CD van Chr. Harmonievereniging Prinses Juliana

De vereniging Prinses Juliana is één van de twee muziekverenigingen, die het dorp Klaaswaal rijk is. Opgericht in 1913 als fanfarekorps, werd in 1933 overgestapt naar harmoniebezetting. Prinses Juliana wordt in de volksmond ook PJ genoemd.

Logo Prinses Juliana Klaaswaal

De vereniging heeft een eigen jeugdopleiding waar kinderen vanaf 7 jaar muziekles krijgen. Dit gebeurt op de welbekende blokfluit. Nadat de eerste stapjes in zelfmuziek maken gezet zijn, kunnen de kinderen ervoor kiezen een ander instrument te gaan spelen. Dit zijn koperinstrumenten, houtinstrumenten en het slagwerk.

Leerlingengroep

Omdat de samenstelling van de leerlingengroep zelden een mooie verhouding tussen verschillende instrumentengroepen geeft, kunnen we dan ook niet spreken van een “orkest”.

Na een tijdje in de leerlingengroep te hebben gezeten, wordt de “grote” stap gemaakt naar het jeugdorkest.

Jeugdorkest

Het jeugdorkest van Prinses Juliana is het orkest waarin leerlingen de kans krijgen om te spelen in een orkest dat dezelfde instrumentatie kent als het grote harmonieorkest. Hebben de leerlingen al geleerd samen te spelen in het leerlingenorkest, hier leren zij de verschillende facetten van een harmonieorkest kennen. Hoewel de muziekkeuze aangepast is op het leren samenspelen in een harmonieorkest, wil dit nog niet zeggen dat het musiceren in het jeugdorkest eenvoudig is: aan een ieder worden behoorlijke muzikale eisen gesteld.

Het Harmonieorkest

Het is de bedoeling, dat iedereen die lid wordt van de vereniging, uiteindelijk in dit orkest terecht zal komen. Het orkest bestaat gemiddeld uit 80 leden en speelt op een hoog niveau. Dit blijkt uit de drukbezochte concerten en uit het feit dat het orkest al jaren meespeelt in de hoogste afdeling van de landelijke muziekbonden.

Jaarlijks terugkerende hoogtepunten voor dit orkest zijn het Maartconcert, het nieuwjaarsconcert en de deelname aan muziekconcoursen, zowel regionaal als landelijk. Naast een hoog muzikaal niveau kent het orkest ook een heel goede sfeer en het blijkt dat dit de vereniging alleen maar ten goede komt.

Het harmonieorkest staat sinds 1979 o.l.v. Alex Zwijgers

 PRINSES JULIANA CD

In kader van het jubileum jaar is er een CD uitgebracht. Deze CD is opgenomen in het eigen vereningingsgebouw van PJ. Op vrijdag 16 en zaterdag 17 november 2012 waren de opnamedagen voor de harmonie. Twee weken later is “Fine Fleur” langs geweest om eveneens medewerking te verlenen aan de CD.

De 1e CD is tijdens het nieuwjaarsconcert aan de burgemeester van Cromstrijen overhandigd en is verkrijgbaar voor 15 euro. Tevens is er in het kader van het 100 jarig jubileum een jubileumboek uitgebracht dat voor 17.50 euro te koop is.

Tot 9 maart is er een aanbieding: een CD en het jubileumboek samen met een toegangskaart voor het Maartconcert voor 40 euro. Verdere informatie over de CD en het jubileumboek is te verkrijgen via secretariaat@pjklaaswaal.nl of telefonisch 0186-662373 Leo ‘t Hooft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s