Zuidzijde

Zuidzijde is een buurtschap in de streek Hoeksche Waard, gemeente Korendijk. Tot en met 1983 deels gemeente Nieuw-Beijerland, deels gemeente Zuid-Beijerland.

Ligging
De Zuidzijde ligt ten zuidoosten van Nieuw-Beijerland, ten noorden van Zuid-Beijerland, halverwege de weg Piershil – Klaaswaal (Zuidzijdsedijk). De panden op de haaks hierop lopende Noorddijk vallen onder Zuid-Beijerland, de panden aan de Zuidzijdsedijk vallen deels onder Nieuw-Beijerland (huisnrs. 1-53 en 2-94), deels onder Zuid-Beijerland (huisnrs. 18-102).
– Vermoedelijk loopt de voormalige gemeentegrens, thans dorpsgrens, tussen Nieuw-Beijerland in het noorden en Zuid-Beijerland in het zuiden, hier midden door de Zuidzijdsedijk.

Statistische gegevens
In 1840 omvatte de buurtschap Zuidzijde 37 huizen met 187 inwoners in de gemeente Nieuw-Beijerland. Onder de gemeente Zuid-Beijerland wordt Zuidzijde niet apart vermeld. Tegenwoordig heeft Zuidzijde ca. 90 huizen met ca. 220 inwoners.

Geschiedenis
Van 1925 tot 1932 was er in Zuidzijde een hulppostkantoor (nadat er eerst sinds 1865 een bestelhuis was, in 1870 vervangen door een brievenbus).

Bezienswaardigheden
De voormalige Ned. Herv. kerk van Zuidzijde (Zuidzijdsedijk 42) valt voor het postadres onder Zuid-Beijerland, dateert uit 1927, is in 1999 buiten gebruik gesteld en is tegenwoordig in gebruik als woning.

Kerk Zuidzijde Zuidzijdsedijk Nieuw-Beijerland

Bekende zaken in Zuidzijde:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s