Boek ‘Eeuwenoud Westmaas’

WESTMAAS – Zondag 14 april zijn de eerste exemplaren van het boek ‘Eeuwenoud Westmaas’ overhandigd aan drs. Henk van Etten, wethouder van de gemeente Binnenmaas en geboren en getogen Westmaasser en ds. Marijke van Selm, de nieuwe predikante van de gemeente Nieuwland, die medio dit jaar in Westmaas gaat wonen. De schrijver, Hans Wybenga presenteerde zijn boek zondagmorgen in de historische Dorpskerk na afloop van de kerkdienst.

boek ‘Eeuwenoud Westmaas’

Het boek ‘Eeuwenoud Westmaas’, dat de geschiedenis vertelt van het ontstaan van Westmaas in het algemeen en de mensen die er woonden in het bijzonder, is gereed. Vanaf 15 april zullen de boeken, die bij voorinschrijving zijn besteld, worden geleverd. Van de gelegenheid om vooraf op de boeken in te tekenen is volop gebruik gemaakt. In het dorp Westmaas is het boek door één op de vier huishoudens besteld.

Drie monumenten
In het boek wordt de eeuwenoude geschiedenis van Westmaas verteld aan de hand van de historie van de drie monumenten die de dorpskern staan: de kerk, de molen en de pastorie. Het verhaal gaat over alle kerken die er ooit hebben gestaan en de Dorpskerk die nu nog het silhouet van het dorp beheerst, de molens van vroeger en die van nu en de Pastorie van Mastland, het vroegere domineeshuis dat het dorp in de 19e eeuw nationale faam bezorgde.

Het bijzondere van het nieuwe boek over Westmaas is dat het de historie van het dorp weliswaar weergeeft via de verhalen rond de molen, de kerk en de pastorie, maar dat het daarbij steeds weer terugkomt op het lot en de belevenissen van de mensen die bij deze gebouwen betrokken waren en in hun omgeving leefden.

Nieuw materiaal
“Eeuwenoud Westmaas” gaat vooral over de mensen wier geschiedenis met deze verdwenen en nog bestaande bouwwerken verbonden is. Over de achtereenvolgende ambachtsheren, de geslachten van de molenaars van de Windlust, de Kartuizer monniken die verantwoordelijk waren voor de inpoldering en ontginning van de omgeving, de gevolgen van de Reformatie en de komst van een grote reeks predikanten van de Dorpskerk, een van de eerste kerken die na de Reformatie in Nederland werden gebouwd. Het boek bevat veel feiten- en fotomateriaal dat nog niet eerder is gepubliceerd.

Het boek “Eeuwenoud Westmaas” is nu ook nog te bestellen via het bestel-formulier op de speciale website www.eeuwenoudwestmaas.nl. Het boek kost voor adressen in Nederland € 23,50 (incl. portokosten). De links is echter niet meer werkzaam.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s