Opening Perendijk

De Zuiddijk in Maasdam is omgedoopt tot de Perendijk. Een feestelijk evenement met een serieuze achtergrond.

17042013 Opening PerendijkOm de hoek bestond al de “Appeldijk” (Ritselaarsdijk).

Donderdag 18 april werd de Perendijk toch echt eindelijk geopend, want door de aanhoudende winterkou moest dit uitgesteld worden. De Perendijk werd in samenwerking met de Weerklank en de Vlashoek door middel van het planten van mooie hoogstam perenbomen geopend.

Perendijk

De Perendijk grenst direct aan de Appeldijk en samen zijn ze elk seizoen een bezoekje waard. Wethouder Joosten van gemeente Binnenmaas plantte samen met zeventig basisschoolkinderen de perenbomen aan de Zuiddijk in Maasdam: een knipoog naar de geschiedenis van de Appeldijk.

Nagedachtenis
De oprichtster van de Appeldijk, Bettine Vlasman, heeft vorig jaar samen met Stichting Hoeksche Waards Landschap de Appeldijk geopend om mensen te betrekken bij de natuur. Ze heeft toegewerkt naar de Open Plukdag op 6 oktober 2012 om samen met alle betrokkenen appels te plukken, helaas heeft ze dat niet mogen meemaken door plotseling overlijden. Ter nagedachtenis aan haar werd op 13 maart de Perendijk aangelegd.

Op Facebook is de Appel en Perendijk hier te vinden >>

Bettine Vlasman
Bettine woonde zelf in Westmaas aan de Ritselaarsdijk.

Het project Appeldijk werd door haar opgezet en op 28 april werd de dijk officieel geopend door de burgemeester van gemeente Binnenmaas. De appelbomen werden voorzien van een naambordjes met informatie, op Facebook werden de laatste nieuwtjes van de dijk gedeeld en op 6 oktober stond de Open Plukdag gepland. Er waren voor die dag kraampjes geregeld waarop het Hoeksche Waards Landschap vers sap van de dijk ging persen, er waren demonstraties gepland en iedereen mocht de appels komen plukken. Helaas is op 4 oktober Bettine Vlasman plotseling overleden. Het evenement is doorgegaan als kleinschalig, laatste eerbetoon met als thema ‘Pluk de dag’.

Perendijk
Bettine wilde ook graag een Perendijk aanleggen met de jeugd van Westmaas en dat is inmiddels toch gerealiseerd.

Hulp nodig voor naambordjes
Er is behoefte om bij deze perenbomen naambordjes te plaatsen, zodat mensen geïnformeerd worden over de natuur. Ook kunnen dan de verweerde bordjes van de Appeldijk vervangen voor nieuwe, zodat Bettines werk niet verloren gaat. Er zijn 117 bordjes nodig om elke boom van informatie te voorzien, maar de initiatiefneemster (uit onderstaande video) heeft geen geld om deze bordjes te laten maken. Bettine financierde de kosten voor de Appeldijk. De stichting Hoeksche Waards Landschap heeft helaas geen budget.

Geld
Het gaat om zo’n 117 bordjes en dus een bedrag van ongeveer 750 euro. Volgens mij moet er best een iemand, een bedrijf of een instantie in of buiten de Hoeksche Waard te vinden zijn, die de goede ideeén van Bettine ondersteunen wil en een (deel van) donatie wil doen.

Reactie zijn welkom >>

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s