Heicondias

Heicondias lIn de haven van Nieuwendijk is naast de pont van en naar Tiengemeten en andere vaartuigen ook de Heicondias (eigendom van de veerdienst) te vinden. De veerdienst staat onder leiding van Huib Bijl en onderhoudt ook de dagelijkse veerverbinding van Nieuwendijk naar het eiland Tiengemeten. Hiervoor zijn een aantal schippers en een administratief medewerkster in dienst.

Bouwjaar: 1984
Werf: HJ Koopman NV
Type: Passagiersschip
Opdrachtgever: Rijkswaterstaat
Lengte: 18,12 Meter
Breedte: 4,22 Meter
Diepgang: 1,35 Meter
Motoren: 2x Detroit 6V-92N, 235PK
Aantal passagiers: 80
Eigenaar: Veerdienst Tiengemeten

De schipper Huib Bijl is al sinds zijn 14e actief in het onderhouden van de veerdienst Nieuwendijk-Tiengemeten. Na 44 jaar heen en weer varen was hij toe aan iets nieuws. Met de omvorming van Tiengemeten van boeren- naar natuureiland groeide het aantal bezoekers en toeristen en daarin zag Bijl mogelijkheden. Hij zag de Anna Lyse II en twijfelde geen moment! Na aankoop is het schip omgedoopt en vernoemd naar de vier dochters van Bijl, Heidi, Conny, Ditske en Astrid.

Heicondias rHeicondias is de derde naam van het schip. In handen van Rijkswaterstaat heette het schip “Nieuwe Waterweg”, en in handen van het Waterschap “Anna Lyse II”.

Oorspronkelijk werd het voor Rijkswaterstaat gebouwd als directieschip. Dit is nog te zien aan de luxe betimmering in het schip. Het Waterschap gebruikte het schip om watermonsters te nemen, waar het schip kon bewijzen ook sterk te zijn. In handen van Connexxion deed het schip ervaring op als veerboot en bracht passagiers naar het eilandje Pampus.

Sinds Bijl het schip gekocht heeft, verzorgt hij er regelmatig rondvaarten mee. Daarnaast is het schip in 2011 een aantal maal op de waterweg bij Hoek van Holland ingezet ter vervanging van “de nieuwe prins”, de Fast Ferry van de RET.

Begin 2013 zijn beide Detroit motoren grondig gereviseerd, waardoor de Heicondias weer vele jaren probleemloos kan varen! Momenteel is Struik & Hamerslag bezig om het interieur te moderniseren, waardoor de boot in de toekomst onder andere ook geschikt zal zijn voor vergaderarrangementen.

Huib BijlDe huidige ‘pontbaas’, is de vierde generatie Bijl die de veerdienst naar het eiland Tiengemeten verzorgt. In 2007 was Huib Bijl 40 jaar pontbaas, hij kent de waterstromen van het Vuile Gat (het soms verraderlijke water tussen de Hoekse Waard en Tiengemeten) en de werking van het getij in het Haringvliet als geen ander. Huib is met boten opgegroeid en meer schipperservaring is er op het Haringvliet niet te vinden.

Meer over Heicondias >>
Leuke en complete website!

Heicondias
Nieuwendijk 1b
3284 KR Zuid-Beijerland
06 10 95 18 95

Contactpersoon:
Huib Bijl
Tel: 06 53 24 31 29

2 Reacties op “Heicondias

  1. Pingback: Grote ramp(enoefening) bij haven Tiengemeten | Hoeksche Waard

  2. Pingback: Persbericht: Tiengemeten – Nieuwe vaartochten op het Haringvliet | Hoeksche Waard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s