Verdwenen molen Numansdorp

Er zijn nog maar weinig molens in de Hoeksche Waard overgebleven. Slechts een molen in Numansdorp is ook verdwenen en toch gespaard gebleven. Deze molen is te vinden in het Openluchtmuseum in Arnhem.

20150721 Openluchtmuseum Arnhem Windhoutzaagmolen, Numansdorp (Z.H.) 36

Dit is wat het museum er over zegt:

Windhoutzaagmolen, Numansdorp (Z.H.)

In 1630, zo’n 50 jaar voordat deze molen gebouwd werd, waren er al 130 kleine windmolens in gebruik in de Zaanstreek. De houtzagerij was één van de industrieën die hier ontstonden.

Het hout werd onder andere gebruikt voor de scheepsbouw en de bouw van huizen. De boomstammen om te zagen kwamen over het water vanuit Duitsland, Noorwegen en de landen rond de Oostzee. Ze werden aan elkaar gebonden tot een vlot van soms wel 15.000 m2 groot. De vlotten werden bestuurd door vele mannen, die er ook op overnachtten.

De dagen van de molenaar waren lang. Als er wind was, waren werkdagen van 16 uur heel normaal. Alleen ’s zomers werd er wat minder gezaagd, omdat het dan minder hard waaide. De molenaar had dan tijd voor onderhoudswerkzaamheden.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

In 1854 is de molen (toen genaamd “Spinnewiel”) verplaatst van Dubbeldam (nu onderdeel van Dordrecht) naar Numansdorp. Daar draaide de molen onder de naam “Mijn Genoegen”. In 1928 is de molen verplaatst naar het Openluchtmuseum.

Molentype
Paltrokmolen, onderkruier. Er zijn drie zaagramen, waarmee op een dag zo’n 80 balken van 5 à 6 meter lang tot planken konden worden gezaagd.

Dit zijn de andere overgebleven molens in de Hoeksche Waard >>

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s