Strijensas

Sas betekent eigenlijk “sluis”. Een schutsluis (ook wel: vallaat, verlaat of sas) is de bekendste uitvoering van een sluis. Het is een kunstwerk dat het mogelijk maakt om schepen van het ene naar het andere waterpeil te brengen.

Lees alles over het begrip SLUIS >>

De oorsprong van het dorp Strijensas – gelegen aan de oever van het Hollands Diep – moeten we zoeken in de graventijd (ca. 923-1299). Floris V bleek het graafschap Strijen al eerder welgezind te zijn, hiervan getuige een speciale oorkonde uit 1269. Hierin kregen alle ingezetenen van Strien het recht – zonder daarvoor te moeten betalen – in de wateren van het totale graafschap Zeeland te varen. Ook hadden zij dan tolvrijdom in de Heerlijkheid Nieuwervaart welke tot De Klundert behoorde. Uiteindelijk ontstond na de vele dijkdoorbraken het Sasse-gebied.

Het gebied van Strijen, met inbegrip van datgene wat later het aangroeisel Sas zou opleveren, vroeg reeds in de 14e eeuw om een ontsluiting naar het buitenwater. Na een nieuwe overstroming in 1421 stroomde het water tot aan de Heilige Geestdijk (oude naam voor de Strijensedijk), waarna bij de val van het water veenputten verdwenen en dikke kleilagen overbleven.

Op dat moment ontstond in het buitendijkse land een rijk geschakeerd scala van gorzen en slikken, deze zouden later bij de indijking van de polders Oud – (1553) en Nieuw Bonaventura (1593) haar definitieve gestalte krijgen.

Tijdens de inpoldering van het gebied dat de naam Strijense Polder zou gaan dragen (1647) kreeg Strijensas zijn officiële vormgeving. Na de aanleg van een sluis in 1649 ontstond in feite het Strijensche Sas. Deze oude naam, welke is vermeld in het procesverbaal der grensbepaling van het grondgebied van de nieuwe gemeente Strijensche Sas, werd d.d. 7 juni 1817 officieel vastgelegd.
In 1602 werd de aanleg van de nieuwe Strijensche Haven voltooid en in 1773 werd de draaibrug over de sluis van Sas vervangen door een houten ophaalbrug. De houten draaibrug werd op haar beurt in 1908 weer vervangen door een stalen ophaalbrug. Deze heeft door zijn afbeelding en silhouet z’n schilderachtige karakter aan Sas verleend.In het tijdvak 1803 – 1813 heeft Strijensas voor het kleinste aantal jaren tot Strijen en voor het grootste aantal jaren tot Klundert behoord.
Bekende zaken in Strijensas:

Layar beschikbaar

 

Advertentie

Een Reactie op “Strijensas

  1. Pingback: Tunnel Oude Maas | Hoeksche Waard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s