Persbericht: Levensreddende pilot in Binnenmaas

‘S-GRAVENDEEL – De gemeente Binnenmaas gaat een pilot draaien met AED-apparaten. Elke brandweerauto in de gemeente (bestaande uit ’s-Gravendeel, Puttershoek/Maasdam, Heinenoord, Mijnsheerenland/ Westmaas) wordt uitgerust met dit apparaat.

AEDEen pilot is een testfase waarbij een apparaat voor een tijdje in een werkomgeving wordt gebruikt, zodat de eventuele gebreken/bugs achterhaald kunnen worden. Wanneer het apparaat tijdens de testfase geen problemen oplevert, kan het product ook door anderen gebruikt worden.

Waarom gebeurt dit? Als iemand een probleem krijgt met zijn/haar hart is het heel belangrijk om zo snel mogelijk te reanimeren. De slogan is niet voor niets: Als elke seconde telt! Als de ambulance op pad gestuurd wordt na een melding duurt het veel langer voor die ter plaatse is dan wanneer de brandweer erop af gestuurd wordt.

Het scheelt ongeveer de helft van de tijd. Snelheid bij hartproblemen is daarom heel belangrijk. Elke woonkern heeft meestal een eigen brandweerkorps. En deze zijn sneller ter plaatse dan een ambulance die een veel groter gebied moet bedienen.

Het is voor veel mensen een vreemde gedachte dat de brandweer komt om iemand met hartproblemen te helpen. Nog steeds is het idee van “brandweer”: blussen van branden. Al lange tijd is dat niet meer de enige taak van de brandweer.

De brandweer heeft een hulpverleningstaak en die taak is heel breed. Deze bestaat uit grote en kleine hulpverleningen, ongevallen met gevaarlijke stoffen, ongevallen in het verkeer, instortingen, overstromingen en brandbestrijding in de meest ruime zin van het woord, waarbij nauw samengewerkt wordt met de ambulancedienst.

Bij de brandweer worden AED-inzetten gezien als verlenging van de hulpverleningstaak. Er wordt op het gebruik van een AED-apparaat extra getraind, zodat deze taak (indien nodig) in teamverband aangepakt kan worden en er voor het slachtoffer een zo perfect mogelijke situatie ontstaat.

De bedoeling van de pilot is: brandweermensen ervaring laten opdoen met de AED en als dat een succes wordt (waar niemand eigenlijk aan twijfelt) zullen de brandweerkorpsen in de regio Zuid-Holland Zuid allemaal met zo’n levensreddend apparaat uitgerust worden.

Het betekent niet, dat in alle gevallen de patiënten gered kunnen worden, maar als er niets gebeurt, zullen ook de anderen het waarschijnlijk niet redden.

We moeten ook niet denken, dat de brandweer de taak van het ambulancepersoneel over gaat nemen. In alle gevallen zal ook de ambulance uitrukken en eenmaal ter plaatse het werk van de brandweermensen overnemen en laten we hopen dat het dan niet te laat is! Zo is er een samenwerking tussen de hulpverleners en die is ten gunste van de “patiënten”. Tenslotte gaat het om het redden van mens en dier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s