Steqi

Op diverse plaatsen zijn de afgelopen dagen mini steqi’s geplaatst in de Hoeksche Waard. Het betreft kleine informatiepanelen voor de recreant. Al jaren geleden werden de eerste – grote – Steqi’s geplaatst, informatiepanelen langs fiets- en wandelroutes. Hierop staat relevante informatie over de omgeving.

De informatievoorziening langs de verschillende recreatieve routes was flink aan verbetering toe. Naast de grote informatiepanelen zijn er ook brochures met het kaartbeeld van de omgeving.

Maar er is meer informatie. Om ook die kenbaar te maken zijn er op verschillende – bijzondere – plekken in Nationaal Landschap Hoeksche Waard mini Steqi’s geplaatst. De informatiepanelen zijn bij onder andere molens, bijzondere bomen, langs agroranden, bij boerderijen en in buurtschappen te vinden. Hieronder zo’n mini paneel.

Fortlaan Numansdorp

In samenwerking met de vijf gemeenten zijn de locaties gezocht. En met de enthousiaste inbreng van de gebiedskenners van de erfgoedkoepel Hoeksche Waard zijn de verhalen en wetenswaardigheden opgetekend en is er beeldmateriaal verzameld.

Op deze wijze worden de huidige routes nog aantrekkelijker. Niet alleen kunnen recreanten genieten van het mooie landschap, zij komen hier nu ook nog iets over te weten. Misschien staat er voor de inwoners van de Hoeksche Waard ook nog wel iets op waarvan men zegt: “Hé, wat leuk, nooit geweten!”.

De naam ‘Steqi’ staat voor een tweezijdig bedrukt informatiepaneel. De panelen staan op strategische punten in het landschap en zijn voorzien van een bankje en een overkapping. Je kunt er als je een tocht aan het maken bent, even uitrusten. Op de recreatieve kaart in het Steqi kun je zien waar je je precies bevindt. Hieronder zo’n Steqi.

De makers

Voor een nieuwe fietsroute door het beschermde landschap van de Hoeksche Waard heeft Aart, in samenwerking met Trend reklamemakers Oud Beijerland, een serie multifunctionele abri’s ontwikkeld die de naam “Steqi” kreeg. Het Steqi is een herkenningspunt met een plattegrond en een overkapt rustpunt met bankje en prullenbak.

Het Steqi is geconstrueerd uit houten staanders met een verzinkt dak en een hardkunststof bebording. Uitgangspunt hierbij was een hoge mate van vandaalbestendigheid van het object en een vormgeving passend in een landelijke omgeving.

Het ontwerp, de productie en de plaatsing op een stalen fundering op 15 plaatsen in de Hoeksche Waard is geheel door Aart gerealiseerd.

De Steqi’s zijn ruim zes jaar geleden neergezet om enerzijds te dienen als rustplaats voor fietsers en wandelaars, maar tegelijk waren ze ook voorzien van nuttige informatieborden en borden met kaarten van de regio.

Een volledige lijst:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s