Tiengemeten in 2015

NM_LOGOMet grote regelmaat vinden er activiteiten plaats op het eiland Tiengemeten. Hieronder kun je zien of er binnenkort iets te doen is en wat je misschien intussen gemist hebt. Meer info op www.natuurmonumenten.nl .

Tiengemeten

Tiengemeten

———————————————————————————————

30-12-2015

Oliebollentocht op Tiengemeten

Kom woensdag 30 december uitwaaien op natuureiland Tiengemeten en geniet van de rust en de ruimte. Niet alleen gaan we heerlijk ruig wandelen, maar we genieten ook van welverdiende oliebollen! Meld je wel vooraf aan op http://www.nm.nl/agenda.

Een gids van Natuurmonumenten neemt je mee voor een winterse wandeling langs water en wolken. Onderweg zie je grote groepen vogels, op zoek naar voedsel en beschutting. Schotse hooglanders banen zich traag een weg door de wildernis van Tiengemeten. Na een mooie, winterse tocht over het eiland smaken de vers gebakken oliebollen meer dan heerlijk!

Neem de pont van 10.00 uur in Nieuwendijk. De gids van Natuurmonumenten ontvangt je in het Bezoekerscentrum op Tiengemeten. Na een kopje thee of koffie start de winterwandeling om ongeveer 10.30 uur. Tijdens de wandeling vertelt de gids je alles over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van Tiengemeten. De tocht duurt, inclusief de koffieonderbreking en oliebollenstop, ongeveer vier uur. Je kunt dus de pont van 14.10 uur terug nemen, of naar keus nog langer op het eiland blijven om verder te genieten.

Aanmelden
Vooraf aanmelden voor deze excursie is noodzakelijk en kan via de website van Natuurmonumenten; http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. Leden van Natuurmonumenten betalen €10,-, niet-leden betalen €12,-. Kinderen van leden t/m 12 jaar en kinderen van OERRR betalen €8,-, overige kinderen €10,-. De kosten voor de pont komen hier nog bij, ook vooraf te regelen via de website

———————————————————————————————

28-11-2015

Snerttocht op Tiengemeten

Gelukkig wordt het de komende dagen kouder, want de eerste ‘snerttocht’ van het winterseizoen komt er weer aan op natuureiland Tiengemeten!. Deze vindt plaats op zaterdag 28 november. Maak samen met de gids van Natuurmonumenten een prachtige tocht over Tiengemeten en geniet onderweg van heerlijke snert in Herberg Tiengemeten. Meld je wel vooraf aan via http://www.nm.nl/agenda.

De natuur van Tiengemeten is adembenemend mooi. Indrukwekkende wolkenpartijen sieren de skyline en het water van het kommoeras is eindeloos blauw. Kom genieten van dit prachtige landschap en voel de wind in je haren. Steeds meer vogels verblijven op het eiland om uit te rusten en bij te tanken. Volg hun voorbeeld en doe mee met deze wandeling langs Weelde en Wildernis.

Neem in Nieuwendijk de pont van 10.00 uur. Een gids van Natuurmonumenten ontvangt je in het bezoekerscentrum op Tiengemeten. Na een kopje thee of koffie gaat de wandeltocht van start (6,5 km). Tijdens de wandeling vertelt de gids je alles over de bijzondere ontstaans-geschiedenis van Tiengemeten. Halverwege de tocht rusten we uit en genieten we van een kom snert in Herberg Tiengemeten. Het programma duurt tot 14.00 uur.

Vooraf aanmelden voor deze excursie is noodzakelijk en kan via de website van Natuurmonumenten; http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. Leden van Natuurmonumenten betalen € 12,50, niet-leden betalen € 15,-. Kinderen t/m 12 jaar betalen resp. € 10,- en
€ 12,50. Kinderen van OERRR betalen € 10,-. De kosten voor de pont naar Tiengemeten komen hier nog bij. Koop uw kaartje voor de pont op de dag zelf in de haven (wees dan ruim op tijd!) of vooraf online via de website.

———————————————————————————————

25-10-2015

Gezocht: Boswachters in spé op eiland TiengemetenNatuurmonumenten is per direct op zoek naar kleine boswachters op Tiengemeten. Het natuureiland wordt op zondag 25 oktober in het kader van de Wilde Buiten Dag omgetoverd tot opleidingsterrein voor boswachters in spé tussen de 4 en 14 jaar. Kinderen leren alles wat nodig is om een goede boswachter te worden.

Offline spelen


Kinderen raken steeds verder verwijderd van de natuur doordat ze meer en meer opgroeien in een stedelijke omgeving en buiten spelen dan gevaarlijk kan zijn. Computers, tablets en smartphones zijn dan al snel binnen handbereik. “Toch gaat er niets boven écht offline buiten spelen”, legt boswachter Wendy uit. “Het is niet alleen leuk, maar je leert er ook veel van zoals bijvoorbeeld samenwerken.”

Boswachter van OERRR

Tijdens de Wilde Buiten Dag spelen de kinderen avontuurlijke ‘levels’ in de Boswachtersgame. Ze gaan bijvoorbeeld vuur maken, spoorzoeken, hindernissen nemen en een schuilhut bouwen. Hierbij leren ze alle skills die nodig zijn om een echte Boswachter van OERRR te worden. En daarvoor krijgen ze de felbegeerde Boswachter van OERRR-badge!

BoswachterGratis toegang


De Wilde Buiten Dag is gesponsord door de ING en gratis toegankelijk. Wel even aanmelden via http://www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten. Je kunt je inschrijven voor 10.00, 11.00, 12.00 of 13.00 uur.

Let op: je betaalt wel voor de overtocht met de pont. Ponttickets kun je online kopen via http://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/tiengemeten/tickets-en-tijden.

———————————————————————————————

18-10-2015

Snerttocht op Tiengemeten

Gelukkig wordt het kouder, want de eerste ‘snerttocht’ van het komende seizoen op natuureiland Tiengemeten komt er weer aan! Deze vindt plaats op zondag 18 oktober. Maak samen met de gids van Natuurmonumenten een prachtige najaarstocht over Tiengemeten en geniet onderweg van heerlijke snert in Herberg Tiengemeten. De natuur van Tiengemeten is adembenemend mooi. Indrukwekkende wolkenpartijen sieren de skyline en het water van het kommoeras is eindeloos blauw. Kom genieten van dit prachtige landschap en voel de wind in je haren. Steeds meer vogels verblijven op het eiland om uit te rusten en bij te tanken. Volg hun voorbeeld en doe mee met deze wandeling langs Weelde en Wildernis.

Programma
Neem in Nieuwendijk de pont van 10.00 uur. Een gids van Natuurmonumenten ontvangt je in het bezoekerscentrum op Tiengemeten. Na een kopje thee of koffie gaat de wandeltocht van start (6,5 km). Tijdens de wandeling vertelt de gids je alles over de bijzondere ontstaans-geschiedenis van Tiengemeten. Halverwege de tocht rusten we uit en genieten we van een kom snert in Herberg Tiengemeten. Het programma duurt tot 14.00 uur.

Aanmelden
Vooraf aanmelden voor deze excursie is noodzakelijk en kan via de website van Natuurmonumenten; http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. Leden van Natuurmonumenten betalen € 12,50, niet-leden betalen € 15,-. Kinderen t/m 12 jaar betalen resp. € 10,- en
€ 12,50. Kinderen van OERRR betalen €10,-. De kosten voor de pont naar Tiengemeten komen hier nog bij. Koop uw kaartje voor de pont op de dag zelf in de haven (wees dan ruim op tijd!) of vooraf online via de website.

