Zucht

Zo schoot ik onderstaande foto in de buurt van Westmaas en vroeg me af of het wel helemaal goed ging met deze koe. En uier zo groot en slepend over het gras van de wei. Op zoek naar de boer dus.

Toevallig kwam de man net aan fietsen, waarna ik hem mijn vraag voorlegde. En ik maar denken dat het aan het (niet) melken zou liggen.

De boer legde mij uit dat het niets te maken had met melken, maar dat het een aandoening was die “zucht” heet.

Bij een drachtige koe is meestal ‘zucht’ – een verdikking of oedeemvorming – te zien in de uier.

Ik kan een heel technisch verhaal neerzetten, maar zucht heeft te maken met koeien, die een kalf gekregen hebben. Drachtige melkkoeien worden in de regel gewoon doorgemolken, tot zo’n 2 maanden voor het afkalven. Dan wordt er van het ene op het andere moment gestopt met melken; de koe wordt ‘drooggezet’. Zo’n ‘droge koe’ kan dan goed op kracht komen voor de aanstaande bevalling. Bij het droogzetten verandert de hormoonhuishouding van de koe.

Aan het eind van de dracht heeft de koe vooral rust en een ruim en schoon bed nodig. De rechterkant van het koeienlijf, daar waar het kalf zit, is dan veel dikker en ronder dan de linkerkant. Op de dag van het afkalven zal een koe weinig eten.

Zucht

Zucht of uieroedeem is een overmaat aan vocht in de uier. Vaarzen zijn hiervoor gevoeliger dan oudere koeien. Echter oudere koeien met diepe uiers zijn ook weer gevoeliger. Koeien die op jonge leeftijd veel last hadden van uieroedeem, ontwikkelen op latere leeftijd vaak doorgezakte uiers. Als er veel vaarzen zijn met uieroedeem kan dat wijzen op een verhoogd risico op melkziekte.

De mate van oedeemvorming wordt voor een groot deel bepaald door de hoeveelheid zouten (natrium en kalium) in het rantsoen. Zorg voor voldoende en juiste aanvulling met vitaminen en mineralen en zorg voor optimaal koecomfort, vooral voldoende beweging is erg belangrijk.

Advertenties

Een Reactie op “Zucht

  1. bizar verhaal Jan, heeft het dier hier geen last van dan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s