De krullemuts

Als je boerderij Oost-Leeuwenstein bezoekt, valt je oog bijna direct op de kleding midden in de immense boerderij. De kledingstukken zweven heel ruimtelijk, zodat je ze van alle kanten goed kunt zien. Het is de streekdracht uit de Hoeksche Waard.

De kleding zelf was niet heel onderscheidend, maar vooral de hoofdbedekking van de vrouwen was kenmerkend voor onze streek. De keuvel of krullemuts werd buiten ons eiland ook, weliswaar met kleine verschillen, gedragen op IJsselmonde, Voorne-Putten, Eiland van Dordrecht en Goeree-Overflakkee. Het is een zogenaamde floddermuts, gemaakt uit kloskant en tule.

Krullemuts

In de oudheid was het hoofd altijd bedekt, zowel bij mannen als bij vrouwen. Dat had twee redenen, de kou en de hygiëne. De mannen droegen hoeden en vrouwen hadden doeken om hun hoofd geknoopt.

De welstand van de dragers kon je aflezen aan de gebruikte materialen. Kostbare stoffen, verfijnde borduursels en kant sierden de hoofdtooien van de allerrijksten. Het hof en de adel dienden vroeger als voorbeeld voor de lagere klassen en zodoende werden deze zaken in eenvoudigere vorm door iedereen gedragen. Hoewel de mens zich niet duurder en luxer mocht kleden dan zijn eigen stand, de creativiteit was onbeperkt. Zo ontwikkelden zich per streek hoofdbedekkingen, maar ook daarin kwamen veranderingen.

In het tweede kwart van de vorige eeuw verdween de keuvel van ons eiland. Een korte periode twijfelden veel vrouwen en werd er een hoed op de keuvel gedragen. Maar dat was gelukkig van korte duur. Als eerste verdween de dracht bij de hogere klasse, later ook bij de lagere klasse. Maar men was gewend het hoofd te bedekken en tot ver in de jaren zestig zag je bijna geen vrouw op straat zonder een hoofddoekje, muts of hoedje. Daarna volgde de tijd van lange haren en van blootshoofds. Alleen in de winter zette men nog wat op het hoofd, puur tegen de kou. De laatste jaren is de belangstelling voor de hoed en andere hoofdbedekking weer toegenomen en zie je bij veel gelegenheden de dames steeds vaker met prachtige creaties op hun hoofd.

(Tekst: Marjolein Van Der Stouw)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s