Vijf van Greup

Een Britse Wellington bommenwerper maakte op 7 augustus 1941 een noodlanding aan de 1e Kruisweg nabij Greup. Het toestel kwam neer op ongeveer 1200 meter ten noordwesten van het nu te vinden gedenkteken.

Burgers uit de directe omgeving stroomden toe en hielpen de bemanning om weg te komen. Anderen gaven kleding, levensmiddelen of geld. Veertien mannen werden door de Duitse bezetter opgepakt. Na een rechtszaak werden zes mannen vrijgelaten, drie kregen lange gevangenisstraffen en vijf mannen betaalden de hulp aan de bemanningsleden met hun leven.

20130919 5vanGreup (4)

De plannen voor een gedenkteken voor de Vijf van Greup namen steeds meer vorm aan. Het CDA Binnenmaas en een groep nabestaanden wilden daarmee de namen van vijf jonge mannen in ere houden die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers zijn omgebracht.

Vandaag 19 september 2013 werd  het gedenkteken voor de ‘Vijf van Greup’ ter hoogte van de Eerste Kruisweg en Stougjesdijk onthuld. Op deze datum werden 73 jaar geleden vijf mannen uit buurtschap Greup door de Duitse bezetter omgebracht. Ze hielpen de piloten van het neergestort Engels gevechtsvliegtuig.
De intiatiefnemers van de Stichting ‘Vijf van Greup’ op de plaats waar het monument komt te staan.

De intiatiefnemers van de Stichting
‘Vijf van Greup’ op de plaats waar
het monument komt te staan.
Foto: Hans Boutkan

De CDA-fractie van de gemeente Binnenmaas en een groep nabestaanden namen een aantal jaren geleden het initiatief om voor de vijf omgebrachte mannen een gedenkteken op te richten.

Oud-Beijerlander Bas Verbaas is voorzitter van de stichting ‘De Vijf van Greup’, die onlangs werd opgericht. Het was Bas zijn oom, Bastiaan Barendrecht, die tot één van de Vijf van Greup behoorde en als nabestaande zag hij van dichtbij hoe zijn moeder worstelde met de vraag wat er precies was gebeurd. “Dit is mede de drijfveer van de oprichting van de stichting geweest. Na het overlijden van mijn moeder 2 jaar geleden ben ik actief aan de slag gegaan om te achterhalen hoe het op die 19e september is gegaan en waar hun lichamen zijn is tot op heden nog altijd onbekend.

Het enige wat ik weet dat ze vanaf het Rotterdamse politiebureau Haagseveer zijn afgevoerd en daarna houdt het spoor op. Ik ben het initiatief van CDA Binnenmaas dan ook zeer erkentelijk en dankbaar dat we nu een gedenkteken kunnen oprichten om deze gebeurtenis nooit meer te vergeten en hopelijk komen we ooit nog eens achter de waarheid”.

20130919 5vanGreup (2)

Inspiratie

Adviseur en ontwerper van het gedenkteken is Eelse Bies. “Ik werd door Peter van Loo en Adrie Tolenaars van het CDA Binnenmaas benaderd met het verzoek het gedenkteken te ontwerpen.

Ik heb in de gesprekken met de nabestaanden goed geluisterd en door een foto van Wim Wüst, schrijver van het boek ‘One of Our Aircraft is Missing’ ben ik geïnspireerd waarop hij met een blad van een verwrongen propeller staat afgebeeld. Het is een simpel en eenvoudig ontwerp wat in een oogopslag de betekenis weergeeft van deze dramatische gebeurtenis”.

20130919 5vanGreup (3)

Vergunning

Adrie Tolenaars is blij en dankbaar dat het gedenkteken er eindelijk gaat komen. “De grond waarop het gedenkteken komt is inmiddels eigendom van de stichting en het laatste traject voor de vergunning van de hoogte van het gedenkteken is zo goed als rond. Ik heb de inzet van de leden van de stichting zeer gewaardeerd”.

Dan is het zover: 19 september 2013 om circa 14.15 uur werd het gedenkteken onthuld ter nagedachtenis aan vijf mannen uit Greup die op 19 september 1941 gefusilleerd zijn als straf voor de hulp aan een geallieerde vliegtuigbemanning. Dat waren

  • Arie van der Stel
  • Joris de Heus
  • Pieter Wouter Kruythoff
  • Arie van Steensel
  • Bastiaan Arie Barendregt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s