Oost-Leeuwenstein

In april 2014 is de monumentale herenboerderij Oost-Leeuwenstein in Heinenoord officieel geopend door burgemeester Borgdorff van Binnenmaas. De boerderij wordt de hoofdvestiging van Streekmuseum Hoeksche Waard, waartoe ook de eerder gerestaureerde buitenplaats Hof van Assendelft behoort. Naast het museum krijgt ook de bibliotheek van Heinenoord een plekje op Oost-Leeuwenstein.

Heinenoord Oost-LeeuwensteinOost-Leeuwenstein kent een lange geschiedenis. Op deze plaats werd waarschijnlijk al na de inpoldering van Oud-Heinenoord in de vijftiende eeuw geboerd.

De boerderij zelf werd gebouwd in de zeventiende eeuw, het bijbehorende ‘zomerhuis’ uit de achttiende eeuw. De grote schuur is 150 jaar geleden verbouwd en kenmerkend voor de Hoeksche Waard. De boeren hier hadden veel land en grote oogsten, waarvoor ze grote schuren nodig hadden. De boerderij werd vele generaties bewoond door de welgestelde familie Leeuwenburgh, die zitting hadden in tal van besturen. In de zomermaanden woonde de familie in het kleinere Zomerhuis. Dat was makkelijker te onderhoud dan de grote boerderij, een belangrijk voordeel in het drukke oogst- en slachtseizoen.

Al vanaf 1973 bevat Oost-Leeuwenstein, dat toen nog bewoond werd door Jan de Rooij, een deel van de uitgebreide collectie van Streekmuseum Hoeksche Waard. Toen het pand langzaam in verval raakte is lang gezocht naar een duurzame oplossing om het te kunnen behouden.

In 2008 werd de boerderij door de gemeente Binnenmaas voor een symbolisch bedrag verkocht aan HW Wonen, waarna de boerderij en ook het erf werden gerestaureerd. Voortaan is de boerderij de hoofdvestiging van het Streekmuseum. In de entree van de boerderij is een plek gevonden voor de plaatselijke bibliotheek. De afdeling kinderboeken is al langer in het Zomerhuis gevestigd.

Een kijkje nemen in het museum? Bezoekersinformatie en openingstijden staan op de website van het museum.

Een Reactie op “Oost-Leeuwenstein

  1. Wat leuk zo heet ik ook!! Ik wist niet van het bestaan van deze boerderij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s