Waterelement

In het centrum van Oud-Beijerland is als afronding van de renovatie van het gebied Scheepmakershaven Bierkade etc. onderstaand afgebeeld element geplaatst.

Het waterelement in het midden van het gebied fungeert daarbij ook als een ‘natuurlijke’ rotonde.

Nog niet duidelijk is wanneer het water wel of niet stroomt en de waardering voor de verandering van het gebied is wisselend. Parkeren op de kop van de haven is niet langer meer toegestaan. Voor iedereen even wennen.

Zoals vaker moeten bij de afwerking nog even de puntjes op de “i” gezet worden.

20140602 Oud-Beijerland waterelementOp zaterdag 31 mei opende de gemeente (in samenwerking met Centrummanagement) de Scheepmakershaven en Bierkade officieel met een groot evenement. Bezoekers konden de hele dag genieten van muzikale optredens, heerlijke lekkernijen proeven op de horecamarkt, een hapje of drankje nuttigen op één van de gezellige terrassen aan de haven of meedoen aan een leuke activiteit. Ook voor kinderen was er de hele dag genoeg te doen.

Terugblik op de herinrichting

De herinrichting heeft zes maanden geduurd. Tijdens de herinrichting is door twee aannemers flink wat werk verzet. Ondergronds zijn twee grote drinkwaterleidingen vervangen, zodat klanten nu en in de toekomst zijn voorzien van een continue en betrouwbare drinkwatervoorziening.

Bovengronds is het gebied opnieuw ingericht, bestraat en voorzien van nieuwe openbare verlichting, bomen en straatmeubilair, zoals zitbanken, boombakken en prullenbakken. De bushaltes in het gebied zijn naar het oosten verplaatst, zodat een veiliger en overzichtelijker situatie is ontstaan. De ‘parkeerbak’ aan de Scheepmakershaven is verwijderd. Op die locatie is nu een mooie wandelpromenade aangelegd omgeven door bomen.

31052014 Oud-Beijerland opening BierkadeOp de promenade staat een ‘Join the Pipe’ watertappunt, waar inwoners en bezoeker hun waterflesje kunnen bijvullen. Met dit tappunt draagt de gemeente bij aan drinkwater in ontwikkelingslanden. Op het plein tussen de Scheepmakershaven en de Bierkade is het waterornament geplaatst. Het ornament heeft de vorm van een oprijzende scheepsboeg en is een verwijzing naar de scheepswerf die zich vroeger op deze locatie bevond.

Het gebied is opnieuw ingericht volgens het principe van ‘gedeelde ruimte’. Alle weggebruikers delen de ruimte met elkaar en zijn gelijkwaardig aan elkaar. Er is geen scheiding tussen auto’s, fietsers en voetgangers. Het aantal parkeerplaatsen is ten opzichte van de oude situatie met vijf uitgebreid, onder andere door de aanleg van parkeerterrein Het Ankerplein in 2013.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s