Meer activiteiten?
Kijk op http://www.natuurmonumenten.nl

———————————————————————————————

03-10-2015

Huifkartochten op Tiengemeten

Beleef natuureiland Tiengemeten vanuit een huifkar! Op zaterdag 3 oktober vertrekt de huifkar drie keer vanuit de haven van Tiengemeten. Boer Piet heet je van harte welkom op deze leuke gezinsactiviteit. Meld je snel aan via http://www.nm.nl/agenda!

Ga mee met deze huifkartocht langs de mooiste plekjes op Tiengemeten. Boer Piet neemt je mee voor een rondrit in zijn huifkar die getrokken wordt door twee majestueuze Belgische trekpaarden. Een gids van Natuurmonumenten gaat mee en vertelt onderweg verhalen over het eiland. De huifkartocht voert langs de unieke natuur van Tiengemeten waar het wemelt van de vogels. Vergeet dus je verrekijker niet. Ook zul je Schotse hooglanders zien. Na de tocht word je in Pannenkoeken bij Helene gastvrij ontvangen met een heerlijk kopje koffie en een tientje (lokale lekkernij).

Canadese guldenroede (Solidago canadensis) - Tiengemeten, Zuid-Holland, Nederland, Europa

Aanmelden

Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De pont naar Tiengemeten vertrekt om 11.00 uur, 13.00 en 15.00 uur vanuit de haven van Nieuwendijk. Na aankomst op het eiland staat de huifkar klaar voor een rit van ongeveer twee uur. Aansluitend vaart de pont terug, maar je kunt ook langer op het eiland blijven (of eerder komen bij de latere huifkartochten!). De huifkartocht kost voor leden van Natuurmonumenten €12,50, niet-leden betalen €17,50. Kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. €10,00 en €15,00. Kinderen van OERRR betalen €10,-. Dit is exclusief de kosten voor de pont. Koop je kaartje hiervoor ook vast via de website! Kijk voor meer informatie over Tiengemeten op http://www.nm.nl/tiengemeten

———————————————————————————————

25-09-2015

Ervaar het eilandgevoel op Tiengemeten

Stap vrijdag 25 september op de pont van 10.00 uur naar Tiengemeten en ervaar het echte eilandgevoel tijdens de heerlijke ‘eilandgevoelexcursie’. Er is volop ruimte en de rust is er ‘oorverdovend’. Ervaar het zelf! Meld je wel vooraf aan via www.nm.nl/agenda!

Tiengemeten is een echt eiland. Het ligt middenin het Haringvliet in de Zuidwestelijke delta. Maak de oversteek met de pont over het Vuile Gat en ervaar tijdens de wandeling hoe schitterend de natuur op het eiland is. En je bent niet alleen. Want ieder jaar weer weten tienduizenden vogels Tiengemeten te vinden om uit te rusten, voedsel te zoeken of te broeden. Massaal zoeken zilverreigers, lepelaars, eenden en ganzen een plekje in het kommoeras van de Weelde. Een unieke natuurbelevenis!

Rond 13.00 uur eindigt de excursie en kun je de pont van 13.10 uur terug nemen of nog wat langer op het eiland blijven en een pont later nemen. Trek stevige schoenen aan en neem de verrekijker mee!

Aanmelden

Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, www.natuurmonumenten.nl/agenda. De kosten van de excursie zijn € 5,00 voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen € 8,00 en kinderen tot en met 12 jaar resp. € 4,00 en € 7,00. Kinderen van OERRR betalen € 4,00. Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor de pont. Bespaar tijd en koop je kaartje voor de pont ook alvast online via de website!

———————————————————————————————

20-09-2015

Fietsen en wandelen op Tiengemeten

Combineer wandelen en fietsen en ga zondag 20 september mee met de vrijwillige boswachter, over natuureiland Tiengemeten. Neem je eigen fiets mee of huur er een in het bezoekerscentrum op het eiland. Meld je wel vooraf aan via www.nm.nl/agenda

Door deze gecombineerde wandel- en fietstocht zie je de verschillende natuurlandschappen van Tiengemeten. Ontdek prachtige vogels zoals als de kluut en de melkwitte zilverreiger en zie hoe de lepelaar zijn kostje bijeen scharrelt in de nieuw gevormde kreken. De vrijwillige boswachter vertelt je over het ontstaan van Tiengemeten en de rijke historie. Vanaf de Vliedberg heb je een schitterend uitzicht over het eiland. Een verrekijker komt goed van pas, evenals een lunchpakketje en goede wandelschoenen.

Aanmelden

Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, www.natuurmonumenten.nl/agenda. De pont naar Tiengemeten vertrekt om 10.00 uur vanaf Nieuwendijk (routebeschrijving en online kaartverkoop op de website). Even na 14.00 uur varen we terug. De kosten van de excursie zijn € 5,00 voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen € 8,00 en kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. € 4,00 en € 7,00. Kinderen van OERRR betalen € 4,00. Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor de pont. Kijk voor meer informatie op www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten.

———————————————————————————————

19-09-2015

Roofvogels op Tiengemeten

Ben jij gefascineerd door roofvogels? Wandel dan zaterdag 19 september mee met een echte vogelkenner over natuureiland Tiengemeten en werp een blik door zijn telescoopkijker. Vandaag leer je alles over de roofvogels die graag op het eiland vertoeven! Meld je voor deze excursie wel vooraf aan op www.nm.nl/agenda.

Tijdens een wandeling over natuureiland Tiengemeten zie je altijd wel roofvogels. Zo zit de slechtvalk graag op de uitkijk op het dak van het schafthuisje in de Weelde. De torenvalk laat zich prima bekijken als hij aan het bidden is boven de akkertjes van de Oude Polder. Op Tiengemeten leven veel paartjes bruine kiekendieven en buizerds. De vogelkenner leert je tijdens de wandeling alles over roofvogels. Op den duur ga je de vogels steeds beter herkennen aan hun roep of verenkleed. Neem een eigen verrekijker mee tijdens de wandeling om ze nog beter te kunnen bewonderen.

Aanmelden

Op 19 september word je uiterlijk 08:45 uur verwacht bij de pont in Nieuwendijk. We vertrekken om 09:00 uur met de pont en nemen om 12:10 uur de pont terug vanaf Tiengemeten. Vooraf aanmelden voor deze excursie is noodzakelijk en kan via de website van Natuurmonumenten, www.natuurmonumenten.nl/agenda. De kosten van de excursie bedragen voor leden van Natuurmonumenten € 5,00, voor niet-leden € 8,00 en voor kinderen t/m 12 jaar resp. € 4,00 en € 7,00. Kinderen van OERRR betalen € 4,00. De kosten voor de pont komen hier nog bij. Bespaar tijd en bestel de pontkaartjes ook alvast via de website!

———————————————————————————————

12-09-2015

Workshop natuurfotografie op Tiengemeten

Kom zaterdag 12 september met je fotocamera naar Tiengemeten voor een dagvullende fotografieworkshop! Tijdens deze workshop leer je alles over natuurfotografie. Met handige fotografietips maak jij de meest prachtige foto’s! Er is nog beperkt laats dus meld je snel aan op http://www.nm.nl/agenda.

Natuureiland Tiengemeten is zeer fotogeniek. Het is een belevenis om het prachtige landschap, de bloemen, planten en dieren op beeld vast te leggen. Twee ervaren natuuramateurfotografen gaan graag met je op stap en geven je waardevolle fotografie tips. Zo wordt fotograferen een feest. De workshop is geschikt voor amateurfotografen die in het bezit zijn van een digitale camera die ook instelbaar is.

