Slikslee

Vrijwel elke boerderij in het gebied had er vroeger wel eentje: een slikslee. Een cliënt van zorgboerderij De Idahoeve en vrijwilligers van het Landbouwmuseum op het eilandje Tiengemeten hebben een exacte replica van het oude vervoermiddel gemaakt.

“De slee kan echt worden gebruikt, we hebben hem niet gemaakt om alleen maar neer te zetten”, zegt jobcoach Hans Gorissen van de Parnassiagroep. Zijn cliënt Kerwin Visser verrichte het grootste deel van het werk. De slee is van nieuw hout gemaakt, maar het ijzer is afkomstig van een oud en nagenoeg vergaan exemplaar dat op het terrein van de Idahoeve lag.

Modder trotseren
Sliksleeën hingen in vroeger tijden achter een paard en waren speciaal bedoeld om de modder te kunnen trotseren. Er werden spullen of grondstoffen mee vervoerd. Zowel op Tiengemeten als op de naastgelegen Hoeksche Waard kwamen ze veel voor. De nieuwe slikslee werd maandag na maanden van noeste arbeid opgeleverd en gepresenteerd in het Landbouwmuseum op Tiengemeten. Hij wordt daar in gebruik genomen voor bijvoorbeeld demonstraties.

Nog een andere video >>

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s