Het verraad van de pontbaas

Pontbaas Maarten de Graaff, van het veer tussen Piershil en Simonshaven (Biert, den Biersum), werd in de tweede wereldoorlog verraden. Hij overleefde dit verraad niet. Een van zijn onderduikers, een Tsjechische professor, vertelde na de oorlog over zijn heldendaad. Bij de Piershil ‘Broodkist‘ langs het Spui was voorheen een klein haventje met een aanlegsteiger, ten behoeve van voetgangers en fietsers, die per roeiboot overgezet werden naar Den Biersum op Putten.

Jarenlang bediende de familie De Graaff dit veer. In maart 1942 werd de Graaff met zijn vrouw door de Duitsers gevangen genomen. Mevrouw de Graaff kwam spoedig vrij maar haar man is na een kort verblijf in een gevangenis in Amsterdam naar Duitsland getransporteerd en niet meer terug gekomen. Mevrouw de Graaff heeft het veer nog bediend tot haar vertrek in 1954. Toen kwam er een einde aan een eeuwenlange verbinding tussen Piershil en Putten.

Onderstaand artikel verscheen in 1947 in de krant:

Een fijne kerel

“Ik zal u er iets over vertellen”, zegt Fischer, ter nagedachtenis aan één der mannen, die door dit verraad in een concentratiekamp om het leven kwam en die ik persoonlijk beschouw als een der moedigste Nederlanders, die voor de goede zaak alles over hadden. Een fijne kerel: De Graaf”.

Professor Fischer

Professor Fischer

Link: Josef Ludvík Fischer

“De boerderij van De Graaf”, zoo vertelt hij, was onze verzamelplaats op den weg naar Engeland. Ik had me aangesloten bij een groep mariniers en Joden, die wilden uitwijken en aanvankelijk liep alles gesmeerd. Van Rotterdam vertrokken wij naar Simonshaven op Putten.

Lees het hele verhaal van professor Fischer op de website van piershil.com, waar overigens nog heel veel meer wetenswaardigheden te vinden zijn.

Bron: Piershil.com

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s