Natuurmonumenten wordt tweede bij Natura-2000 Award voor eiland Tiengemeten

Natuurmonumenten is tweede geworden bij de Natura 2000 Award in de categorie sociaal- economische waarde met het eiland Tiengemeten. De internationale prijs, uitgegeven door de Europese Unie, beloont goede Natura 2000 voorbeelden uit heel Europa, die bijdragen aan de verbetering van de soortenrijkdom in Europa.

Tiengemeten Korendijk

Tiengemeten Korendijk

Natuur en economie

Natuurmonumenten is bijzonder verheugd omdat dit bewijst dat als in natuur wordt geïnvesteerd er ook ruimte ontstaat voor economische en maatschappelijke activiteiten. Wouter van Steenis, ecoloog van Natuurmonumenten: ‘Ik ben enorm trots op de tweede plek, we hebben met zijn allen hard gewerkt om de biodiversiteit op het eiland te vergroten, maar ook natuur en economie hand in hand te laten gaan. Dit bewijst eens te meer dat discussies over tegenstellingen tussen natuur en economie vaak geen obstakels zijn. Het is een hele prestatie dat we uit 163 projecten genomineerd zijn en bij de excellente projecten behoren, zoals uitgesproken door de commissie.’

Het eiland Tiengemeten biedt werkgelegenheid aan werknemers van de zorgboerderij, de Herberg, Natuurmonumenten en toeleveranciers. Daarnaast worden de recreatieve voorzieningen op het eiland geëxploiteerd door een mix van profit en non-profit organisaties.

Natuur en cultuur

Natuurmonumenten ontwikkelde op het natuureiland Tiengemeten sinds 2006 bijna 1000 ha internationaal waardevolle natuur ontwikkeld in het Natura 2000 gebied Haringvliet. Voormalige landbouwgrond is daarbij omgevormd naar natuur. De biodiversiteit op het eiland is daardoor aanzienlijk toegenomen. Henk Maijer, Boswachter bij Natuurmonumenten op het eiland is eveneens trots: “duidelijk is dat het soortenrijkdom op het eiland is toegenomen. Waar voorheen zwaar bemeste boerengrond was gecreëerd hebben we het nu weer teruggebracht naar arme natuurgrond waar dieren en planten zich beter kunnen ontwikkelen.” Dit laatste is hard nodig, wereldwijd is er immers nog 70% van de oorspronkelijke soortenrijkdom over, in Europa is dat 50% en in Nederland resteert slechts 15%. Er is niet alleen natuur ontwikkeld, ook waardevolle cultuurhistorie zoals eendenkooien, dijken en boerderijen zijn bewaard gebleven.

Recreatie

Ook als het gaat om recreatie krijgt de economie een impuls. Het natuureiland in de sterk verstedelijkte Rijnmond regio (ca 2.000.000 inwoners) wordt inmiddels jaarlijks door ruim 50.000 bezoekers bezocht. Op het eiland, dat via een veerpont bereikbaar is, kunnen mensen wandelen en fietsen, er zijn verschillende vogelkijkpunten, een bezoekerscentrum, speelnatuur voor kinderen, horeca, Rien Poortvlietmuseum en het Landbouwmuseum. Ook kan men vakantiehuizen huren. Daarnaast worden er verschillende natuuractiviteiten georganiseerd. 150 vrijwilligers van Natuurmonumenten ontvangen de bezoekers van het eiland.

De Natura 2000 Award

De award bestaat uit vijf categorieën: natuurbeheer, communicatie, verzoening van belangen en percepties en netwerken, grensoverschrijdende samenwerking en toegevoegde sociaal- economische waarde. Tiengemeten was genomineerd in deze laatste categorie. De Natura 2000 Award wordt uitgereikt door de Europese Commissie. De prijs wordt in 2014 voor het eerst toegekend om bekendheid te geven aan het Natura 2000 netwerk en te laten zien hoe Natura 2000 gebieden bijdragen aan het behoud van biodiversiteit in Europa. Er waren in totaal 163 inzendingen voor de Natura 2000 award, waarvan 22 zijn genomineerd voor de Natura 2000 award.

Ook genomineerd voor Kennemerland-Zuid

Natuurmonumenten is samen met de PWN Waterleiding bedrijf Noord-Holland ook genomineerd in de categorie natuurbeheer met het project “The daring Dutch: restoring the dynamic dunes”, een duinherstelproject in het het Natura 2000 gebied Kennermerland-Zuid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s