Het programma is dagvullend. De start is om 09.00 uur met vertrek van de pont vanaf Nieuwendijk. Na koffie/thee en wat lekkers begint de workshop. Na de lunch bekijken en bespreken we de gemaakte foto’s. Om 16.10 uur vaart de pont weer terug.

De workshop kost € 45,- voor leden van Natuurmonumenten. Niet- leden betalen € 55,-. Dit is inclusief een lunch met luxe broodjes, maar exclusief een kaartje voor de pont. Dit kaartje kun je vooraf kopen op de website van Natuurmonumenten of op de dag zelf bij de kaartautomaat in de haven (zorg dat je een half uur van tevoren aanwezig bent). Het maximum aantal deelnemers is 15.

———————————————————————————————

12-09-2015

Bezoek de verborgen (kunst)schatten van Natuurmonumenten

Kom op zaterdag 12 september naar Tiengemeten en beleef twee bijzondere episodes uit de geschiedenis van Tiengemeten. Tiengemeten is bekend als natuureiland en voormalig landbouwgebied. Maar een deel van het eiland heeft in een ver verleden hele andere functies gehad. Het is een quarantainegebied geweest voor opvarenden van schepen die terug kwamen uit ‘De Oost’ en ‘De West’. Het is daarnaast een tijd in gebruik geweest als militair depot.

Natuurmonumenten werkt aan het verbeelden van deze historische functies van het eiland. Op Open Monumentendag nemen wij bezoekers mee langs de sporen van die tijd in het landschap en naar gebouw De Karantijn. Dit gebouw is onlangs getransformeerd tot een folly, een kunstobject in het landschap.

Iedereen is welkom tussen 10.00 tot 15.00 uur. Bij aankomst op het eiland brengt een huifkar belangstellenden naar het oostelijk deel van Tiengemeten, het oude quarantainegebied. Deelname aan deze activiteit en het vervoer per huifkar is gratis.

Kaarten voor de pont naar Tiengemeten zijn te koop in het infopunt in de haven van Nieuwendijk of via http://www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten.

———————————————————————————————

06-09-2015

Wilderniswandelen op Tiengemeten

Kom zondag 6 september struinen door de Wildernis van Tiengemeten. Een aanrader voor liefhebbers van ruige natuur! Meld je wel vooraf aan via http://www.nm.nl/agenda.

Niet voor niets heeft de bever dit deel van de Wildernis uitverkoren om zijn burcht te bouwen. In dit deel van Tiengemeten heeft het water van het Haringvliet vrij spel. Kleine, nieuwe kreekjes groeien langzaam uit tot bredere geulen. Met een bootje steken we de kreek over die aan de zuidkant het eiland binnenstroomt. We wandelen door een prachtig gebied met ruige getijdennatuur.

Ook is het de favoriete plek van de roerdomp en een prima broedgebied voor vele rietvogels. Schotse hooglanders banen zich een weg tussen het riet en de wilgen en zorgen voor extra dynamiek. Hier, aan de zuidkant van Tiengemeten, waan je je alleen op de wereld. De vrijwillige boswachter vertelt je tijdens het wandelen alles over het leven op Tiengemeten. De wandeling start met de pont naar Tiengemeten om 10.00 uur precies en eindigt rond 14.00 uur. Je kunt dan aansluitend de pont terug nemen of nog wat langer verblijven op het eiland. Vergeet de verrekijker niet!

Aanmelden

Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De kosten van de excursie zijn € 7,50 voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen € 12,50. Kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. € 5,00 en € 7,50. Kinderen van OERRR betalen € 5,00.

Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor de pont. Bespaar tijd en koop je kaartje voor de pont ook alvast online via de website!

———————————————————————————————

05-09-2015

Nachtdieren op natuureiland Tiengemeten

’s Avonds zijn er meer dieren actief dan je denkt. Kom zaterdag 5 september naar natuureiland Tiengemeten. Ga mee met de gids van Natuurmonumenten en ontdek de wereld van deze geheimzinnige nachtdieren. Meld je wel vooraf aan op http://www.nm.nl/agenda.

Vleermuizen hebben een ‘ingebouwde radar’ waardoor ze obstakels kunnen vermijden. Ze vliegen kriskras door de lucht. Dit is fascinerend om te zien. Nachtvlinders zijn wat minder opvallend. De gids vertelt je hoe je ze toch kunt ontdekken in de schemer. Schotse hooglanders zijn ook actief als het donker is. Je komt ze vast tegen tijdens deze bijzondere tocht. Trek stevige schoenen aan en vergeet de verrekijker niet! Ook leuk voor kinderen!

Aanmelden

We verzamelen uiterlijk 19:45 uur bij de pont naar Tiengemeten, in Nieuwendijk (TomTom: 3284 KR). We vertrekken om 20:00 uur met de pont en nemen om 23:10 de pont terug.

Aanmelden voor deze excursie is noodzakelijk en kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De excursie kost € 5,00 voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen € 8,00. Kinderen t/m 12 jaar betalen resp. € 4,00 en € 7,00. Kinderen van OERRR betalen € 4,00. De kosten voor de pont komen hier nog bij. Een pontkaartje kan vooraf gekocht worden via de website of in de haven, voor vertrek. Kom dan wel op tijd!

———————————————————————————————

12-08-2015

Fietsen op Tiengemeten

Maak een heerlijke fietstocht over Tiengemeten, het laatste echte eiland van Zuidwest Nederland. Op woensdag 12 augustus organiseert Natuurmonumenten een mooie fietstocht, door Weemoed, Weelde en Wildernis. Meld je wel vooraf aan via www.nm.nl/agenda.

Tijdens het fietsen vertelt de vrijwillige boswachter je alles over de nieuwe natuur op het eiland. In het kommoeras van de Weelde dobberen grote groepen zomertalingen, meerkoeten en tafeleenden. Lepelaars scharrelen hun kostje bijeen in de kreken van de Wildernis. Ook fiets je langs de akkertjes in de Weemoed en kom je van alles te weten over de vele historische boerderijen die Natuurmonumenten gerestaureerd heeft. Vanaf de Vliedberg heb je een schitterend uitzicht over Tiengemeten.

Aanmelden

Als je mee wilt met de fietstocht, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, www.natuurmonumenten.nl/agenda. De pont naar Tiengemeten vertrekt om 10.00 uur vanaf Nieuwendijk (routebeschrijving en online kaartverkoop op de website). Even na 14.00 uur varen we terug. De kosten van de excursie zijn € 5,00 voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen € 8,00 en kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. € 4,00 en € 7,00. Een kind van OERRR betaalt € 4,00. Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor de pont. Kijk voor meer informatie op www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten.

———————————————————————————————

08-08-2015 en 22-08-2015

Beleef Tiengemeten vanaf het water

Beleef Tiengemeten vanaf het water! We varen op de zaterdagen 8 en 22 augustus met de salonboot Heicondias rondom het natuureiland, wat voor een heel andere natuur-belevenis zorgt. Meld je snel aan voor deze activiteit op http://www.nm/nl/agenda!

Tijdens de boottocht word je vergezeld door een vrijwillige boswachter van Natuurmonumenten die je van alles kan vertellen over Tiengemeten. We varen over het Vuile Gat langs de Tiendgorzen en om de westpunt van Tiengemeten heen. Vanaf het water heb je een mooi beeld van het eiland en de plek waar het Haringvlietwater Tiengemeten binnenstroomt.

