Windparken

Nieuw-Beijerland: Windpark Spuiwind.

In Nieuw-Beijerland is een windmolenpark van 6 turbines in voorbereiding. Het park draagt de naam ‘Windpark Spuiwind’.

Het streven is de turbines in 2012 te kunnen ontwikkelen en de exploitatie van windenergie te starten. Juist in een Nationaal Landschap als de Hoeksche Waard heeft de productie van natuurstroom extra waarde. Het draagt hiermee bij aan de toekomstige duurzaamheid van het gebied.

Windpark Spuiwind kan met 6 turbines van elk 3 Mega Watt circa 20% van de duurzame energie/natuurstroom behoefte in de Hoeksche waard opwekken. De opgewekte stroom kan via een netinpassing aan de bewoners van Korendijk en de rest van de Hoeksche Waard worden geleverd. In totaal kunnen circa 7.500 huishoudens van natuurstroom worden voorzien.

Numansdorp: Hoge Westerse Zomerpolderse Kade.

De locatie Westerse Polder ligt in de Hoekse Waard ongeveer twee kilometer ten westen van het plaatsje Numansdorp. De locatie is meteorologisch complex door zowel land/water-overgangen als dijken en bruggen in het Haringvliet.

Elke windturbine heeft een ashoogte van vijftig meter en een rotordiameter van afgerond eenenveertig meter. Per turbine is het geïnstalleerd vermogen vijfhonderd kilowatt zodat het windpark over drie en een half megawatt beschikt. De zeven windturbines staan in een lijn langs de dijk met ruwweg de oriëntatie noordwest-zuidoost. De onderlinge afstand bedraagt honderd en zestig meter oftewel vier keer de rotordiameter. De meetmast bevindt zich op het meest noordwestelijke punt in de lijn op een afstand van tachtig meter van de naburige windturbine. Op vijftig meter hoogte worden daar windsnelheid en windrichting gemeten. De windturbine nummer vier staat ongeveer in het midden van de lijn.

Strijensas: Windpark Clothildis

Het gebruik van winderenergie in Nederland neemt gestaag toe. Met de opening van Windpark ‘Clothildis’ in de Hoeksche Waard, in juni 2002, heeft Nederland de magische grens van 500 megawatt aan windenergie overschreden.

Het windpark in de Mariapolder bestaat uit zes windturbines, ieder goed voor stroomvoorziening aan zo’n 900 huishoudens.

Enkele feitjes:

  • Exploitant: WEOM bv Veenendaal
  • Aantal windturbines: 6
  • Totaal parkvermogen: 4800 kW
  • Fabrikant: Nordex
  • Turbine type: N50
  • Ashoogte: 70 meter
  • Rotordiameter: 50 meter
  • Nominaal vermogen: 800 kW
  • Afstand tussen de turbines: 250 meter

Dan de naam Clothilde:

In de geest van ‘Clothildis de Rovende’ – volgens de overlevering weliswaar een rovende, maar ook rechtvaardige én beminnelijke schone uit de zesde eeuw – wordt anno 2009 nog altijd het Wapen van Strijen gedreven. De legendarische roverhoofdvrouw – en later haar nageslacht – hechtte naar het schijnt grote waarde aan drie deugden: voed de hongerigen, geef de dorstigen te drinken en bied de vermoeiden een veilige rustplaats.

Genoemde deugden zijn heden ten dage nog altijd terug te vinden in de drie kruizen in het Strijense gemeentewapen, die ook ‘herberg’ Het Wapen van Strijen aan de Molenstraat sieren.
Advertentie

Een Reactie op “Windparken

  1. Pingback: Strijensas | Hoeksche Waard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s