Strijen start burgerhulpverlening

De eerste twintig burgerhulpverleners zijn in Strijen aan de slag gegaan. Zij kunnen in geval van een hartstilstand opgeroepen worden. Daarbij gebruikmakend van een aantal AED-apparaten (defibrillator) dat bij nacht en ontij bereikbaar is.

AED

De afgelopen maanden hebben zich tientallen Strijenaren aangemeld als burgerhulpverlener, maar daarmee is nog geen gemeentelijke dekking bereikt. Toch gaat het alarmeren van de hulpverleners deze week gewoon van start. In de praktijk betekent dit dat ze bij een 112- melding van een mogelijke reanimatie worden opgeroepen, straks zelfs in de hele Hoeksche Waard.

Er gaan dan twee soorten sms-berichten richting vrijwillige burgerhulpverleners, die in de buurt van het slachtoffer wonen of werkzaam zijn. Eén groep krijgt een melding direct naar het slachtoffer te gaan en te beginnen met reanimeren. De andere groep wordt gevraagd eerst een mobiele AED op te halen en dan naar het slachtoffer te gaan.

Drie minuten

Bij voldoende dekking binnen de gemeente moet het mogelijk zijn om binnen drie minuten een reanimatie op te starten, en binnen zes minuten een AED ter plaatse te hebben. Zodra een ambulance is gearriveerd, nemen professionele hulpverleners de zorgverlening over. In veel bedrijven, openbare gebouwen en bijvoorbeeld clubgebouwen in de gemeente Strijen hangt tegenwoordig een AED-apparaat.

Buitenkasten

Moerkerke bij een van de verwarmde buitenkasten met AED.

‘Het probleem is dat die apparaten in het algemeen slechts tijdens kantooruren bereikbaar zijn. Om die reden zijn er in de gemeente Strijen de laatste weken een vijftal AED’s in speciale verwarmde buitenkasten geplaatst. Zodat de apparaten te allen tijde inzetbaar zijn,’ vertelt burgemeester Aart-Jan Moerkerke.

Bron: Dichtbijredactie Hoeksche Waard

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s