Vlasroterij Schenkeldijk

Voor de vlasroterij worden door Architektenburo Roos en Ros BNI-BNA te Oud-Beijerland plannen ontwikkeld voor herbestemming en restauratie. Het is de bedoeling dat het gebouw uit 1947 wordt gerestaureerd en een woon-werkbestemming krijgt.


In het Monumenten Inventarisatieproject  (MIP) van Zuid-Holland is de voormalige vlasroterij aan de Kooilandsedijk te Strijen (Schenkeldijk) omschreven als Monument van Bedrijf en Techniek. In een vlasroterij werd vlas geweekt en voorbewerkt om tot weefsel (linnen) verwerkt te worden.

Omdat de schoorsteen hevig te lijden heeft gehad van weersinvloeden bleek een ingrijpende restauratienoodzakelijk. Schoorsteenrestaurateur Harm Meijer, dé specialist als het gaat over fabrieksschoorstenen, heeft in nauwe samenwerking met architektenburo Roos en Ros, de restauratie voorbereid. Inmiddels is de restauratie in volle gang, de stabiliteit van de schoorsteen is al veiliggesteld en de kop, die ooit door blikseminslag was vernield, wordt weer opnieuw opgemetseld. Het is de bedoeling de restauratie voor het eind van het jaar af te ronden.

Wanneer er niets was gedaan zou binnen enkele het unieke complex aan de Kooilandsedijk in Strijen niet meer herinnerd hebben aan de vlasteelt in de Hoeksche Waard. Dankzij restauratie van de stenen schoorsteen van de vlasroterij is dit voorkomen.

Hierdoor zal de schoorsteen als ‘landmark’ zichtbaar blijven. Informatie over de vlasverwerking in de Hoeksche Waard zal voortaan op deze plek te vinden zijn.

Ooit stonden er in Nederland ruim 10.000 van dergelijke ronde fabrieksschoorstenen. Ze waren onmisbare elementen binnen de vlasverwerking. De schoorsteen in Strijen had de laatste jaren echter behoorlijk onder de weersinvloeden geleden en was door blikseminslag zelfs afgebrokkeld.

Werkzaamheden
In augustus werd gestart met het herstel. Voegwerk werd hersteld, stalen trekbanden vervangen en verroeste klimijzers werden vernieuwd. Bovenop de schoorsteen is een bliksemafleiderinstallatie aangebracht. Door het behoud van de schoorsteen blijft de landelijk unieke verbondenheid van schoorsteen en bijbehorend gebouw bestaan.

Informatiepaneel
Bij het complex aan de Kooilandsedijk is een informatiepaneel geplaatst waar de bezoeker wordt geïnformeerd over de vlasteelt in de Hoeksche Waard. Hierop leest u bijvoorbeeld dat de schoorsteen in verbinding stond met het ketelhuis, waar het water werd verhit. Dit warme water kwam in warmwaterbassins waarin de stengels van de vlasplanten te roten werden gelegd.

De voormalige roterij bevind zich nabij de Kooilandsedijk 43 in 
Strijen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s