Heicondias r
De getijdennatuur is populair bij allerlei steltlopers. De bever heeft deze ruige plek uitgekozen om er zijn imposante burcht te bouwen. Na de westpunt varen we om de oostpunt heen en zetten koers naar de haven van Tiengemeten. Vanaf het water zijn de historisch boerderijen van Tiengemeten prachtig te zien!

Na de boottocht kun je Tiengemeten zelf gaan verkennen. Binnen vijf minuten ben je in het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Je kunt hier ook fietsen huren. Het Rien Poortvlietmuseum, het Landbouwmuseum, Speelnatuur en Pannenkoeken bij Helene zijn vlakbij. Kortom, genoeg ingrediënten voor een fantastische dag.

Aanmelden

Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De boot vertrekt om 13.00 uur vanuit de haven bij Nieuwendijk (Nieuwendijk 1, Zuid-Beijerland). Rond 15.00 uur zijn we op Tiengemeten zelf. De boottocht kost voor leden van Natuurmonumenten €12,50, niet-leden betalen €17,50. Kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. €10,00 en €15,00. Een kind van OERRR betaalt € 10,-. Kijk voor meer informatie op http://www.nm.nl/tiengemeten.

———————————————————————————————

19-07-2015

Huifkartochten op Tiengemeten

Beleef natuureiland Tiengemeten vanuit een huifkar! Op zondag 19 juli vertrekt de huifkar drie keer vanuit de haven van Tiengemeten. Boer Piet heet je van harte welkom. Meld je snel aan via http://www.nm.nl/agenda!

Ga mee met deze huifkartocht langs de mooiste plekjes op Tiengemeten. Boer Piet neemt je mee voor een rondrit in zijn huifkar die getrokken wordt door twee majestueuze Belgische trekpaarden. Een gids van Natuurmonumenten gaat mee en vertelt onderweg verhalen over het eiland. De huifkartocht voert langs de unieke natuur van Tiengemeten waar het wemelt van de vogels. Vergeet dus je verrekijker niet. Ook zul je Schotse hooglanders zien. Na de tocht word je in Herberg Tiengemeten gastvrij ontvangen door Maya Penning en Hans Oosterhof met een heerlijk kopje koffie en een tientje (lokale lekkernij).

Aanmelden

Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De pont naar Tiengemeten vertrekt om 11.00 uur, 13.00 en 15.00 uur vanuit de haven van Nieuwendijk. Na aankomst op het eiland staat de huifkar klaar voor een rit van ongeveer twee uur. Aansluitend vaart de pont terug, maar je kunt ook langer op het eiland blijven (of eerder komen bij de latere huifkartochten!). De huifkartocht kost voor leden van Natuurmonumenten €12,50, niet-leden betalen €17,50. Kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. €10,00 en €15,00. Dit is exclusief de kosten voor de pont. Koop je kaartje hiervoor ook vast via de website! Kijk voor meer informatie over Tiengemeten op http://www.nm.nl/tiengemeten.

———————————————————————————————

18-07-2015

Fietstocht Holland op z’n mooist

Maak een heerlijke fietstocht over Tiengemeten, het laatste echte eiland van Zuidwest Nederland. Op zaterdag 18 juli organiseert Natuurmonumenten een speciale fietstocht, die in het teken staan van de Haagse/Dordtse expositie ‘Holland op z’n mooist’. Meld je wel vooraf aan via http://www.nm.nl/agenda.

Rijke cultuurhistorie

Samen met een gids fiets je langs bloemrijke akkertjes, moeras vol vogels en uitgestrekte ruige getijdennatuur. De prachtige historische boerderijen aan de noordkant van het eiland sieren het afwisselende landschap en vormen de stille getuigen van een rijke cultuurhistorie. De gids kan je er alles over vertellen. Vanaf de Vliedberg midden op het eiland, heb je uitzicht over het weidse landschap van Tiengemeten. Wolken lijken het water te raken. Als in een schilderij van de landschapsschilder Willem Roelofs van de Haagse School.

Tentoonstelling ‘Holland op z’n mooist’

Het Dordrechts Museum en het Gemeentemuseum Den Haag werken samen met Natuurmonumenten. Het resultaat is ‘Holland op z’n mooist’, een unieke wisselwerking tussen cultuur en natuur. Je kunt kunstwerken op zaal bewonderen én op excursie in de natuur die de Haagse School zo mooi in beeld heeft gebracht. De bezoekers van het museum worden uitgenodigd om wandel- en fietstochten te maken in de natuurgebieden van Natuurmonumenten.

Aanmelden

Als je mee wilt met de fietstocht, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De pont naar Tiengemeten vertrekt om 10.00 uur vanaf Nieuwendijk (routebeschrijving en online kaartverkoop op de website). Even na 14.00 uur varen we terug. De kosten van de excursie zijn € 5,00 voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen € 8,00 en kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. € 4,00 en € 7,00. Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor de pont. Kijk voor meer informatie op http://www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten.

11-07-2015 en 25-07-2015

Beleef Tiengemeten vanaf het water

Beleef Tiengemeten vanaf het water! We varen op de zaterdagen 11 en 25 juli met de salonboot Heicondias rondom het natuureiland, wat voor een heel andere natuur-belevenis zorgt. Meld je snel aan voor deze nieuwe activiteit op http://www.nm/nl/agenda!

Tijdens de boottocht word je vergezeld door een vrijwillige boswachter van Natuurmonumenten die je van alles kan vertellen over Tiengemeten. We varen over het Vuile Gat langs de Tiendgorzen en om de westpunt van Tiengemeten heen. Vanaf het water heb je een mooi beeld van het eiland en de plek waar het Haringvlietwater Tiengemeten binnenstroomt.

De getijdennatuur is populair bij allerlei steltlopers. De bever heeft deze ruige plek uitgekozen om er zijn imposante burcht te bouwen. Na de westpunt varen we om de oostpunt heen en zetten koers naar de haven van Tiengemeten. Vanaf het water zijn de historisch boerderijen van Tiengemeten prachtig te zien!

Heicondias lNa de boottocht kun je Tiengemeten zelf gaan verkennen. Binnen vijf minuten ben je in het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Je kunt hier ook fietsen huren. Het Rien Poortvlietmuseum, het Landbouwmuseum, Speelnatuur en Pannenkoeken bij Helene zijn vlakbij. Kortom, genoeg ingrediënten voor een fantastische dag.

Aanmelden

Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De boot vertrekt om 13.00 uur vanuit de haven bij Nieuwendijk (Nieuwendijk 1, Zuid-Beijerland). Rond 15.00 uur zijn we op Tiengemeten zelf. De boottocht kost voor leden van Natuurmonumenten €12,50, niet-leden betalen €17,50. Kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. €10,00 en €15,00. Kijk voor meer informatie op http://www.nm.nl/tiengemeten.

———————————————————————————————

04-07-2015

Wandelen door de Oude Polder op Tiengemeten

Wandel zaterdag 4 juli mee door de Weemoed en de Oude Polder van Tiengemeten.

De wandeling voert langs akkertjes vol wilde bloemen en akkervogels. In dit deel het eiland proef je de sfeer van het kleinschalige platteland van vroeger. Meld je wel vooraf aan op http://www.nm.nl/agenda.

Weemoed is het oostelijk deel van Tiengemeten. Hier lijkt het landschap op Tiengemeten anno 1900. Op de kleinschalige akkertjes groeit vlas, zomertarwe, boekweit en luzerne. Hiertussen bloeien korenbloemen, wilde cichorei en klaprozen. Echte akkervogels zoals de kneu voelen zich hier thuis. Trekpaarden grazen in de nabijgelegen weilandjes en in de boomgaard staan appel- en perenbomen. Ga mee en geniet van een nostalgisch stukje Tiengemeten.

