TBC-huisje

MonumentenschildjeBurgemeester Borgdorff heeft afgelopen maandag het eerste monumentenschildje van de gemeente Binnenmaas uitgereikt aan de familie Klompe, eigenaar van boerderij ´De Oemsteen´ aan de Stougjesdijk in de buurtschap Greup bij Mijnsheerenland. De Oemsteen is een karakteristieke boerderij met een zeldzaam behouden tbc-huisje.

Wat is nu zo’n tbc-huisje?

Vroeger werden TBC-patiënten die niet genoeg geld hadden om naar een kuuroord in Zwitserland of aan zee te gaan, thuis verzorgd door het Witte Kruis. Dat zorgde ervoor dat er elke dag een verpleegster langs kwam en dat er in de tuin een speciaal TBC-huisje geplaatst werd.

Een klein slaaphuisje voor de patiënt met enorme openslaande deuren om zoveel mogelijk zon binnen te laten. Omdat de zon draait, werd dat huisje op een draaischijf geplaatst, zodat er geen zonnestraaltje verloren ging voor de patiënt.TBC Huisje Olst

Deze kleine houten huisjes konden vroeger bij een kruisvereniging of bij een sanatorium gehuurd of gekocht worden, om een tuberculosepatiënt die geen geld had voor een dure kuur in de frisse berg- of zeelucht toch de kans te bieden om van heilzame rust, licht en zuivere lucht te genieten.

TBC-huisjes stonden soms bij elkaar op het terrein van de kruisvereniging en soms in de tuin van de TBC-patiënt of diens familie. Vaak lagen patiënten maandenlang in zo’n huisje om hun gezondheid weer terug te krijgen.

Ook het Hof van Moerkerken had met deze materie te maken en daarom werd het Hof voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog  ingericht als herstellingsoord voor tuberculose patienten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s