Eerste nachtdienst

We schrijven januari 1980. Mijn eerste nachtdienst in Rotterdam (Zuid).

  • Gepubliceerd op: 24 januari 1980

Beloning in zaak van vermoorde chauffeur

ONDERZOEK IN VOLLE GANG

ROTTERDAM — De hoofdofficier van Justitie in Rotterdam heeft woensdag 10.000 gulden beloning voor inlichtingen die kunnen leiden tot de arrestatie van de moordenaars van de 33-jarige Rotterdamse taxichauffeur Willem Stakenburg.

De recherche zoekt intussen nog steeds naar de witte Volkswagen die de vermoedelijke moordenaars zaterdagnacht hebben gebruikt om weg te komen. De politie heeft foto”s verspreid van het model VW 1600 of 411. dat in dit geval gebruikt is. Van de moordwapens zijn ook foto”s vrijgegeven: het gaat om een jachtmes van 30 centimeter en een slagersmes van bijna 25 centimeter lengte. In de officiële oproep aan het publiek mikt de politie op iemand die de dolk en het zogenaamde uitbeenmes herkent. Het onderzoek maakt ondertussen gestage vooruitgang, al zegt de politie dat niet met zoveel woorden. De recherche is er vrij zeker van dat de twee mannen die Stakenburg hebben doodgestoken, ongeveer een half uur voor de moord hebben staan telefoneren in een cel op de Van Wijngaardenlaan in Rotterdam-Zuid. Het drama heeft zich daar niet ver vandaan afgespeeld en de kans bestaat, dat vanuit de cel gebeid is om een taxi.

Getuigen

Ook in dit geval zoekt de politie getuigen. Volgens een woordvoerder moet een echtpaar de cel gepasseerd zijn, toen de vermoedelijke moordenaars aan het bellen waren. De recherche zoekt contact met de man en de vrouw.

telefooncel

  • Gepubliceerd op: 28 januari 1980

Auto moordenaars waren in Dordrecht

TIP VOOR RECHERCHE RDAM

• ROTTERDAM — De Rotterdamse recherche heeft een mogelijk spoor in handen van de Witte Volkswagen 1600, die de moordenaars van de 33-jarige Rotterdamse taxi-chauffeur Willem Stakenburg vorige week hebben gebruikt als vluchtwagen.

Volgens een politiewoordvoerder is er een wagen gesignaleerd in Dordrecht, die aan alle eisen voldoet. Maar de auto is weer verdwenen. De recherche heeft een getuige, die de witte auto heeft zien staan aan de linkerkant van de Generaal Spoorlaan in Dordrecht. De wagen was aan de rechterkant beschadigd: de rechterzijruit was volgens de verklaring dichtgeplakt met plastic.

De moordenaars van Stakenburg zijn er zaterdagnacht waarschijnlijk vandoor gegaan in een identieke wagen, waarvan ze de de rechterzijruit kapot hadden geslagen.

De recherche heeft tot nu toe niet meer dan de getuigenverklaring van degene die de wagen in Dordrecht heelt zien staan. De politie hoopt nu op meer tips van mensen die de witte volkswagen in Dordrecht of omgeving hebben gesignaleerd.

Foto’s

Taxi-chauffeur Willem Stakenburg werd vorige week in de nacht van zaterdag op zondag doodgestoken in Rotterdara-Zuid, in zijn taxi. Foto’s van de moordwapens (een slagersmes en een jachtdolk) zijn donderdag door de politie verspreid, samen met foto”s van het model  VW dat gezocht wordt. Daarop kwam de tip uit Dordrecht binnen.
VW1600
  • Gepubliceerd op: 3 maart 1980

Verdachten taximoord in Duitsland gearresteerd

Verrassing voor politie Rotterdam

ROTTERDAM — Het is voor de politie in Rotterdam een volslagen verrassing dat buitenlanders de 33-jarige taxichauffeur W, Stakenburg om het leven hebben gebracht. Dat heeft commissaris Blaauw op een persconferentie gezegd.

Het enige, achteraf correct gebleken, aanknopingspunt is de witte Volkswagen 1600, waarnaar de Rotterdamse recherche steeds op zoek is geweest. De militair was bezitter van zo’n auto en heeft die inderdaad na de moord als vluchtwagen voor hem en zijn vriendin gebruikt.

Nadat de dader, een Britse militair, op 14 december van het vorig jaar deserteerde uit zijn bij Minden gelegen Britse krijgsmachtsonderdeel, waar hij als chauffeur dienst deed, vertrok hij samen met zijn vriendin en met 2000 mark spaargeld richting Nederland. Toen na een kort verblijf in ons land het geld op was beraamden beiden, zo hebben zij in Hannover verklaard, het plan om een taxichauffeur te overvallen. Aanvankelijk wilden zij dat plan in Amsterdam of in Den Haag ten uitvoer brengen, maar om nog onduidelijke redenen is dat niet doorgegaan.

