De Wacht

De Wacht ontleent zijn naam aan een wachthuis van de admiraliteit. Het generaliteitscollege van de admiraliteit zetelde in Rotterdam. De schepen die door de Dordtse Kil voeren moesten hier belasting betalen. Het wachthuis werd bewoond door een paar landsambtenaren en sloeproeiers. Bij het buurtschap de Wacht aan de Kil stond het Wachthuis wat gebouwd was 400 meter ten noorden van het eerste Wachthuis in 1669. Volgens de historie was het een prachtig gebouw waarin 6 kanonnen waren. Bij het Wachthuis waren 3 woningen gebouwd. Een 300 meter ten zuiden daarvan aan de Meerkade (thans Meerkoet) waren 2 a 3 woningen en later tot 9 woningen gebouwd. Er werden in de loop der tijd meer woningen gebouwd en rond 1800 woonden er ongeveer 90 mensen op de Wacht waarbij ook een kerkje was gebouwd.

De Wacht heeft het meest zijn bestaan gehad van schippers en vissers en proviandvaarders (parlevinkers) en nog enkele landarbeiders. Ook waren er nog twee herbergen waar de ene kastelein ook veerman per roeiboot was naar de andere zijde van de Kil. Het was overgegaan van vader op zoon en heeft vele jaren bestaan en is in 1948 opgeheven.

De andere kastelein was daarbij vissersman op de Kil en voorheen ook visser in het Spui te Nieuw-Beijerland. Verder bewonen de fam. van der Kolk de Wacht voor hele lange tijd en waren parlevinker op de Kil. Ook bezaten zij een bunkerschip om de binnenvaartschippers van olie en gebruiksartikelen te voorzien. Ook was op de Wacht één boer voor het bewerken van de landbouwgrond van de Kilpolder en nog een paar landarbeiders.

In de jaren 1885-1905 waren er twee kerkjes, de Ned.Herv.Kerk en één van de nakomelingen van Ds.Ledeboer, welke in 1905 werd opgeheven. De andere kerk is in 1953 tijdens de watersnood vernield. Deze is niet meer opgebouwd.

Thans zijn op de Wacht nieuwbouw woningen gebouwd en zijn er geen parlevinkers meer. Het bunkerschip is niet meer aanwezig, maar bevoorraad destijds de binnenschippers met beperkte artikelen.

Bekende zaken in De Wacht:

  • bunkerschip;
  • vluchthaven.
Advertentie

Een Reactie op “De Wacht

  1. leuk het stukje over de wacht .
    de wacht is niet erg bekend alleen vanwege het bunkerschip kende mensen de wacht .
    de familie die parlevinker waren heet van der kolk en niet klok zoals hier beschreven staat.
    het bunkerschip bestaat ook al een aantal jaren niet meer en ligt er dus ook niet meer zelfs de meerpalen waar het aan lag zijn er niet meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s