Geschiedenis van Oud-Beijerland

Het gebied waar Oud-Beijerland ligt, werd in 1421 getroffen door de Sint-Elisabethsvloed, een enorme watersnoodramp. De dorpjes die er lagen werden weggespoeld en vele mensen overleefden de overstroming niet. De overlevenden vluchtten naar hoger gelegen gebied.

Geschiedenis Oud-Beijerland

Het duurde ruim een eeuw voordat het gebied weer bewoond werd. Dit gebeurde in 1559, toen de graaf van Egmont Beijerland stichtte. Hij had reeds in 1557 de rechten over de Hoeksche Waard verworven en had er dijken laten aanleggen om het water de baas te worden en het dorp te beschermen. De graaf vernoemde Beijerland naar zijn vrouw, Sabina van Beijeren.

Beijerland ontwikkelde zich in de jaren na haar oprichting tot een bedrijvig dorp. Het werd zelfs binnen korte tijd een van de belangrijkste handelsplaatsen in de omgeving. Naast de handel leefden de inwoners van de landbouw en de visserij. In 1582 werd de naam veranderd in Oud-Beijerland, omdat er na de uitbreiding van de polders naar het westen een nieuw dorp was gesticht met de naam Nieuw-Beijerland.

Welvarend dorp

In de zeventiende eeuw groeide Oud-Beijerland uit tot een plaatsje van belang. In 1604 schonk Sabina van Egmond (dochter van Lamoraal van Egmond en Sabina van Beijeren) het dorp een kerktoren. Enkele jaren later, in 1622 werd het imposante raadhuis aan de Vliet gebouwd. In de jaren daarna werden in het gebied meer dijken aangelegd en ontstonden er nieuwe polders, zoals de Bosschenpolder en de Nieuwlandpolder.

Ook in de achttiende en negentiende eeuw was Oud-Beijerland een welvarend dorp. Langs het water verrees menig herenhuis en in de haven groeide het handelsverkeer. In de negentiende en twintigste eeuw kreeg Oud-Beijerland bovendien industrie, zoals een suikerfabriek en een cementfabriek. Vanaf 1897 werd van Rotterdam naar Oud-Beijerland een stoomtram aangelegd en werd Oud-Beijerland uitgebreid met enkele nieuwe woonwijken. In 1984 werden delen van de voormalige gemeenten Mijnsheerenland en Heinenoord aan Oud-Beijerland toegevoegd.

Bekende zaken in Oud-Beijerland:

 • het raadhuis aan de Vliet;
 • de klaagmuur;
 • de haven;
 • politiebureau aan de Spuidijk;
 • Masterfoods
Advertentie

6 Reacties op “Geschiedenis van Oud-Beijerland

 1. Pingback: Historisch Informatie Punt | Hoeksche Waard

 2. Pingback: Waterelement | Hoeksche Waard

 3. Pingback: Sigarenfabriek “Het Wapen van Oud-Beijerland” | Hoeksche Waard

 4. het was niet Sabina van Beijeren die Oud-Beijerland een toren schonk maar de dochter van Lamoraal van Egmond en Sabina van Beijeren. Sabina van Egmond. P.J. in `t Veld Historische Vereniging Oud-Beijerland

 5. Met dank aan dhr. in ’t Veld, moeder en dochter worden nogal eens verwisseld.

 6. Pingback: BN-er uit de HW: Jan Aantjes | Hoeksche Waard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s