Persbericht: Monumentale boerderij in Strijen afgebrand

Een woonboerderij en een aangrenzende schuur aan de Zuid-Kavelsedijk zijn afgelopen nacht verwoest door een grote uitslaande brand.

De brand brak maandagnacht rond 04.00 uit in de schuur van de woonboerderij in Strijen. De brandweer schaalde snel op naar een ‘grote brand’ maar kon niet voorkomen dat de schuur en de woning verwoest werden.


In de schuur lag hooi en stro opgeslagen. De brandweer wist de nabij gelegen stallen te behouden en de dieren die zich er bevonden in veiligheid te brengen. De brand ging gepaard met veel rookontwikkeling. Er werden meetploegen ingezet voor metingen in de omgeving. Bij de brand is volgens de brandweer asbest vrijgekomen. Onderzocht wordt nog waar de asbest precies is terechtgekomen.

Diverse omwonenden, onder meer aan de Oud-Bonavenurasedijk, meldden vanmorgen stukjes materiaal aangetroffen te hebben op het erf en in de tuin. De Omgevingsdienst en de brandweer hebben dit inmiddels onderzocht en geconstateerd dat het stukjes riet zijn. Het riet is afkomstig van het dak van de schuur. Deze kunnen zonder problemen zelf worden opgeruimd.

Bij de brand vielen geen gewonden. De brandweer gaf rond zes uur maandagochtend het sein ‘brand meester’ en is nog enige tijd aan het nablussen. Burgemeester Aart-Jan Moerkerke heeft zich inmiddels ter plaatse op de hoogte gesteld van de dramatische brand.

Ook de elf paarden, die bij de boerderij hoorden, zijn in veiligheid gebracht.

De brand ontstond rond drie uur in de schuur, waarin veel hooi en stro lag opgeslagen. Het vuur sloeg daarna over naar het dak van het woonhuis.

Bij de brand is asbest vrijgekomen, maar dit heeft zich volgens de milieudienst niet verspreid.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.