Bever vestigt zich op Tiengemeten

Bever gevestigd op Tiengemeten
Druk op Tiengemeten, van bevers tot bruine blauwtjes

Naast de duizenden bezoekers die natuureiland Tiengemeten komen bewonderen, weten ook steeds meer dieren het eiland te vinden. In het natuurgebied komen maar liefst 600 verschillende plant- en diersoorten voor. Ook de bever voelt zich thuis op Tiengemeten en bouwde er zijn burcht.

Bever in opmars
De bever is een bijzonder diersoort: hij is het grootste knaagdier in Nederland en karakteristiek voor moerassen en rivieren. Natuurmonumenten is blij dat hij zich thuis voelt op Tiengemeten. Boswachter Helma Braat: “In 2011 vonden we de eerste beversporen op het eiland. Dit jaar heeft de bever zich succesvol gevestigd in het gebied en dit weekend nog werden er op hele nieuwe plekken verse sporen gezien op Tiengemeten. Hopelijk zet deze opmars zich voort!”

Bever op Tiengemeten (Natuurmonumenten, Dirk Dekker)

Indrukwekkende burcht
De bever bouwde zijn indrukwekkende burcht aan de zuidkant van het eiland dat ‘Wildernis’ heet. Dit gebied staat onder invloed van de natuurlijke getijden en in het moerasachtige land voelt de bever zich als een vis in het water. De wilgen op het eiland zijn ideaal bouwmateriaal voor hem. Door het stapelen van takken en deze op te vullen met modder en waterplanten creëert de bever zijn burcht. Overal laat hij zijn sporen na: er liggen afgeknaagde takken verspreid over het gebied en kleine ‘glijbaantjes’ in de modder geven aan waar hij het water in- en uitgaat.

Enorme diversiteit
De diversiteit in flora en fauna op Tiengemeten is enorm. Het zeldzame kamgras groeit bijvoorbeeld uitstekend op het eiland. Vogelaars en dierenliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Een geoefend oog kan wel 17 soorten dagvlinders onderscheiden en ruim 40 vogelsoorten – in het broedseizoen wel meer dan 80! – op het eiland. Iedereen zal roofvogels zoals de bruine kiekendief en torenvalk herkennen en ook watervogels zoals de lepelaar en zilverreiger springen in het oog. Bijzonder is dat de zeldzame vlinder ‘bruin blauwtje’ het eiland heeft gevonden. Wie uiteraard ook thuishoren in het landschap zijn de Schotse Hooglanders die ongestoord grazen op de half open vlaktes van Tiengemeten.
Ontdek Tiengemeten. Kijk op: www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s