Boek: Het geheim van Cillaarshoek

In het boek met de titel “Het geheim van Cillaarshoek” beschrijft historica Kata Holon de onbekende geschiedenis van Cillaarshoek in de elfde eeuw. In feite is het een historische psychologische novelle geworden.

Het is een uit de hand gelopen verhaal. Kata Holon weet vanaf het begin zeldzaam te boeien. Ze beschrijft op freudiaanse wijze het karakter en het gedrag van de hoofdpersoon in Cillaarshoek Pedro Mourits.

Tot op dit moment heeft deze historische figuur geen enkele rol gespeeld in het nederlandse geschiedenisboek. Het gaat dus om een onbekende geschiedenis.

BoekenkastDeze novelle geeft ook inzicht in de religieuze achtergrond van het schone dorpje Cillaarshoek in de elfde eeuw. We zien hoe mooi religie kan zijn. We zien echter ook hoe vreselijk gevaarlijk religie kan zijn. We zien vooral dat in deze wereld niets, maar dan ook werkelijk niets volkomen zuiver kan zijn. Alles is een mix. Alles is twee-slachtig.

Het karakter van de hoofdpersoon wordt op een magistrale wijze uitgediept. De schrijfster Kata Holon maakt gebruik van psychologische methoden van Freud en zijn geniale opvolger Lacan. Na het verwerken en internaliseren van deze aangrijpende novelle staat de lezer anders in kerk, staat en straat.

Kata Holon werd geboren in Strijen (1981).

Een Reactie op “Boek: Het geheim van Cillaarshoek

  1. Annelies van Boven

    Waar kan ik het boek van Kata Holon ‘ Het geheim van Cillaarshoek ‘ kopen ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s