Recordaantal grote zilverreigers op Tiengemeten

Op Tiengemeten is afgelopen jaar een recordaantal grote zilverreigers geteld. In oktober telde boswachter Anton Giljam samen met vrijwilliger bij Natuurmonumenten Rob Burgmans op een dag 120 vogels! De grote zilverreiger is een van de 7 soorten reigers die op Tiengemeten ooit gezien is. Hij komt zelfs bijna twee keer zo vaak voor als de blauwe reiger op het natuureiland.

Waterrijk gebied

Volgens Gerwin Geertse, boswachter bij Natuurmonumenten, zijn de aantallen grote zilverreigers in heel Nederland het afgelopen decennium flink gestegen: “Je kunt de soort vooral in waterrijke gebieden en poldergebieden aantreffen. Moerasgebieden als de Oostvaardersplassen, de Biesbosch en Tiengemeten zijn ideale natuurgebieden voor de soort om te verblijven. Het Kommoeras van de Weelde op Tiengemeten  is favoriet bij de grote zilverreiger. Meer dan de helft van de vogels verblijft er.”

Delta

Broeden doet de grote zilverreiger niet op Tiengemeten. Gerwin Geertse vertelt dat het overgrote deel van de broedvogels in Nederland broedt in de Oostvaardersplassen: “In totaal broeden er minder dan 200 paren in Nederland. Er bestaat zeker een goede kans dat de soort zich ook in de delta gaat vestigen (Biesbosch). En op termijn ook op Tiengemeten.”

Zilverreiger

Reigers zien

Gerwin vertelt dat de maanden september tot en met december de beste maanden zijn om grote zilverreigers te zien: “Vooral in de Weelde kun je de vogels aantreffen.  In  het broedseizoen mei-juni is de soort met een enkel aanwezig exemplaar een stuk zeldzamer. De vogels op Tiengemeten zijn afkomstig uit eigen land (broedkolonie Oostvaardersplassen), maar ook uit andere landen als Polen en Frankrijk. Wat dat betreft een internationaal gezelschap.”

Meer reigersoorten

September is de beste tijd om drie meest voorkomende reigersoorten (kleine  en grote zilverreiger en de blauwe reiger) te zien; met wat geluk zie je dan ook de roerdomp en de purperreiger. Zilverreigers stonden een halve eeuw geleden nog bekend als een mediterrane soort die in Nederland erg zeldzaam was. Dat is nu bijna niet meer voor te stellen. Ook in de rest van Europa is de soort toegenomen.

Kleine zilverreiger

De kleinere neef van de grote zilverreiger, de kleine zilverreiger, is ook op Tiengemeten aanwezig, maar vier keer minder algemeen. De soort komt in dezelfde delen van het eiland voor als de grote zilverreiger.  Van augustus tot september zijn er gemiddeld minder dan 20 te zien. In de winter ontbreekt dit reigertje. De kleine zilverreiger is goed te herkennen aan het kleinere formaat: een stuk kleiner dan de grote die een fractie groter is dan de blauwe. Bovendien heeft de kleine zilverreiger een zwarte snavel, de grote (een groot deel van het jaar) een gele.

Wil jij reigers spotten? Kijk hier voor de wandelroute door Weelde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s