Na een uit de hand gelopen feestje in Amsterdam, met veel drank- en drugsgebruik, arriveerde het tweetal in de vroege morgenuren van de 14e januari in Rotterdam. In verband met de steeds nijpender wordende financiële situatie werd in de Maasstad een definitief plan beraamd om een taxichauffeur te beroven. Het tweetal kocht een plattegrond van de stad en koos uiteindelijk de Noorderkerkdijk in Rotterdam-Zuid uit als plaats waar de overval zou moeten plaatsvinden. Na eerst uitgebreid de omgeving en de vluchtroute richting Breda verkend te hebben, belde de jonge vrouw zaterdag rond middernacht vanuit een telefooncel de taxitelefooncentrale en bestelde onder een uit het telefoonboek geprikte naam een taxi op het adres Noorderkerkdijk 10. De witte Volkswagen parkeerden de twee in de buurt van de Van Wijngaardenstraat. De vrouw had een tasje bij zich met daarin een mes en een hamer. De gedroste soldaat had een zwaar slagersmes in de mouw van zijn jas. De messen hadden zij al bij zich toen ze uit Duitsland vertrokken. Nadat de taxi met Stakenburg achter het stuur voor het huis aan de Noorderkerkdijk was gestopt, nam Heicke naast de chauffeur plaats en haar vriend achter Stakenburg. Na enkele honderden meters lieten zij de taxichauffeur stoppen. Onmiddellijk nadat de wagen tot stilstand was gekomen sloeg de Engelsman van achteren toe. Ook Heicke zou hebben gestoken, maar dat wordt door de jonge vrouw ontkend.

Richting Breda

Nadat de twee de auto en de kleding van de taxichauffeur hadden doorzocht, maar geen geld konden vinden, verdwenen zij met de witte Volkswagen richting Breda. Heicke G. zal te zijner tijd in Duitsland wegens moord of medeplichtigheid aan moord terecht moeten staan. Zij kan niet aan Nederland worden uitgeleverd. Het staat nog niet vast waar Guy O., die de Britse nationaliteit bezit, zich zal moeten verantwoorden. Dat kan in Duitsland zijn maar ook in Engeland, op grond van het zogenoemde NATOstatusverdrag.

Taxi

  • Gepubliceerd op: 8 maart 1980

Verdachte van taximoord uitgeleverd

ROTTERDAM — De Britse militair Guy D. (21), die ervan wordt verdacht in de nacht van 18 op 19 januari de Rotterdamse taxichauffeur Willem Stakenburg (33) om het leven te hebben, gebracht, zal in Rotterdam worden berecht. De militair, die eind vorige week samen met zijn vriendin Heicke G (20) in Hannover werd gearresteerd, is inmiddels door de Britse militaire politie in West-Duitsland aan de Nederlandse justitie overgedragen. Hij zal begin volgende week aan de Officier van justitie in Rotterdam worden voorgeleid.

Heicke D., die volgens de eerste verklaringen van de soldaat de Rotterdamse taxichauffeur ook messteken heeft toegebracht, zal zich voor een Westduitse rechtbank moeten verantwoorden. Zij zelf ontkent overigens te hebben gestoken.

Guy D. kon worden overgedragen aan de Nederlandse justitie op grond van het zogenoemde ,,NAVO-statusverdrag”, dat uitlevering van van misdrijven verdachte militairen aan het NAVO-land waar het misdrijf is gepleegd in sommige gevallen mogelijk maakt.

Vrouwe Justitia

  • Gepubliceerd op: 10 september 1980

Vijftien jaar voor moord op chauffeur

Eis tegen Engelsman (21)

ROTTERDAM — Tegen de 21-jarige Engelse beroepsmilitair Guy Barington D., die in januari dit jaar samen met een Duitse vriendin de Rotterdamse taxichauffeur Willem Stakenburg (33) op beestachtige wijze vermoordde, is woensdag een gevangenisstraf van 15 jaar geëist.

Officier van justitie mr. P. J. Würzer, die opzet bewezen achtte, vond een zware straf noodzakelijk. „De allerscherpste veroordeling is hier op zijn plaats, ook tegen de achtergrond van de kwetsbaarheid van de taxichauffeurs. D. en zijn vriendin hebben bewust een taxichauffeur als doelwit uitgekozen, omdat die alleen is en omdat je die met een opdracht naar een bepaalde afgelegen plaats kunt laten rijden. Als je de functie van het taxiwezen in Rotterdam bekijkt, verzwaart dat het delict”.