Aanmelden

Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda.

We starten om 10.00 uur met de pont vanuit Nieuwedijk naar Tiengemeten. De wandeling eindigt om 13.00 uur. De kosten van de excursie zijn € 7,50 voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen € 12,50. Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor de pont (€ 5,00, leden ontvangen € 1,00 korting). Kaartjes voor de pont kunnen vooraf gekocht worden via de website; http://www.nm.nl/tiengemeten.

Avondwandeling in de schemer op Tiengemeten

Wat is er mooier dan wandelen in de schemer op een echt eiland? Beleef het mee op natuureiland Tiengemeten en stap zaterdag 4 juli op de pont van 20.00 uur voor een bijzondere wandeling van bijna drie uur. Meld je wel vooraf aan via http://www.nm.nl/agenda!

Ervaar hoe de nacht haar intrede doet. Bij helder weer kun je genieten van een prachtige zonsondergang. De vrijwillige boswachter kent het eiland op z’n duimpje. Schotse hooglanders zijn ook actief als het donker wordt. Je komt ze vast tegen. Deze tocht is ook leuk voor kinderen! Tegen 23.00 sluiten we af en rond 23.10 vaart de pont terug naar het vasteland.

Aanmelden

Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De excursie kost € 5,00 voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen € 8,00. Kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. € 4,00 en € 7,00. Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor de pont (€ 5,- voor volwassenen en € 3,50 voor kinderen, leden ontvangen € 1,- korting). Bespaar tijd en koop je kaartje voor de pont ook alvast online via de website; http://www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten!

———————————————————————————————

18-07-2015

Fietstocht Holland op z’n mooist

Maak een heerlijke fietstocht over Tiengemeten, het laatste echte eiland van Zuidwest Nederland. Op vrijdag 8 mei en zaterdag 18 juli organiseert Natuurmonumenten twee speciale fietstochten, die in het teken staan van de Haagse/Dordtse expositie ‘Holland op z’n mooist’. Meld je wel vooraf aan via http://www.nm.nl/agenda.
Rijke cultuurhistorie

Samen met een gids fiets je langs bloemrijke akkertjes, moeras vol vogels en uitgestrekte ruige getijdennatuur. De prachtige historische boerderijen aan de noordkant van het eiland sieren het afwisselende landschap en vormen de stille getuigen van een rijke cultuurhistorie. De gids kan je er alles over vertellen. Vanaf de Vliedberg midden op het eiland, heb je uitzicht over het weidse landschap van Tiengemeten. Wolken lijken het water te raken. Als in een schilderij van de landschapsschilder Willem Roelofs van de Haagse School.

Tentoonstelling ‘Holland op z’n mooist’

Het Dordrechts Museum en het Gemeentemuseum Den Haag werken samen met Natuurmonumenten. Het resultaat is ‘Holland op z’n mooist’, een unieke wisselwerking tussen cultuur en natuur. Je kunt kunstwerken op zaal bewonderen én op excursie in de natuur die de Haagse School zo mooi in beeld heeft gebracht. De bezoekers van het museum worden uitgenodigd om wandel- en fietstochten te maken in de natuurgebieden van Natuurmonumenten.

Aanmelden

Als je mee wilt met de fietstocht, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De pont naar Tiengemeten vertrekt om 10.00 uur vanaf Nieuwendijk (routebeschrijving en online kaartverkoop op de website). Even na 14.00 uur varen we terug. De kosten van de excursie zijn € 5,00 voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen € 8,00 en kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. € 4,00 en € 7,00. Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor de pont. Kijk voor meer informatie op http://www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten.

———————————————————————————————

20-06-2015

Midzomernachtloop

Tiengemeten is een uniek natuurgebied middenin de machtige delta van Zuidwest-Nederland, waar Rijn, Maas en Schelde uitmonden in zee.  Het eiland is alleen per veerpont te bereiken. Tiengemeten is een gebied waar je zintuigen geprikkeld worden. Ruik de weldadige kruidengeuren, luister naar de nachtvogels, het gekwaak van de kikkers en het geruis van de wind en het water. Geniet van de stilte. Ervaar het allemaal op Tiengemeten tijdens de Midzomernachtloop!

Praktische informatie

  • Trek goede wandelschoenen en warme kleding aan, het kan flink afkoelen in de avond
  • Je kunt gratis parkeren op het parkeerterrein in Nieuwendijk
  • Wees op tijd want de pont naar Tiengemeten vertrekt stipt om 22.00 uur!
  • De pont vaart om even na middernacht terug

10-2-Gespiegeld-Hoofdbeeld_MZN-metvrouw_RGB-A4———————————————————————————————

13-06-2015

Een hele dag wandelen op Tiengemeten

Stap zaterdag 13 juni op de pont van 09.00 uur naar Tiengemeten en ervaar rust en ruimte tijdens een hele dag wandelen over het eiland! Meld je wel vooraf aan via http://www.nm.nl/agenda!

Samen met de vrijwillige boswachter kun je de hele dag genieten van het landschap, de vele vogels en planten van Tiengemeten. Het natuureiland heeft ook een rijke cultuurhistorie. De prachtige boerderijen hebben ieder een eigen verhaal. Daar wandelen we zeker even langs!

We wandelen richting de Vliedberg waar je een mooi uitzicht hebt over het kommoeras van de Weelde en de Wildernis. Onderweg kun je de imposante Schotse hooglanders ontmoeten. De wandeling is ook erg leuk voor kinderen vanaf 12 jaar! Tegen 16.00 uur sluiten we de dag af. De pont vaart terug om 16.10 uur.

Aanmelden

Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De excursie kost € 7,50 voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen € 12,50. Kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. € 5,00 en € 7,50. Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor de pont (€ 5,- voor volwassenen en € 3,50 voor kinderen, leden ontvangen € 1,- korting). Bespaar tijd en koop je kaartje voor de pont ook alvast online via de website; http://www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten!

———————————————————————————————

12-06-2015

Wandel- en fietstocht

Combineer wandelen en fietsen en ga vrijdag 12 juni mee met de vrijwillige boswachter, over natuureiland Tiengemeten. Neem je eigen fiets mee of huur er een in het bezoekerscentrum op het eiland. Meld je wel vooraf aan via http://www.nm.nl/agenda

Door deze gecombineerde wandel- en fietstocht zie je de verschillende natuurlandschappen van Tiengemeten. Ontdek prachtige vogels zoals als de kluut en de melkwitte zilverreiger en zie hoe de lepelaar zijn kostje bijeen scharrelt in de nieuw gevormde kreken. De vrijwillige boswachter vertelt je over het ontstaan van Tiengemeten en de rijke historie. Vanaf de Vliedberg heb je een schitterend uitzicht over het eiland. Een verrekijker komt goed van pas, evenals een lunchpakketje en goede wandelschoenen.

Aanmelden

Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De pont naar Tiengemeten vertrekt om 10.00 uur vanaf Nieuwendijk (routebeschrijving en online kaartverkoop op de website). Even na 14.00 uur varen we terug. De kosten van de excursie zijn € 5,00 voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen € 8,00 en kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. € 4,00 en € 7,00. Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor de pont.

Kijk voor meer informatie op http://www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten.

———————————————————————————————

25-05-2015

Huifkartochten op Tiengemeten

Nieuw: Tiengemeten beleven vanuit een huifkar! Op maandag 25 mei (Tweede Pinksterdag) vertrekt de huifkar drie keer vanuit de haven van Tiengemeten. Boer Piet heet je van harte welkom. Meld je snel aan via http://www.nm.nl/agenda want de eerste vertrektijd is al bijna volgeboekt!

