RTM de stoomtram

rtm-logoMet dit bericht en de onderliggende pagina’s informatie over de stoomtram/trein die op het eiland reed van 1898 tot 1957 en geexploiteerd werd door de Rotterdamse Tramweg Maatschappij (RTM).

De trein reed vanuit Rotterdam zuid (Rosestraat via Barendrecht) naar de Barendrechtse brug om op de Blaaksedijk te vertakken in de richtingen Goudswaard, Numansdorp en Strijen.

Naast personenvervoer bestond het goederenvervoer uit ondermeer suikerbietenvervoer naar de Suiker Unie in Puttershoek.

Met de komst van de stoomtram werd de diligence van voerman Pieter de Fonkert uit Numansdorp opgeheven.

Ongelukken

Bijna alle ongelukken in de geschiedenis der RTM werden veroorzaakt door onoplettendheid van andere weggebruikers. Toch kreeg de tram het predikaat ‘moordenaar’ toebedeeld. Bijna iedereen in de regio Rotterdam weet wat wordt bedoeld met ‘de moordenaar’ of ‘het moordenaartje’. De komst van de tram betekende een regelrechte aanslag op de verkeersveiligheid. Mede ‘weggebruikers’ hadden vaak weinig oog voor de tram, terwijl die juist vanuit volle vaart maar moeilijk tot stilstand kwam.

RTM piershil-ongeval-zinkweg

Naar huidige maatstaven was de verkeerssituatie van destijds abominabel slecht te noemen. Het spoor liep vaak dwars door de dorpen en over smalle dijken, met alle gevolgen van dien. Ook probeerde men vaak om vlak voor de tram nog snel even over te steken. Dat leidde ook in de Hoeksche Waard tot enkele verschrikkelijke ongelukken. Om het onheil af te wenden liep er in de drukke gebieden vaak iemand vooruit met een rode vlag om voor de komst van de tram te waarschuwen. Geheel volgens de reglementen stelde de directeur van de RTM na ieder ongeval de burgemeester van het betreffende dorp op de hoogte van het incident.

Opvallend is dat er op of in de buurt van voormalige stations nu bushaltes te vinden zijn.

RTM

Meer over de RTM in de Hoeksche Waard:

Aan de bovenstaande pagina’s wordt nog druk gewerkt.

Met dank aan http://www.piershil.com.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s