Griendwerkerskeet

Op de Esscheplaat (nabij Strijensas) werd tot halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw griendhout geoogst. Van de wilgentakken werden onder andere zinkstukken gemaakt voor de versterking van rivieroevers. Na 1965 bleek de teelt niet meer rendabel en verwilderden de grienden. De griendkeet staat er gelukkig nog.

Griendkeet Strijensas
(Foto: Martin van der Giesen)

De keet is gemakkelijk te ontdekken wanneer je op de Buitendijk op Strijensas bent ter hoogte van de paalkampeerplaats. Ook bevindt er zich nog een tweede keet, waar ik met wat mooier weer, op aanwijzing van een collega, een bezoekje ga brengen.

Tot 2005 groeiden er nog aardappelen in Oeverlanden Hollands Diep. Maar sinds 2006 behoren de Sasseplaat, Zeehondenplaat, Albert, Pieters en Leendertspolder (voormalige ALP-polder), Hoogezandsche Gorzen en Oosterse Bekade Gorzen tot het Deltanatuurgebied.

In de Oeverlanden Hollands Diep kun je eindeloos van de natuur genieten. Er zijn goede wandelpaden, maar in een groot deel van het gebied kun je ook buiten de paden struinen. Het fietspad langs de Buitendijk maakt onderdeel uit van het fietsroutenetwerk in de Hoeksche Waard. Langs de Buitendijk loopt ook een ruiterpad. De wandelpaden sluiten aan op het langeafstandswandelpad Floris V.

Grienden

Heel bijzonder zijn de doorgeschoten grienden (vochtige akkers waar wilgen worden verbouwd). Op de Esscheplaat staan twee oude griendketen die herinneren aan de periode dat de grienden nog werden gehakt. De grienden zijn na bijna vijftig jaar doorgeschoten tot opgaand wilgenbos met veel dood hout. Voor bosuilen, een havik, grote bonte spechten en boomklevers is het er goed toeven. Het rustigste deel van de Oeverlanden Hollands Diep zijn de Hoogezandsche Gorzen. Dit deel is nog afgesloten voor het publiek, maar vanaf de Buitendijk goed te overzien.

(bron: Staatsbosbeheer) (Kaart)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s