Ga mee met deze huifkartocht langs de mooiste plekjes op Tiengemeten. Boer Piet neemt je mee voor een rondrit in zijn huifkar die getrokken wordt door twee majestueuze Belgische trekpaarden. Hij kent Tiengemeten al zijn leven lang en vertelt je onderweg prachtige verhalen en anekdotes over de geschiedenis van het eiland. De huifkartocht voert langs de unieke natuur van Tiengemeten waar het wemelt van de vogels. Vergeet dus je verrekijker niet. Ook zul je Schotse hooglanders zien.

Canadese guldenroede (Solidago canadensis) - Tiengemeten, Zuid-Holland, Nederland, Europa

Na de tocht word je in Herberg Tiengemeten gastvrij ontvangen door Maya Penning en Hans Oosterhof met een heerlijk kopje koffie en een tientje (lokale lekkernij). Wel zin maar geen tijd op 25 mei? Op 19 juli zijn er ook huifkartochten!

Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De pont naar Tiengemeten vertrekt om 11.00 uur, 13.00 en 15.00 uur vanuit de haven van Nieuwendijk. Na aankomst op het eiland staat de huifkar klaar voor een rit van ongeveer twee uur. Aansluitend vaart de pont terug, maar je kunt ook langer op het eiland blijven (of eerder komen bij de latere huifkartocht!). De huifkartocht kost voor leden van Natuurmonumenten €12,50, niet-leden betalen €17,50. Kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. €10,00 en €15,00. Dit is exclusief de kosten voor de pont. Koop je kaartje hiervoor ook vast via de website! Kijk voor meer informatie over Tiengemeten op http://www.nm.nl/tiengemeten.

———————————————————————————————

02-05-2015 en 10-05-2015

Beleef Tiengemeten vanaf het water

Nieuw: beleef Tiengemeten vanaf het water! We varen op zaterdag 2 mei en zondag 10 mei met de salonboot Heicondias rondom het natuureiland, wat voor een heel andere natuurbelevenis zorgt. Meld je snel aan voor deze nieuwe activiteit!

Tijdens de boottocht word je vergezeld door een vrijwillige boswachter van Natuurmonumenten die je van alles kan vertellen over Tiengemeten. We varen over het Vuile Gat langs de Tiendgorzen en om de westpunt van Tiengemeten heen. Vanaf het water heb je een mooi beeld van het eiland en de plek waar het Haringvlietwater Tiengemeten binnenstroomt.

De getijdennatuur is populair bij allerlei steltlopers. De bever heeft deze ruige plek uitgekozen om er zijn imposante burcht te bouwen. Na de westpunt varen we om de oostpunt heen en zetten koers naar de haven van Tiengemeten. Vanaf het water zijn de historisch boerderijen van Tiengemeten prachtig te zien!

Na de boottocht kun je Tiengemeten zelf gaan verkennen. Binnen vijf minuten ben je in het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Je kunt hier ook fietsen huren. Het Rien Poortvlietmuseum, het Landbouwmuseum, Speelnatuur en Pannenkoeken bij Helene zijn vlakbij. Kortom, genoeg ingrediënten voor een fantastische dag.

Aanmelden

Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De boot vertrekt om 13.00 uur vanuit de haven bij Nieuwendijk (Nieuwendijk 1, Zuid-Beijerland). Rond 15.00 uur zijn we op Tiengemeten zelf. De boottocht kost voor leden van Natuurmonumenten €12,50, niet-leden betalen €15,00. Kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. €10,00 en €15,00. Kijk voor meer informatie op http://www.nm.nl/tiengemeten.

———————————————————————————————

26-04-2015

Fietsen en wandelen op Tiengemeten

Combineer wandelen en fietsen en ga zondag 26 april mee met de vrijwillige boswachter, over natuureiland Tiengemeten. Neem je eigen fiets mee of huur er een in het bezoekerscentrum op het eiland. Door deze gecombineerde wandel- en fietstocht zie je de verschillende natuurlandschappen van Tiengemeten.

Ontdek prachtige vogels zoals als de kluut en de melkwitte zilverreiger en zie hoe de lepelaar zijn kostje bijeen scharrelt in de nieuw gevormde kreken. De vrijwillige boswachter vertelt je over het ontstaan van Tiengemeten en de rijke historie. Vanaf de Vliedberg heb je een schitterend uitzicht over het eiland. Een verrekijker komt goed van pas, evenals een lunchpakketje en goede wandelschoenen.

Aanmelden

Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De pont naar Tiengemeten vertrekt om 10.00 uur vanaf Nieuwendijk (routebeschrijving en online kaartverkoop op de website). Even na 14.00 uur varen we terug. De kosten van de excursie zijn € 5,00 voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen € 8,00 en kinderen tot en met 12 jaar betalen resp. € 4,00 en € 7,00. Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor de pont.

Kijk voor meer informatie op www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten.

Meer activiteiten?
Kijk op www.natuurmonumenten.nl

———————————————————————————————

18-04-2015

Rensafari door de Wildernis van Tiengemeten

Uitgekeken op je huidige hardlooprondje? Kom dan zaterdag 18 april naar Tiengemeten! Samen met een gids ren je naar de uiterste westpunt van het eiland. Het eerste deel van de route is semiverhard, maar daarna ren je dwars door de ruigte van de wildernis over onverharde paden. Onderweg stopt de gids een aantal keer bij bijzondere uitkijkpunten zoals de rietheuvel en de uiterste westpunt van het eiland. Hier kun je heel even uitblazen en je overgeven aan de totale rust van de natuur. Ervaar Tiengemeten op een totaal andere manier en ren mee!

Praktisch

Neem de pont van 11.00 uur in Nieuwendijk (Navigatie: Nieuwendijk 1, 3284 KR Zuid-Beijerland). Het startpunt is het Bezoekerscentrum op Tiengemeten. De route is ongeveer 13 kilometer en duurt ongeveer 2 uur (inclusief de momenten waar de gids wat vertelt). De pont vaart om 14.10 uur weer terug. De rensafari is bedoeld voor de geoefende renner (snelheid 10 kilometer per uur). Draag renschoenen zonder spikes en een lange renbroek. Geen tijd in april? Deze activiteit wordt herhaald in september!

Aanmelden

Als je mee wilt rennen, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De kosten van de activiteit zijn € 7,50 voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen € 12,50. Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor de pont (€ 4,50, leden ontvangen € 0,50 korting). Koop je pontkaartje online via de website (www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten) of in de haven op de dag zelf. Kom in dat laatste geval ruim op tijd in verband met mogelijke drukte.

———————————————————————————————

06-04-2015

Speur mee naar (paas)hazen en eieren

Vier Pasen bij Natuurmonumenten op Paaseiland Tiengemeten

Op maandag 6 april, tweede paasdag, is natuureiland Tiengemeten omgedoopt tot Paaseiland en helemaal in paassfeer. Iedereen is van harte welkom om het voorjaar en Pasen te vieren op het eiland. Heb je altijd al willen weten waar de paashaas nou vandaan komt en kom je meespeuren naar een echte haas in het wild? Of kom je eieren zoeken in Speelnatuur en het Landbouwmuseum of beschilderen in het Rien Poortvlietmuseum? Kinderen krijgen deze dag op vertoon van hun entreekaartje van Speelnatuur gratis toegang tot de musea op het Paaseiland Tiengemeten.

