Persbericht: Eerste lepelaars weer terug op natuureiland Tiengemeten

Na een lange reis uit het zuiden zijn de eerste lepelaars weer terug in ons land. Ook op natuureiland Tiengemeten in het Haringvliet zijn de eerste vogels met die o, zo kenmerkende snavel al gesignaleerd. Boswachter Helma Braat van Natuurmonumenten: “Zo begin maart is het opletten geblazen, want dan kunnen de eerste zomergasten arriveren.”

Grootste deel broedt in Nederland
Met zijn tropische uiterlijk is het lastig in te denken dat de lepelaar in het voorjaar en de zomer toch het liefste in de moerassen van West-Europa vertoeft. Sterker nog, in Nederland broedt zelfs het grootste deel van de West-Europese populatie. “Dit maakt dat wij een belangrijke verantwoordelijkheid voor deze soort hebben”, zegt boswachter Helma Braat.

Van Quackjeswater naar restaurant Tiengemeten
De lepelaars van de broedlocatie in Quackjeswater in Voornes Duin komen naar Tiengemeten om voedsel te zoeken. Zeker als de jonge lepelaars zijn uitgevlogen. Op het natuureiland kunnen de vogels opvetten voor hun lange reis naar het zuiden. In het lage water ‘lepelt’ de vogel zijn maaltijd bij elkaar. Op de menukaart staan onder andere insecten, larven en kleine visjes.

Lepelaar (Platalea leucorodia) - Tiengemeten, Zuid-Holland, Nederland, Europa

Lepelaar (Platalea leucorodia) – Tiengemeten (foto: Dirk Dekker)

Warm winterverblijf
Een klein aantal lepelaars overwintert in Nederland, maar de meeste  vogels brengen de winter door in het warme zuiden van Europa en West Afrika. Na de winterperiode komen ze terug naar Nederland om te broeden. De eerste lepelaars zijn vaak degene die in Zuid-Europa overwinterd hebben. De exemplaren uit West-Afrika zullen binnen enkele weken verschijnen.

Zelf lepelaars spotten?
Kom eens naar Tiengemeten en maak een mooie wandeling door Wildernis. Langzaamaan komen er steeds meer verschillende zomergasten aan op het eiland Tiengemeten.

Meer evenementen op Tiengemeten >>

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s