Winkel Klootwijk

NUMANSDORP – Op de hoek van de Kerkstraat en de Torenstraat stond vroeger de winkel van Klootwijk. Een kruidenierswinkel, annex verkoop van electriciteitsartikelen op een zeer markante plek, pal tegenover de Hervormde Kerk. Eigenaar was de in 1966 overleden Gerrit Klootwijk.

In 1936 heeft Hendrik Klootwijk, de broer van Gerrit, van dit woon/winkelpand het afgebeelde olieverfschilderij gemaakt. Oudere klanten van Klootwijk herinneren zich waarschijnlijk nog dat het schilderij boven de deur van de winkel naar de woonkamer heeft gehangen.

Gerrit Klootwijk (gen.1943) - schilderij 002

Het schilderij is op 12 oktober 1966 door Leo van Nieuwaal uit Numansdorp gekocht op een Openbare Verkoping. Hij maakte van de verkoping 3 onderstaande zwart-witfoto’s. De aankondiging van de verkoping was gedaan in een advertentie van 7 oktober 1966 in het “Hoeksewaardje”. Ook die advertentie is bewaard gebleven. Zo kunnen we lezen dat er onder meer aanbod was van: “ragebollen, stekkers, brillantine en hoestsiroop”.

Deze diashow vereist JavaScript.

Het kunstwerk is enige tijd uitgeleend aan het Streekmuseum in Heinenoord. Waarschijnlijk is er toen een foto van gemaakt, die is terecht gekomen in deel I van de bekende boekenreeks “Numansdorp in vroeger tijden” van Marja Visscher. De naam van de schilder en het jaartal konden toen niet worden genoemd, omdat die informatie op de achterkant van het schilderij stond vermeld.

De familie Klootwijk heeft zelf een interessante website: www.klootwijk.net. Daarop is een uitgebreide stamboom te zien met oude familiefoto’s en documenten. Het persoonsnummer van Gerrit Klootwijk is 1943. Zijn broer Hendrik heeft persoonsnummer 1946.

Bron: L. van Nieuwaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s