Nieuw oefencentrum voor Ambulancedienst ZHZ

Centraler
Jacco van Wingerden, hoofd operationele dienst, is in meerdere opzichten gelukkig met de nieuwe behuizing: “We hebben hier meer en betere oefenruimte dan in ons vorige pand, dat in Gorinchem staat. Dordrecht ligt centraler in ons werkgebied, wat de reisafstanden bekort. En de huur van het pand is ook nog eens lager”, weet hij.

Demontabel
In het voormalige pand van zorginstelling Yulius, aan de Wieldrechtseweg, is op de begane grond onder meer een kantine en garage gevestigd. In die garage staat een oefenambulance en een auto, die geheel demontabel is. “Daarmee oefenen we bijvoorbeeld dat we een bekneld slachtoffer uit een door de brandweer opengeknipt voertuig halen”.

Klandizie
Van Wingerden zegt dat verkeersslachtoffers slechts een klein deel van de ‘klandizie’ vormen: “de meeste mensen halen we op in of nabij een woning en daarom is op de bovenetage van het centrum een aantal oefenruimtes ingericht, die precies lijken op de plekken waar je als ambulancemedewerker terecht kan komen”.

Net echt
Met allerlei meubels en spulletjes ( “Ja ja, uit de kringloopwinkel”) zijn een woonkamer van een bejaarde vrouw, een slaapkamer en een baby- annex kinderkamer ingericht. “Je vindt slachtoffers op bed, op de bank, in een ledikant of een maxi-cosi. Net echt dus. Da’s toch anders dan een beetje droog oefenen op de vloer van een zaaltje”.

Vier dagen
Vanuit observatiekamers kunnen trainers toezien of de medewerkers hun werk goed doen: “Door de ruiten zien zij de trainers niet, zodat ze niet worden afgeleid. Het belangrijkste is om een patiënt zodanig te behandelen en mee te nemen, dat er geen extra letsel ontstaat. Daar oefenen alle medewerkers hier minstens vier dagen per jaar op”, besluit Van Wingerden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s