Dokter de Reus

Boekje HeinenoordersDokter A. de Reus was van 1891 tot 1925 de eerste huisarts van Heinenoord. Voor hij hier kwam was men aangewezen op de dokter in Puttershoek. Die deed in een hondekar zijn ronde. Had je hem nodig, dan zette je een bezem omgekeerd buiten tegen je huis. Later is dat gebruik overgenomen door de bode, die op Rotterdam en Dordrecht reed.

Voor dokter De Reus werd een huis gebouwd, vlak bij de kerk, dat nu niet meer bestaat. Toen hij het kwam bekijken, miste hij een w.c. “Dat doen wij hier altijd buiten”, kreeg hij te horen op zijn verbaasde vraag. Van de bedstede van de dienstbode in de gang is er toen toch maar een gemaakt. Dokter De Reus was erg gezien en bezat veel sociaal gevoel. Zo werden rekeningen voor arme mensen nogal eens verscheurd. Lang reed hij door het dorp in een koetsje met een eigen koetsier. Maar het is ook wel gebeurd, dat hij ’s nachts met een hondekar gehaald werd voor een bevalling. Dan trok hij zijn dikke “Pool” aan.

De mensen weten nu nog grappige verhalen over hem te vertellen, bijvoorbeeld dit: Op een dag rijdt hij in zijn koetsje op de dijk. Een vrouw houdt hem aan en zegt: “Ik ben u nog geld schuldig voor de laatste bevalling”. Dokter De Reus vraagt: “De hoeveelste was het? ” “De zevende”. “Als het de laatste blijft, heb ik het voor niets gedaan”. De vrouw aarzelt en antwoordt: “laat maar dokter, ik weet niet of ik dan wel betalen moet, want ik weet niet wat Teun doen zal”.

(Bron: kent u ze nog…. de Heinenoorders/A.C van Vuure)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s