Steppekiekendief gezien op Tiengemeten

Vrijdag 13 september was voor boswachter Anton Giljam en vrijwilliger Rob Burgmans een bijzondere dag. Zij zagen namelijk de steppekiekendief, een zeldzame roofvogel die in Nederland maar zelden wordt gezien.

Steppenkiekendief

Op zoek naar voedsel in de Weelde

Iedere maand tellen Anton Giljam en Rob Burgmans de vogels op Tiengemeten. Toen ze vrijdag op de Vliedberg stonden, kregen zij een steppekiekendief in het vizier. Deze zeldzame roofvogel zocht vlak bij de ruïne in de Weelde naar voedsel.

Snelle vlucht

Rob Burgmans vertelt: “Tijdens zijn zoektocht naar eten vloog hij richting de Vliedberg. Wij konden hem daardoor goed observeren!” Die ochtend hadden Anton Giljam en Rob Burgmans ook een blauwe kiekendief en een aantal bruine kiekendieven gezien. “De vlucht van de steppekiekendief is opvallend anders dan van de andere kiekendieven. Zo heeft hij een snellere vlucht.”

Waarneming in Tiengorzen

Vogelaars hadden eerder die ochtend de steppekiekendief waargenomen in de Mariapolder. Ook is de roofvogel gezien in Tiendgorzen, een klein natuurgebied ten noorden van Tiengemeten. Tijdens de vogeltrek worden er wel vaker bijzondere soorten gezien op Tiengemeten. De steppekiekendief broedt in Oost-Europa en overwintert in Afrika.

Wil je kans maken om zelf een glimp op te vangen van de steppekiekendief? Kom eens wandelen rondom Weelde.

Info over deze vogel:

De steppekiekendief (Circus macrourus) is een roofvogel uit de onderfamilie van de kiekendieven. Het broedgebied ligt in Zuidoost-Europa en centraal Azië. In de winter trekt de vogel naar India en Zuidoost-Azië. In West-Europa komt de soort voor als dwaalgast.

Steppekiekendieven worden ongeveer 43-48 centimeter lang en kunnen een spanwijdte hebben tot 1,20 meter. Het mannetje verschilt van de blauwe kiekendief door onder meer een grijze in plaats van een witte stuit en een witte borst in plaats van een grijze.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s