Cillaarshoek

Cillaarshoek is een buurtschap in de gemeente Strijen in Zuid-Holland en bestaat uit lintbebouwing langs de Keizersdijk van Strijen naar Maasdam. Deze Keizersdijk is vernoemd naar keizer Karel V en was eeuwenlang onderdeel van de doorgaande route van Amsterdam naar Parijs.

De plaats werd gesticht door de inwoners van Weede, nadat dit dorp in 1421 bij de Sint-Elisabethsvloed door het water was verzwolgen. Tot 1832 vormde Cillaarshoek nog een eigen gemeente en tot 1984 hoorde Cillaarshoek bij de toenmalige gemeente Maasdam.

Het wapenschild van Cillaarshoek draagt de omschrijving Van goud beladen met 6 lelien van keel, geplaatst 3, 2 en 1 en is afgeleid van het geslacht We(e)da, Heren van Cillaarshoek tot de St. Elizabethsvloed van 1421.

De plaats Cillaarshoek telt 2 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. de Nederlands Hervormde kerk en de zich ernaast bevindende pastorie.

Weede

Weede of Weeda was een dorp op de Groote of Hollandsche Waard dat tijdens de Sint-Elisabethsvloed van 1421 werd verzwolgen door het water. Grofweg lag het dorp ten zuidwesten van het huidige Maasdam op de Hoeksche Waard. De inwoners van Weede trokken na de vloed naar de ringdijk van de Groote Waard en stichtten daar het nu nog bestaande Cillaarshoek.

In Weede stond direct aan de Maasoever een strategisch belangrijk groot kasteel dat gebouwd is in het begin van de 13e eeuw. Met een grondplan van 50 x 75 meter was het vermoedelijk het grootste kasteel van Nederland uit die tijd. De restanten van dit kasteel werden in 1957 ontdekt. Een aantal muurresten tot een hoogte van 1,50 meter staat nog overeind.

Het dorp was verder in het bezit van een kerk met een daaraan verbonden geestelijke. Het (eveneens verdronken) dorp Broek viel onder de parochie Weede.

Bekende zaken in Cillaarshoek:

Advertentie

Een Reactie op “Cillaarshoek

  1. Pingback: Boek: Het geheim van Cillaarshoek | Hoeksche Waard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s