Verplaatste molen “Mijn Genoegen”

In vroeger tijden stonden er veel meer molens in de Hoeksche Waard. Het enige dat daar in Numansdorp nog aan herinnerd, is het restant van korenmolen Landzicht aan de Rijksstraatweg.

Numansdorp Houtzaagmolen Mijn Genoegen

Zo was er ooit houtzaagmolen “Mijn Genoegen” in Numansdorp. Deze paltrokmolen stond tot 1926 op de plaats waar nu de Oranjestraat is, waarna hij gedemonteerd en herbouwd werd in het Openluchtmuseum in Arnhem.

Oorspronkelijk stond deze houtzager in Dordrecht, alwaar hij de naam “Het Spinnewiel” droeg. Pas na zijn overplaatsing naar Numansdorp in 1854 kreeg hij de naam “Mijn Genoegen”.

In 1630, zo’n 50 jaar voordat deze molen gebouwd werd, waren er al 130 kleine windmolens in gebruik in de Zaanstreek. De houtzagerij was één van de industrieën die hier ontstonden. Het hout werd onder andere gebruikt voor de scheepsbouw en de bouw van huizen. De boomstammen om te zagen kwamen over het water vanuit Duitsland, Noorwegen en de landen rond de Oostzee. Ze werden aan elkaar gebonden tot een vlot van soms wel 15.000 m2 groot. De vlotten werden bestuurd door vele mannen, die er ook op overnachtten. De dagen van de molenaar waren lang. Als er wind was, waren werkdagen van 16 uur heel normaal. Alleen ’s zomers werd er wat minder gezaagd, omdat het dan minder hard waaide. De molenaar had dan tijd voor onderhoudswerkzaamheden.

In 1854 is de molen verplaatst van Dubbeldam (nu onderdeel van Dordrecht) naar Numansdorp. In 1928 is de molen verplaatst naar het Openluchtmuseum.

Op onderstaande foto is te zien hoe de molen er nu bij staat.

Numansdorp Houtzaagmolen Mijn Genoegen Openlucht museumMolentype
Paltrokmolen, onderkruier. Er zijn drie zaagramen, waarmee op een dag zo’n 80 balken van 5 à 6 meter lang tot planken konden worden gezaagd.

 

Meer molens in de Hoeksche Waard >>

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s