Val wild

Geschat lopen er in de Hoekse Waard op dit moment minimaal 150 reebokken en –geiten rond, een aantal dat alleen maar zal toenemen. Zo af en toe is er een aanrijding tussen reewild en een verkeersdeelnemer.

Naast schade aan voertuigen en eventuele gewonde weggebruikers komt het reewild er meestal ook niet goed vanaf. Soms is het dier zodanig gewond dat het ter plaatse dood gaat en soms kan het dier nog wegkomen, maar overlijdt het een stuk verderop in een zelfgekozen dekking.

Ondanks dat wild “res nullius” (een aan niemand toebehorende zaak) is, mag een dood dier na een aanrijding of het dood vinden in het veld niet zomaar door iedereen worden meegenomen. Dit geldt ook voor de dierenambulance, die na een aanrijding met wild nogal eens wordt gewaarschuwd om het dier op te halen.

Valwild

Door de groeiende stand van reewild in de Hoekse Waard en de verwachting dat hierdoor meer aanrijdingen met reewild zullen gaan plaatsvinden, zijn er een aantal valwildschutters.

Dit zijn allen jagers die op de hoogte zijn met valwild. Door de Faunabeheereenheid Zuid-Holland zijn de benodigde ontheffingen in het kader van de Flora- en Faunawet aan deze personen afgegeven en door Bijzondere Wetten zijn de aangewezen schutters voorzien van een vergunning om anders dan t.b.v. jacht hun kogelgeweer te kunnen/mogen gebruiken voor afschot van aangereden of anderszins aangetroffen gewond (ree)wild.

I.v.m. het opdoen van ervaring is vooralsnog dat alleen voor afschot aan (ree) wild. De valwildschutter schiet gewond reewild af en zorgt voor afvoer c.q. haalt dood gevonden reewild op en zorgt voor afvoer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s