Uitbreiding pilot met AED in Hoeksche Waard

De brandweer in de gemeenten Korendijk en Cromstrijen worden sinds 15 april 2014,  net als al gebeurde bij de brandweer in gemeente Binnenmaas, gealarmeerd bij meldingen van hartfalen. Deze uitbreiding is tot stand gekomen op verzoek van de burgemeesters van deze gemeenten. Door de brandweer, naast de ambulancedienst, te alarmeren bij hartfalen kunnen levens gered worden.

De meerwaarde

AED thumb

De Hoekse Waard is een landelijk gebied. Het heeft weliswaar een ambulancepost, redelijk centraal in het gebied zitten, maar wanneer deze ingezet is, dient versterking te komen vanuit Dordrecht of de buurtregio Rotterdam Rijnmond. In dat geval is het aannemelijk dat de wettelijke opkomsttijden van de ambulance, die op 15 minuten is gesteld, worden overschreden.

De brandweerposten van Korendijk en Cromstrijen bestaan uit minimaal 15 vrijwilligers die in de basis 24/7 paraat zijn. Daarmee is er sprake van zowel een hoge garantiefactor als snelle hulpverlening. De vrijwilligers op deze posten zijn zich bewust dat deze taak een extra geestelijke belasting kan opleveren. Toch geven zij aan dat ze graag invulling willen geven aan deze taak. Binnen het cluster Hoeksche Waard is een BOT-Team actief, dat op verzoek kan worden ingezet in het nazorgtraject voor de “eigen hulpverleners”.

Uitbreiding van het takenpakket

Het uitrukken van de brandweer met behulp van de AED is een uitbreiding van het takenpakket van de brandweermensen, maar het gaat wel om een geringe taakuitbreiding. De brandweer heeft namelijk wettelijk de taak om mens en dier te redden. Daarom is het bedienen van een AED in de reguliere les-, leer- en oefenstof van de brandweer opgenomen. Het is dus geen nieuwe taak en er wordt geen beroep gedaan op extra oefenbelasting van het brandweerpersoneel.

Uit de kengetallen blijkt dat per jaar één op de duizend inwoners geconfronteerd wordt met hartfalen. Uitgaande van bestaande inwonersaantallen van de gemeente Korendijk en Cromstrijen, zou dit kunnen leiden tot een uitbreiding van het aantal uitrukken (verdeeld over 5 brandweerposten) van respectievelijk 11 en 14 uitrukken op jaarbasis. De praktijk leert dat het uitvraagprotocol van de meldkamer bepalend is of de brandweer daadwerkelijk gealarmeerd wordt. Tot slot zal de inzet van deze brandweerposten voor assistentie met AED niet leiden tot extra investeringen. Alle spullen zijn reeds aanwezig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s