Landgoed Haarzuilens(Foto: Mirella Sinnige)

Opening seizoen

Het hele jaar door kunnen jong en oud op het eiland van Natuurmonumenten hun hart ophalen aan de ruige en ongerepte natuur. Vanaf het paasweekend, 5 en 6 april, is er binnen en buiten nog meer te beleven. Dan openen de musea, het Pannenkoekenhuis ‘’bij Helene”, het 4,5 hectare grote Speelnatuur en het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten weer hun deuren voor het publiek.

Paaseiland

Op tweede paasdag is iedereen van harte welkom om Paaseiland Tiengemeten te beleven. Er wordt een paaswandeling georganiseerd waar je het geheim van de paashaas wordt verteld en je samen op speurtocht gaat naar de echte hazen op het eiland. Kinderen mogen naar hartenlust eieren zoeken die heel goed zijn verstopt door de Paashazen van Tiengemeten in Speelnatuur en in het Landbouwmuseum. Creatieve kinderen kunnen eieren beschilderen in het Rien Poortvlietmuseum.

Haas(Foto: Jan van der Greef)

Verrassend dichtbij

Natuureiland Tiengemeten ligt op een steenworp afstand van het drukke Rijnmondgebied. Stap op de pont en je bent direct weg uit de hectiek van alledag. Het eiland biedt volop ruimte om heerlijk te wandelen, fietsen en uit te waaien. Hier is het nog écht stil en kun je de Schotse Hooglanders bijna hóren grazen. Zuig de longen vol met gezonde lucht, maak het hoofd leeg en geniet van de natuur op z’n puurst.

Kijk voor bereikbaarheid, vaartijden pont, openingstijden en toegangsprijzen op http://www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten.

———————————————————————————————

05-04-2015

Vogels kijken in de Korendijkse Slikken

Wandel zondag 5 april in alle vroegte mee door de Korendijkse Slikken met de vrijwillige boswachter, op zoek naar de blauwborst. In de ochtend voert de blauwborst namelijk uitbundig het hoogste lied. Zijn felblauwe borst is goed te zien tussen het riet. Tijdens de wandeling geniet je ook van de ontwakende natuur. Het zachte ochtendlicht zorgt voor mysterieuze kleuren.

De gids loodst je door het zompige natuurgebied langs het Haringvliet met haar uitgestrekte rietlanden. Talloze moerasvogels kunnen hier prima gedijen. In de graslanden van de Korendijkse Slikken vinden weidevogels zoals kievit en grutto een geschikt plekje om te broeden. Geef je ogen en oren goed de kost en neem je verrekijker mee om niets te missen tijdens het vogels kijken. Ook kinderen zijn van harte welkom bij deze wandeling. Trek stevige wandelschoenen of nog liever laarzen aan.

Aanmelden
Vooraf aanmelden voor deze excursie is noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De excursie start om 07.00 uur aan het einde van de Lange Eendrachtsweg in Goudswaard en eindigt daar weer rond 10.00 uur. Leden van Natuurmonumenten betalen € 5,00 voor deze excursie, niet-leden € 8,00 en kinderen t/m 12 jaar resp. € 4,00 en € 7,00.

Meer activiteiten?
Kijk op http://www.natuurmonumenten.nl

———————————————————————————————

04-04-2015

Ervaar het eilandgevoel op Tiengemeten

Stap zaterdag 4 april op de pont van 10.00 uur naar Tiengemeten en ervaar het echte eilandgevoel. Er is volop ruimte en de rust is er ‘oorverdovend’.

Tiengemeten is een echt eiland. Het ligt middenin het Haringvliet in de Zuidwestelijke delta. Maak de oversteek met de pont over het Vuile Gat en ervaar tijdens de wandeling hoe schitterend de natuur op het eiland is.

En je bent niet alleen. Want ieder jaar weer weten tienduizenden vogels Tiengemeten te vinden om uit te rusten, voedsel te zoeken of te broeden. Massaal zoeken zilverreigers, lepelaars, eenden en ganzen een plekje in het kommoeras van de Weelde. Een unieke natuurbelevenis!

Rond 13.00 uur eindigt de excursie en kun je de pont van 13.10 uur terug nemen of nog wat langer op het eiland blijven en een pont later nemen. Trek stevige schoenen aan en neem de verrekijker mee!

Aanmelden
Als je mee wilt, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De kosten van de excursie zijn € 5,- voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen € 8,- en kinderen tot en met 12 jaar resp. € 4,- en € 7,-. Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor de pont (€ 4,50 voor volwassenen en € 3,- voor kinderen, leden ontvangen € 0,50 korting). Bespaar tijd en koop je kaartje voor de pont ook alvast online via de website!
Meer activiteiten?
Kijk op http://www.natuurmonumenten.nl

———————————————————————————————

29-03-2015

Snerttocht op Tiengemeten

Er staat weer een ‘snerttocht’ gepland op natuureiland Tiengemeten, de laatste van het (winter)seizoen! Deze vindt plaats op zondag 29 maart. Maak samen met de gids van Natuurmonumenten een prachtige tocht over Tiengemeten en geniet onderweg van heerlijke snert in Herberg Tiengemeten. De natuur van Tiengemeten is adembenemend mooi. Indrukwekkende wolkenpartijen sieren de skyline en het water van het kommoeras is eindeloos blauw. Kom genieten van dit prachtige landschap en voel de wind in je haren. Steeds meer vogels verblijven op het eiland om uit te rusten en bij te tanken. Volg hun voorbeeld en doe mee met deze wandeling langs Weelde en Wildernis.

Programma

Neem in Nieuwendijk de pont van 10.00 uur. Een gids van Natuurmonumenten ontvangt je in het bezoekerscentrum op Tiengemeten. Na een kopje thee of koffie gaat de wandeltocht van start (6,5 km). Tijdens de wandeling vertelt de gids je alles over de bijzondere ontstaans-geschiedenis van Tiengemeten. Halverwege de tocht rusten we uit en genieten we van een kom snert in Herberg Tiengemeten. Het programma duurt tot 14.00 uur.

Aanmelden

Vooraf aanmelden voor deze excursie is noodzakelijk en kan via de website van Natuurmonumenten; www.natuurmonumenten.nl/agenda. Leden van Natuurmonumenten betalen € 12,50, niet-leden betalen € 15,-. Kinderen t/m 12 jaar betalen resp. € 10,- en

€ 12,50. De kosten voor de pont naar Tiengemeten (€ 4,50 voor volwassenen en € 3,- voor kinderen t/m 12 jaar) komen hier nog bij. Koop uw kaartje voor de pont op de dag zelf in de haven (wees dan ruim op tijd!) of vooraf online via de website

———————————————————————————————

18-03-2015

Kom schilderen op Tiengemeten!

Kom woensdag 18 maart schilderen op natuureiland Tiengemeten! Het kunstenaarsvak leer je daar. Als een echte Vincent van Gogh ga je eerst struinen door de natuur om inspiratie op de doen. Misschien kom je een Schotse hooglander tegen. Dit dier heeft een prachtige ruige bruine vacht. Zijn grote stoere kop is getooid met machtige hoorns. Traag zal hij je aankijken en vervolgens rustig struinend door de wildernis zijn weg vervolgen. De natuur van Tiengemeten levert schitterende beelden op. Boordenvol ideeën ga je aan de slag met kwast, verf en schilderdoek. Na afloop mag je je kunstwerk mee naar huis nemen.

Neem de pont van 14:00 uur vanaf Nieuwendijk naar het eiland. De middag eindigt rond 17:00 uur, waarna de pont om 17.10 uur weer terugvaart. Voor een routebeschrijving naar het eiland: http://www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten .

