Gedenkplaat Numansdorp

2015-08-10 Numansdorp havenkantoorEen speciale plaquette siert sinds donderdagavond de gevel van het havenkantoor aan de Veerweg in Numansdorp. Op de plaat staan de namen van de dertien doden die vielen op twee RTM-veerboten die in 1943 werden beschoten door 12 geallieerde jachtvliegtuigen.

De plaquette is een initiatief van Cees Pijl uit Zuid-Beijerland. Zijn ouders en broer zaten op een van de veerboten. Wonderwel overleefden zij de aanval wel. Dertien anderen overleden.

2015-08-10 Numansdorp plaquette“Wij zijn de laatste generatie die het verhaal uit eerste hand nog kan doorvertellen”, stelt de initiatiefnemer. “Het laat zien dat we nu in vrijheid leven, maar dit geeft aan hoe hoog de prijs was die we er voor moesten betalen.”

Burgemeester Luteijn van Cromstrijen, waaronder Numansdorp valt, was enthousiast over het voorstel van Pijl. De burgemeester drong daarom bij het college aan om wat subsidie te geven voor het project.

Bron: RTV Rijnmond

“Uiteindelijk bleek het gevaar uit een andere hoek te komen: op 13 november 1943 werden de Willemstad en de Minister C. Lely van de dienst Zijpe-Numansdorp door geallieerde vliegtuigen beschoten. De trieste balans: dertien doden en vijfentwintig gewonden.”

Lees meer over het veer Willemstad – Numansdorp >>
(Bron: BHIC Brabants Historisch Informatie Centrum)

2 Reacties op “Gedenkplaat Numansdorp

 1. Gedenkplaat Numansdorp;
  artikel geplaatst 14-08-2015
  De twee RTM veerboten werden beschoten door 12 geallieerde jachtvliegtuigen, zoals staat vermeld op de plaquette! Dus niet door Duitse!!!
  Graag corrigeren
  Cees Pijl
  30-08-2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s