Historisch Informatie Punt

Bij het Historisch Informatie Punt in de Bibliotheek in Oud-Beijerland staat een multitouchtafel met een historische kaart van Oud-Beijerland. Op donderdag 23 januari om 14.00 uur werd de historische kaart feestelijk in gebruik genomen door burgemeester Tigelaar.

In aanwezigheid van de Historische Vereniging en de directeur van de Bibliotheek Hoeksche Waard, lichtte de burgervader als eerste de monumenten in Oud-Beijerland uit. “Een aanwinst voor zowel de bibliotheek als onze vereniging,” aldus Pieter Jan in ’t Veld, voorzitter Historische Vereniging Oud-Beijerland.

Deze tafel is te bedienen door het touchscreen te gebruiken. Hierbij verschijnt allerlei historische informatie over het Spuidorp. De Historische Vereniging heeft in samenwerking met de Bibliotheek een interactieve historische kaart gemaakt.

Feestelijke opening van de Historische kaart

Meer dan dertig locaties zijn op een authentieke oude plattegrond uitgelicht. Raak ze aan op de tafel en er verschijnt een dossier over die plek in het dorp.

De historische tafel is opgebouwd vanuit een Kadasterkaart van het dorp Oud-Beijerland uit 1820. Goed is te zien dat het dorp nog beperkt in omvang is. Het loopt van de Zinkweg tot aan de Koninginneweg en van de Havendam tot de Steenenstraat. Ook zijn op de kaart goed te zien de reeds verdwenen sloten en watergangen die ook als riool dienst deden.

Op de kaart staat een dertigtal markeringspunten, als die worden aangeraakt dan verschijnt er een tweetal foto`s van de aangeraakte locatie: een oude en een van de huidige situatie ondersteund met een verklarende tekst.

Een van die punten is het gewelf wat nu nog gedeeltelijk aanwezig is tussen de Havendam en het Gedempte Spui. Maar ook is goed zichtbaar hoe indrukwekkend de hofstede “Het Paradijs” moet zijn geweest met al de omliggende landerijen.

Burgemeester stelt ‘historische tafel’ in werking

Iedereen is natuurlijk welkom om de bijzondere historische spots te bekijken.

Bibliotheek Oud-Beijerland
Steenenstraat 24
Oud-Beijerland

Openingstijden (per 31-01-2014)

Maandag 13:30 – 20:00 uur
Dinsdag 13:30 – 17:00 uur
Woensdag 13:30 – 20:00 uur
Donderdag 13:30 – 17:00 uur
Vrijdag 13:30 – 20:00 uur
Zaterdag 10:00 – 13:00 uur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s