Aanmelden
Als je mee wilt doen, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten; http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. De kosten van de excursie zijn € 4,50 voor kinderen van leden van Natuurmonumenten. Kinderen van niet-leden betalen
€ 7,50. Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor de pont, € 3,- voor kinderen t/m 12 jaar (€ 0,50 korting op vertoon van ledenpas). Ouders mogen mee, maar het is niet noodzakelijk (kosten pont € 4,50, € 0,50 korting voor leden).

———————————————————————————————

01-03-2015

Trek eropuit

Met lekkere warme chocolademelk en poëtische liedjes en theater voor jong en oud van de Gelukkige Kaplaarzen is het extra gezellig op natuureiland Tiengemeten. Vuurkorven zorgen voor nog meer sfeer. Gidsen van Natuurmonumenten nemen je mee voor een korte wandeling en vertellen je alles over de natuur en de geschiedenis van het eiland. Deelname aan de activiteiten bij het bezoekerscentrum is deze dag gratis en duren van 11.00 uur tot 15.00 uur.

Natuur ontwaakt

Het voorjaarszonnetje laat zich voorzichtig zien. Tijd om eropuit te trekken! Dieren ontwaken uit hun winterslaap en worden actief. De grote lijster is terug van weggeweest en zingt al volop. De bever zwemt rustig door de kreken van de Wildernis aan de zuidkant van Tiengemeten. Ook in het kommoeras van de Weelde wordt hij regelmatig gezien. Rond deze tijd gaan de bevers op zoek naar een partner.

Meer weten over de bever? In het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten is een sporenkaart van de bever verkrijgbaar. Vraag ernaar en ga zelf op zoek! Je zult onderweg zeker sporen ontdekken.

Kom naar Tiengemeten

Koop een ticket voor de overtocht naar Tiengemeten in de haven van Nieuwendijk.

Tiengemeten(Foto: Martin van Lokven)

———————————————————————————————

28-02-2015

Snerttocht op Tiengemeten

Er staat weer een ‘snerttocht’ gepland op natuureiland Tiengemeten! Dit keer op zaterdag 28 februari. Maak samen met de gids van Natuurmonumenten een prachtige tocht door het winterse landschap van Tiengemeten en geniet onderweg van heerlijke snert in Herberg Tiengemeten. De natuur van Tiengemeten is adembenemend mooi. Indrukwekkende wolkenpartijen sieren de skyline en het water van het kommoeras is eindeloos blauw. Kom genieten van dit prachtige landschap en voel de wind in je haren. Steeds meer vogels verblijven op het eiland om uit te rusten en bij te tanken. Volg hun voorbeeld en doe mee met deze winterwandeling langs Weelde en Wildernis.

Programma

Neem in Nieuwendijk de pont van 10.00 uur. Een gids van Natuurmonumenten ontvangt je in het bezoekerscentrum op Tiengemeten. Na een kopje thee of koffie gaat de wandeltocht van start (6,5 km). Tijdens de wandeling vertelt de gids je alles over de bijzondere ontstaans-geschiedenis van Tiengemeten. Halverwege de tocht rusten we uit en genieten we van een kom snert in Herberg Tiengemeten. Het programma duurt tot 14.00 uur.

Aanmelden

Vooraf aanmelden voor deze excursie is noodzakelijk en kan via de website van Natuurmonumenten; http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. Leden van Natuurmonumenten betalen € 12,50, niet-leden betalen € 15,-. Kinderen t/m 12 jaar betalen resp. € 10,- en

€ 12,50. De kosten voor de pont naar Tiengemeten (€ 4,50 voor volwassenen en € 3,- voor kinderen t/m 12 jaar) komen hier nog bij. Koop uw kaartje voor de pont op de dag zelf in de haven (wees dan ruim op tijd!) of vooraf online via de website.

———————————————————————————————

22-02-2015

Insectenhotel bouwen op Tiengemeten

Kom zondag 22 februari naar Tiengemeten en bouw een heus insectenhotel! Het hotel biedt kamers aan hommels, lieveheersbeestjes en nog veel meer. Je maakt het helemaal zelf met materialen uit de natuur. Neem de pont naar het eiland om 10.00 uur of om 13.00 uur. Een half uur later starten we met bouwen, in het Speelnatuurhuis. Daar ben je ongeveer twee uur mee bezig.

Insectenhotel in de tuin of op het balkon
Is het hotel mooi geworden? Neem het in je rugzak mee naar huis en hang het op een zonnige plek in je eigen tuin of op het balkon. Het insectenhotel kan in de winter gewoon buiten blijven hangen.

Kamer bezet?
Allerlei vliegende, kruipende en zoemde beestjes die op zoek zijn naar een plekje om zich te verstoppen of om eitjes te leggen, zullen blij zijn met een kamer in jouw insectenhotel. Heeft een kriebelbeestje de gaatjes dicht gesmeerd? Dan is de kamer bezet! In het voorjaar komen er dan jonge beestjes naar buiten.

Doe je mee?
Vooraf aanmelden voor deze activiteit is noodzakelijk en kan via de website van Natuurmonumenten, http://www.natuurmonumenten.nl/agenda. Kinderen van leden van Natuurmonumenten betalen € 4,50 en kinderen van niet-leden betalen € 7,50. Daar komen de kosten voor de overtocht nog bij; Voor kinderen € 3,- en voor volwassenen € 4,50.

NAMO52965insectenhotel kl

———————————————————————————————

08-02-2015

Vogels verwennen tijdens de Wilde Buiten Dag op Tiengemeten

Help de vogels de winter door met het maken van lekkere vogelsnacks tijdens de Wilde Buiten Dag op natuureiland Tiengemeten. Deze activiteit is op zondag 8 februari en speciaal voor kinderen tot en met 12 jaar. Je kunt kiezen uit drie startmomenten; om 11, 12 en 13 uur. Om die tijd vertrekt de pont naar het eiland. Drie uur later ben je weer terug.

Vogels kunnen in deze periode van het jaar wel wat hulp gebruiken. Ze hebben dan extra brandstof nodig tegen de kou. Zaadjes zijn een echt lekkernij voor hen en bevatten bovendien veel eiwitten. Help jij mee met het maken van lekkere vogelsnacks? Je mag de zelfgemaakte vetbolletjes, pindasnoeren en voerhuisjes na afloop van de Wilde Buiten Dag mee naar huis nemen voor de vogels in je tuin!

Gidsen van Natuurmonumenten gaan met je op stap op Tiengemeten om vogels te kijken. Misschien zie je wel een torenvalk die op muizenjacht is. Of grote groepen meerkoetjes op zoek naar eten en beschutting. Je zult die dag vast veel vogels zien op Tiengemeten!

Trek warme kleding en stevige schoenen aan en neem een lunchpakketje mee. Of bestel een heerlijke pannenkoek want Pannenkoeken bij Helene is speciaal voor deze dag geopend! Zorg dat je een half uur voor vertrek van de pont aanwezig bent! Deze vertrekt vanaf Nieuwendijk/Zuid-Beijerland. Koop je kaartje vooraf via de website of op de dag zelf in de haven.

Aanmelden

Vooraf aanmelden voor deze excursie is noodzakelijk en kan via de website van Natuurmonumenten; http://www.natuurmonumenten.nl/wildebuitendagen. Kinderen van leden van Natuurmonumenten betalen € 7,00 en kinderen van niet-leden € 10,00. De kosten voor de pont naar Tiengemeten zijn € 4,50 voor volwassenen en € 3,00 voor kinderen t/m 12 jaar.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
(Foto: Rob Doolaard)

———————————————————————————————

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s