuurmonumenten betalen €10,50, niet-leden betalen €12,50. Kinderen t/m 12 jaar betalen resp. €7,50 en  €10,50. Kinderen van OERRR betalen €7,50. De kosten voor de pont naar Tiengemeten komen hier nog bij. Koop uw kaartje voor de pont op de dag zelf in de haven (wees dan ruim op tijd!) of vooraf online via de website.


03-01-2016

WARM WELKOM OP TIENGEMETEN

Nieuwjaarstoost met boswachters en warme chocolademelk
‘Warm welkom’ bij Natuurmonumenten op 3 januari 2016.

In verschillende natuurgebieden van Natuurmonumenten verwelkomen de boswachters de bezoekers met een gratis kopje warme chocolademelk en een toost op een mooi nieuw natuurjaar.


Warm contact
Boswachter Helma Braat: ‘Het is een leuke manier om met bezoekers in gesprek te komen en onze verhalen over dit natuurgebied te delen. Het hele jaar zijn we voor de natuur in de weer. Hierdoor hebben we weinig contact met de bezoekers van het gebied. Deze eerste zondag van het nieuwe jaar leent zich er uitstekend voor om juist met deze natuurliefhebbers bij te praten. We staan klaar met een volle pan warme chocolademelk en hopen op veel bezoekers!’

Slaafvrije chocolademelk van Tony’s Chocolonely
Natuurmonumenten slaat deze dag de handen ineen met de Nederlandse producent van slaafvrije chocoladeproducten, Tony’s Chocolonely. Want bij een winterse natuurbeleving smaakt eerlijke chocolademelk natuurlijk het beste. Zo beginnen de bezoekers van “Warm welkom” het nieuwe jaar in ieder geval goed.

Komt dat zien!
Natuurmonumenten nodigt natuurliefhebbers van harte uit om op zondag 3 januari langs te komen om van onze prachtige gebieden te genieten. Ook op eiland Tiengemeten staan de boswachters klaar met een heerlijke mok warme chocolademelk om het nieuwe jaar goed in te luiden. Kijk voor de overige locaties op nm.nl/warmwelkom

Extra
Maak een ritje in de Oostenrijkse koetsslede van boer Piet. Of ga mee met een gids van Natuurmonumenten voor een korte wandeling naar de Vliedberg. Een prachtige plek waar je veel vogels kunt zien. Via de telescoopkijker van de vogelkenners van Natuurmonumenten zijn ze duidelijk te herkennen. Warm je daarna op bij de vuurkorf.

Foto-expositie in het bezoekerscentrum
In een expositie getiteld ‘Voorbij het oog’, laten fotografen André Roelven en Mart Stevens u met andere ogen kijken naar het eiland. De expositie wordt door beide fotografen geopend om 11.30 uur.

Wie, waar en wanneer?
Voor wie: Alle natuurliefhebbers, van groot tot klein
Datum: Zondag 3 januari 2016
Tijdstip: Van 11:00 uur tot 15:00 uur
Waar: Bezoekerscentrum Tiengemeten


Advertentie