Trivia

  • Algemeen

De oppervlakte van de Hoeksche Waard bedraagt 324 km².

Inwoner aantal: 85.699 (265 inw/km²)

De naam Hoeksche Waard is afgeleid van de ambachtsheerlijkheid Hoecke, het tegenwoordige Puttershoek.

De Hoeksche Waard bestaat uit ongeveer zestig polders.

Het dialect “Westhoekschewaards” wordt ook wel Beijerlands genoemd.

____________________________________________________

De Keizersdijk in Cillaarshoek is vernoemd naar keizer Karel V en was eeuwenlang onderdeel van de doorgaande route van Amsterdam naar Parijs.

Heeft de oudste molen (Windlust) van de Hoeksche Waard.

De bijnaam voor inwoners van ‘s-Gravendeel is seuter. Dat is ook een in reuzel gebakken kleine aardappel.

De watertoren, gebouwd in 1910, tussen Goidschalxoord en Heinenoord, is de kleinste in Nederland, die ooit in gebruik is geweest bij een waterleidingbedrijf.

De kerk aan de Kerkstraat is gebouwd als katholieke kerk, maar de pastoor van Strijen vond het te ver om er diensten te verzorgen. De gemeenschap heeft toen een predikant aangetrokken en er werden protestantse diensten gehouden.

De schaatser Kees Verkerk (28 oktober 1942) is geboren in Maasdam en won in 1968 goud bij het schaatsen op de Olympische Spelen. Een bekender feit is dat zijn vader een café in Puttershoek dreef (café Het Veerhuys).

Mijnsheerenland is het enige dorp in de Hoeksche Waard dat niet aan een dijk is gebouwd.

In 1703 werd de molen ‘Windlust’ gebouwd, tegenwoordig “De Swaen” geheten. Dit was in de achttiende eeuw een zogenaamde ‘dwangmolen’ wat inhield dat men verplicht was zijn graan hier te laten malen. Nu draait de molen voor de sier, er zit geen “binnenwerk” in.

Is het jongste dorp van de Hoeksche Waard.

In 1604 kreeg het dorp de kerktoren van Sabina van Beijeren en in 1622 werd het Dorpshuis over de Vliet gebouwd. Vanuit dit gebouw bestuurden Schout en Schepenen en sprak de Vierschaar recht. Het gebouw, vandaag de dag beter bekend onder de naam het Oude Raadhuis, is nog steeds één van de mooiste gebouwen van de Hoeksche Waard. Tot diep in de jaren zeventig van de 20e eeuw zetelde het gemeentebestuur van Oud-Beijerland er.

Barbier en chirurgijn Willem Tichelaar uit Piershil verspreidde in 1672 het gerucht dat Cornelis de Witt een moord zou voorbereiden op Prins Willem III. Cornelis was een belangrijk man in de regio: stadsregent van Dordrecht, baljuw van Beijerland, dijkgraaf van Mijnsheerenland en ruwaard van het eiland Putten. Cornelis werd daardoor samen met broer Johan vermoord door het volk in Den Haag op 20 augustus 1672.

Puttershoek heeft de kleinste open haven van Nederland, waar ook het café Het Veerhuys staat, ooit gedreven door de vader van Kees Verkerk (die op zijn beurt in 1968 goud won bij het schaatsen op de Olympische Spelen).

Strijen is de oudste gemeente in de Hoeksche Waard. In 1410 werd Strijen voor het eerst verwoest door brand, aangestoken door inwoners uit Dordrecht. Een andere afschuwelijke brand in 1759 verwoestte opnieuw ruim honderd huizen in de kom van het dorp.

Johan Willem Friso verdronk in 1711 bij Strijensas.

Eén maal per jaar (de laatste zaterdag van juni) vindt er een dorpsfeest plaats genaamd, Hèt Sasse Dorpsfeest.

Westmaas is ontstaan na de indijking van de polders Moerkerken en Munnikenland. Zweder van Abcoude, heer van Gaesbeek, heer van Strijen, schonk het Munnikenland, een deel van de ambachtsheerlijkheid Strijen, aan de monniken van het Kartuizerklooster te Utrecht. Het land, voornamelijk rietlanden, werd door de monniken bedijkt waarna het dorp Westmaas ontstond.

Heeft de oudste begraafplaats (Dorpsstraat thv 175-177)

  • Blaakschedijk

De “Witte Markt” is hier gevestigd, een vlooienmarkt waar elke zaterdag nog steeds een groot aantal bezoekers op afkomt.

  • Goidschalxoord

Aan de Goidschalxoordsedijk staat de Molen van Goidschalxoord, een korenmolen die na ruim een halve eeuw van verwaarloosd onderhoud ernstig in verval was geraakt. In 2007 begon de volledige restauratie van de molen en het eveneens vervallen molenaarshuis. In 2010 stonden molen en molenaarswoning er weer netjes hersteld bij en op de Nationale Molendag van dat jaar, 8 mei 2010, werd de hernieuwd maalvaardige molen feestelijk heropend.

Het buurtschap ligt gedeeltelijk in de gemeente Binnenmaas en gedeeltelijk in de gemeente Oud-Beijerland. Het valt voor het grootste deel onder Mijnsheerenland.

Tijdens de watersnood van 1953 werd een groot deel van de dijkbuurtschap zwaar beschadigd. Noorwegen schoot te hulp met 36 Noorse woningen. Bijna alle woningen stonden voor de ramp op de dijk. Later zijn de nieuwe huizen in de polder gebouwd.

Oudendijk is een buurtschap in de gemeente Korendijk in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het ligt in het westen van de gemeente ongeveer 3 kilometer onder Goudswaard en telt 110 inwoners.

Iets vergeten? Stuur een e-mail naar: © zhz00919™

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s