Griendketen

Een griend is een vochtige akker waarop wilgenhout wordt verbouwd. Grienden werden tot ca 1960 op grote schaal geëxploiteerd, daarna nam de vraag naar griendhout sterk af zodat veel grienden niet meer werden onderhouden. Soms kregen ze de status van natuurgebied. Wegens de mogelijkheid tot het verbouwen van biobrandstof staan ze sinds 2010 weer in de belangstelling.

Griendwerkers sneden in drassige gebieden de wilgentenen van verschillende soorten wilgen. De takken en twijgen werden gebruikt voor vlechtwerk van onder andere stoelzittingen, voor het fabriceren van houten tonnen als duigen, als paalhout voor de boeren en later ook voor zinkwerken in de waterbouw.

Het beroep was zeer zwaar. Met name in de Biesbosch waren de griendwerkers vaak twee weken van huis totdat een praam hoog was opgetast met griendhout. Daarbij woonden ze in rieten hutten en later in wat comfortabeler schuiten of houten en later stenen huisjes.

De griendwerker had niet het hele jaar werk. Hij moest het plant- en oogstwerk doen en het onkruid wieden tussen de wilgen. Het beroep stond niet erg hoog in aanzien. Hun baas, de griendbaas, was vaak welgesteld en had soms tientallen griendwerkers in dienst.

 

 Er zijn nog een paar griendketen terug te vinden op de Plaat van het Land van Essche en de Zeehondenplaat.

Griendkeet Hannes

Griendkeet Hannes
Op de griendheuvel staat een griendkeet, waarin de griendwerkers bij hoog water konden schuilen. De griendkeet heeft een gemetselde fundering, houten
muren en een rieten dak. Recentelijk is de keet opgeknapt. De griendkeet in de Zeehondenplaat en deze keet zijn de enige twee keten die in goede staat zijn.

Griendkeet Koosje

Griendkeet Koosje
Op de griendheuvel staat een ingestorte griendkeet. De oorspronkelijke griendkeet was hetzelfde opgebouwd als de westelijk gelegen griendkeet ‘Hannes’. De ingestorte keet ligt in een stilte-gebied en is een ideale
schuilplaats voor verschillende vogels.

Griendkeet Kraai

Griendkeet Kraai  
In het stiltegebied ligt een griendheuvel met griendkeet. Voor de heuvel staat een houten damwand met sluisje. De griendkeet is niet te bereiken, omdat het ver in het stiltegebied ligt, dat deels onder water ligt. De keet heeft waarschijnlijk dezelfde natuurdoelstelling als de westelijk gelegen griendkeet ‘Koosje’.

Griendkeet Zeehond

Griendkeet Zeehond
Op de Zeehondenplaat staat één griendkeet, dat nog in goede staat is. De keet staat op een griendheuvel, zodat het droog staat bij hoog water. De keet bestaat
uit 3 houten muren, 1 gemetselde gevel en een dak van golfplaten.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s