Abattoir

Tijdens de rechtszitting gaf de in Duitsland gelegerde Guy, toe dat het de bedoeling was de taxichauffeur te beroven; In janauri dit jaar deserteerde hij uit het Britse leger en vertrok met zijn 19-jarige vriendin Heicke naar Nederland, nadat zijn huwelijk met een Duitse vrouw was stukgelopen en hij het in het leger niet meer zag zitten. Hij werkte onder meer in Hengelo in een abattoir, waar hij dagelijks 1000 varkens met een mes de kop af moest snijden. Met de VW 1600 van prostituee Heicke gingen ze op 20 janauri naar Rotter am. „Ik had een beetje geld nodig”, zo verklaarde Guy het idee van de roofoverval.

Vluchtroute

’s Middags kochten ze een plattegrond van Rotterdam en zochten een geschikte plek uit. Guy had uit Hengelo een uitbeenmes meegenomen, terwijl zijn vriendin eerder in Amsterdam een legermes had gekocht. Vroeg in de avond werd de uitgekozen plaats, nabij de snelweg naar Breda nog eens bekeken en de vluchtroute vastgesteld. Later toog het tweetal opnieuw naar de plek, waar Heicke in een telefooncel een taxicentrale belde en een nabijgelegen adres opgaf. De VW had men iets verder op slot weggezet.

In de taxi was Heicke volgens plan naast de chauffeur gaan zitten, terwijl Guy achterin was gestapt. Guy had het mes met de scherpte naar binnen in zijn hand. Heicke droeg een tasje met het andere mes. Later bleek daarin ook een hamer te zitten. Volgens Guy had hij bij het instappen willen afzien van zijn plan. Op de vraag van rechtbank-president mr. P. W. M. Broekhoven waarom hij dan toch door was gegaan, wist hij geen antwoord.

Toen Heicke de taxi had laten stoppen en zogenaamd in haar tasje een adres opzocht, had Guy de chauffeur van achteren gegrepen, hem het mes op de keel gezet en even later op vreselijke wijze vermoord. Over zijn gehele lijf werden later steken gevonden. Guy: „Ik kreeg plotseling een hallucinatie toen ik in de ogen van die chauffeur keek. Hij deed me denken aan de man die er met mijn vrouw vandoor is gegaan”.

De inmiddels in Duitsland terechtgestane Heicke heeft echter verklaarde dat Guy wel degelijk de bedoeling had de chauffeur om het leven te brengen. Ook de officier van justitie was hiervan overtuigd. ,,Het meenemen van de messen, het kopen van de kaart en het kiezen van de vluchtroute, dat alles duidt erop dat wel degelijk sprake was van voorbedachten rade”, aldus mr. Würzer, die ook het psychiatrisch rapport aanhaalde, waarin wordt geconcludeerd dat Guy vrijwel geheel toerekeningsvatbaar en verantwoordelijk is voor zijn daad. De officier vond — net als de dokter — dat het gebruik van marihuana nauwelijks van invloed kon zijn geweest.

Volgens Guy heeft ook Heicke aan het lichaam van de taxichauffeur steken toegebracht, iets wat zij zelf ontkent. Na de moord heeft zij nog wel naar geld gezocht, maar in ()aniek geraakt, zijn beiden naar de auto gevlucht. Daar gekomen werd met de hamer een ruitje ingeslagen, omdat Heicke de sleutels had verloren. Ook een van de messen werd in de nabijheid van de plaats van de moord teruggevonden. Het tweetal vluchtte met de auto via België en Frankrijk naar Spanje, maar spoedig daarna ging men weer terug naar Duitsland, waar Heicke zich op 29 februari bij de politie meldde. Drie dagen later werd D. gearresteerd.

Razend

D.. toonde ook nu nog maar erg weinig berouw over zijn daad. „Het spijt me en ik vind het afgrijselijk wat ik deed, maar ik ben geen crimineel”. Uit het psychiatrisch rapport kwam hij naar voren als iemand die naast een zekere geraaktheid ook een hoeveelheid hardheid demonstreert. Hij verliest snel zijn zelfbeheersing. Ook tijdens het voorarrest heeft hij zich enige malen kwaad gemaakt tegenover medegevangenen, waarbij hij razend werd.

Zijn advocaat mr. A. Velu achtte het niet bewezen dat de moord met opzet is gepleegd. Volgens hem probeert Guys vriendin hem nu alle schuld in de schoenen te schuiven. Hij vroeg een flinke vermindering van de geëiste straf. De uitspraak is dinsdag 23 september.

De laatste rit van een taxichauffeur

Voormalig politiechef Jan Blauw schreef er een boek over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s