Geschiedenis van Puttershoek

Al vóór de Sint Elisabethsvloed (1421) bestond er een dorpje op de plaats waar nu Puttershoek ligt, Hoecke geheten. De naam Hoecke is waarschijnlijk afgeleid van de vrij scherpe bocht (de hoek) die de dijk die rond de Grote Waard (ook wel Zuid-Hollandsche Waard genoemd) gelegen was, hier maakte. Na de Sint Elisabethsvloed kwam het land in de handen van de heren van Putten, die het in leen gaven aan een ambachtsheer. De eerste vier ambachtsheren van Hoecke heetten allen Pieter. Het is dan ook niet duidelijk of de naam Puttershoek is afgeleid van Pietershoeck of dat het een verwijzing naar de heren van Putten is.

Tot in de 19e eeuw was Puttershoek een klein en afgelegen dorp, waar de voornaamste bron van inkomsten het biezensnijden was. In 1912 werd er echter een grote suikerfabriek in het dorp gevestigd, waardoor door het dorp iedere herfst in de kenmerkende zoete geur dreef. Met de suikerfabriek kwamen arbeiders uit Noord Brabant mee. Het streng gereformeerde Puttershoek kreeg hierdoor een bloeiende katholieke gemeenschap, die één van de twee katholieke kerken die de Hoeksche Waard rijk is, in het dorp bouwde. Eind 2004 werd bekend, dat de Suikerfabriek haar deuren gaat sluiten.

Na de watersnoodramp van 1953 is een groot deel van het dorp afgebroken om de dijk op te kunnen hogen. Alleen de 16e-eeuwse haven (de kleinste open haven van Nederland), het Schouteneinde en het stukje oude dorpskern rond de Arent van Lierstraat/Kerkstoep zijn bewaard gebleven. Hier staan o.a. het oude gemeentehuis van Puttershoek, waarop het wapen (drie zwarte lelies op een schild van zilver) nog te zien is, en het oude postkantoor ’t Springende Peerd (met trapgevel en gevelsteen), dat herinnert aan de tijd dat Puttershoek een pleisterplaats was aan de heirbaan van Rotterdam naar Antwerpen. Ook bezichtigingswaardig zijn korenmolen De Lelie aan de Molendijk en er tegenover het Poldermuseum Zuidhollandse Eilanden in het oude gemaal Het Hooft van Benthuizen.

Puttershoek kent enkele uitgaansgelegenheden. Naast een aantal cafés (waarvan Het Veerhuis het bekendste is) bezit het dorp een grote discotheek Alcazar (http://www.alcazar.nl).

De bekendste Puttershoeker is Kees Verkerk, die in 1968 goud won bij het schaatsen op de Olympische Spelen. Verkerk woont tegenwoordig in Noorwegen, maar in zijn geboortehuis is nog steeds het café van zijn ouders, Het Veerhuis, gevestigd (aan de haven).

Bekende zaken in Puttershoek:

 • café Het Veerhuis;
 • Alcazar;
 • molen De Lelie aan de Molendijk;
 • Het Hooft van Benthuizen aan de Molendijk;
 • 16e-eeuwse haven (de kleinste open haven van Nederland).
Advertentie

6 Reacties op “Geschiedenis van Puttershoek

 1. Pingback: Review Kwalitaria de Beuk | Hoeksche Waard

 2. Het deed me goed de geschiedenis van puttershoek te lezen,, maar dacht daar is iets missing. Het is goed te weten hoe het ging in1421 maar daar is een lot of historie tussen 1421 en 1912 enveel meer van 1912 tot 1950.
  De bloeiende katholieke gemeente bevatte apr..20 gezinnen and 30 children. De kerk was in de middle van het fabrieks terrain ,naast de smederij en de timmermans werkplaats en was maar net groot genoeg voor de 20 gezinnen

  thank you
  toon spitters.

 3. Pingback: Dokter de Reus | Hoeksche Waard

 4. Pingback: “Griendosaurus” – woonwijk De Grienden Puttershoek | Hoeksche Waard

 5. Pingback: Zeeland | Hoeksche Waard

 6. Bij het opruimen van de woning van mijn moeder kwam ik een boek tegen over;’ de geschiedenis van CSR Puttershoek 1912-1966 en van anderhalve eeuw beetwortelsuiker in Nederland’. geschreven door Frida Terlouw. Hebben jullie hier interesse in?
  Met vriendelijke groet, Anneke Vervoort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s