De tijd staat stil aan de Gatsedijk

Bijna aan het einde van de Gatsedijk, nog net in Maasdam, maar op de grens met Cillaarshoek, zit de kruidenierswinkel van de gebroeders Zilverschoon. Het is een winkel zoals je ze nog maar weinig ziet. Een beetje stoffig, met een klein assortiment en een ouderwetse sfeer. Gabriël en Kleis Zilverschoon begonnen ruim vijftig jaar geleden hun ouders te helpen in de winkel. Inmiddels staan ze bijna 25 jaar zelf aan het roer. Vervelen doet het werk nooit. ,,Doordat je het zo naar je zin hebt, blijf je bij je boel.”

Gabriel en Kleis Zilverschoon

De winkel met de naam A. Zilverschoon & Zn. bestaat al tientallen jaren. Vader Arie werkte er als knecht en nam de zaak in de jaren zestig over van zijn baas. ,,Je kunt wel zeggen dat het een familiebedrijf is,” zegt Gabriël. ,,Mijn vader had er al zo lang gewerkt, die werd echt als familie beschouwd.” In 1971 overleed hun vader, een paar jaar later hun moeder. Sindsdien staan de broers alleen in de zaak.

De winkel staat vol met kratten limonade en bier en kartonnen dozen met voorraden. Aan het plafond hangen verkleurde oude reclameborden. Op de toonbank staan een stokoude kassa, die nog steeds werkt, en een authentieke analoge weegschaal. ,,Die is zuiverder dan de duurste elektronische weegschaal,” weet Gabriël. Op de planken achter de toonbank staan potten Zwitsal crème, pakken vermicelli, dozen spritsen en blikken cacao. Ervoor doosjes aalbessen van eigen teelt. Hier en daar bromt een vlieg. ,,We verkopen het meest suiker, koffie, thee, bier en limonade. Dat gaat prima,” zegt Kleis. De winkel oogt weinig modern. De meeste dingen die er staan, stammen van ver terug. ,,Als je er nieuwe spullen bij zet, zou dat er niet bij staan,” vindt Gabriël. ,,Vroeger had je in ieder dorp een slager, een bakker en een winkelier,” weet Kleis. ,,Nu zijn wij hier in de buurt nog de enige. Dat is het mooiste wat er is.”

Tot de vaste klanten behoren vooral de bewoners uit de buurt. ,,En die van de afgelegen boerderijen,” vult Kleis aan. ,,Sommige mensen ken ik al sinds ik hier als kleine jongen werkte. Daar heb je goed contact mee. Je kent iedereen en maakt met iedereen een praatje. We nemen de tijd voor de mensen en dat vinden ze leuk. En wij ook.” Daarnaast bezoeken ook mensen die in de omgeving van de Gatsedijk op vakantie zijn, de winkel. ,,Die mensen komen uit heel Nederland en vinden onze winkel uniek. Je verdient geen tientallen guldens aan hen, maar die waardering is leuk,” vindt Gabriël.

De klandizie is iets afgenomen sinds de gemeentelijke herindeling in 1984. De gemeentegrenzen verschoven en de grens van Strijen en Maasdam kwam vlakbij de winkel aan de Gatsedijk te liggen. ,,Daarvóór was dit nog tweeëneenhalve kilometer verder Maasdam,” zegt Gabriël. ,,Toen kwamen de mensen terug over de dijk en deden ze onze winkel aan. Nu hoort het gedeelte hiernaast al bij de gemeente Strijen en rijden de mensen die er wonen door naar de winkels in Strijen.”

Constant

Maar verder blijft het aantal klanten volgens de broers in de loop der tijd zo goed als constant. ,,Je bent er altijd voor de mensen,” zegt Kleis. Openingstijden kent de winkel niet. Op doordeweekse dagen en op zaterdag staat de deur bijna altijd open, ook tijdens etenstijd en ’s avonds. De broers wonen in het huis naast de zaak. ,,Als er ’s avonds iemand langs komt voor sigaretten, kunnen ze die meenemen. Dat is makkelijk.”

Op zondag trekken de Zilverschoons er graag op uit in een van hun oude Mercedessen, want dat is hun hobby. ,,We hebben er verschillende,” zegt Kleis, terwijl hij een stapeltje verbleekte Polaroids laat zien. Om vakantie geven ze niet en ze nemen dan ook nooit een paar dagen vrijaf. ,,Vakantie interesseert me nog minder dan niks,” zegt Gabriël. ,,Dan zit je een hele week op dezelfde plek, daar is toch niks aan. Ik vind het veel mooier om hier over de dijk te kijken en te zien hoe het landschap verandert gedurende de verschillende jaargetijden.”

Voorlopig zijn de mannen niet van plan met hun winkel te stoppen. ,,Zolang je gezond blijft, kun je veel,” vindt Kleis. ,,We denken er ook niet aan om op een bepaalde leeftijd met de vut te gaan. Als je daarover denkt, heb je geen plezier in je werk.”

Een Reactie op “De tijd staat stil aan de Gatsedijk

  1. Geweldig winkeltje!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s