De watersnood van 1953, meestal aangeduid als de watersnoodramp en aanvankelijk ook wel als Sint-Ignatiusvloed of Beatrixvloed, voltrok zich in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953. De ramp werd veroorzaakt door een zware stormvloed in combinatie met springtij, waarbij het water in de trechtervormige zuidelijke Noordzee tot extreme hoogte steeg.
Zaterdagavond 31 januari 1953 stond er een zware noordwesterstorm. Rond middernacht was het aan de zuidwestkust van Nederland laagwater. Het zou daar dus op zondagmorgen 1 februari tussen 4 en 6 uur hoogwater zijn.
In Nederland kostte de ramp aan 1836 mensen het leven. Behalve dit enorme verlies aan mensenlevens veroorzaakte de vloed in Zuidwest-Nederland grote schade aan de veestapel, woningen, gebouwen en infrastructuur. Zo’n 100.000 mensen verloren hun huis en bezittingen. Tienduizenden dieren verdronken, 4500 huizen en gebouwen werden verwoest en 200.000 hectare grond kwam onder water te staan.
Ook de Hoeksche Waard bleef niet gespaard. Hieronder staan foto’s uit het jaar 1953 na de ramp.
Dorpen
Maasdamsedijk
Buurtschappen
Blaaksedijk Benzinestation Café in’t Velt
Blaaksedijk-West 20 (Oud-Zomerland)
- Bommelskous
- De Klem
- Goidschalxoord
- Greup
- Mariapolder
- Mookhoek
- Nieuwendijk
- Oosthoek
- Oudendijk
- Reedijk
- Schenkeldijk (Binnenmaas)
- Schenkeldijk (Korendijk)
- Steenplaats
- Vuurbaken
- De Wacht
- Zinkweg
- Zuidzijde
- Zwanegat
- Zwartsluisje
Gehuchten
- Kuipersveer
Uw aanvulling op de watersnood 1953? E-mail naar deze site.
Beste hoeksewaarders wat een leuke site is dit met leuke ,mooie foto’s van vroeger . Ik ben alleen al enige tijd op zoek naar oude foto’ s van de Blaaksedijkwest en dan met name nummer 21 . Wie o wie heeft er toevallig oude foto’s van het huis of boerderij wat nummer 21 was . Wij zijn erg benieuwd wat voor soort huis of boerderij er stond willen graag zien hoe het er toen uit heeft gezien . Hoop dat iemand mij kan helpen . Mvg: Bewoonster van de Blaaksedijkwest .
Die vraag kunt u misschien beter stellen op de Facebookpagina: “Hoeksche Waard in vroeger tijden”. Daar zijn al heel veel foto’s van de watersnood gepubliceerd. Wellicht dat de door u gezochte foto in het bezit is van een lezer/deelnemer.