Smederijmuseum Strijen

Dit jaar is het precies tien jaar geleden dat de Oudheidkundige vereniging Het land van Strijen de historische smederij aan de Kerkstraat in gebruik nam.

De uit de 16e eeuw stammende smederij in Strijen is na een ingrijpende restauratie uitgegroeid tot een museum waar jaarlijks duizenden toeristen op afkomen. Ook menig bruidspaar is in de smederij in het huwelijk getreden.
Het museum is gevestigd in een voormalige dorpssmederij met, aan de achterzijde, een aangebouwde woning. Na een grondige renovatie van deze panden is het museum op 18 mei 2001 in gebruik genomen.
De onderbouw van de smederij dateert vermoedelijk al uit de 16e eeuw. De aangebouwde woning is negentiende-eeuws. Eeuwen lang werd het pand als smederij gebruikt en ook nu nog kunt u er de smid iedere 2e zaterdag van de maand aan het werk zien aan het smidsvuur en aambeeld.
Ook zijn er nog tal van oude machines aanwezig, waaronder een door een elektromotor aangedreven smeedhamer. Paarden kunnen nog worden beslagen in de voor de smederij aanwezige hoefstal.
In het benedenpand bevinden zich een stijlkamer en een stijlkeuken. Deze zijn beide volledig ingericht en geven een beeld uit de dertiger en veertiger jaren van de vorige eeuw. In de stijlkamer is nog een bedstede aanwezig en een middeleeuwse toogkelder.
In het benedenpand is ook een bibliotheek ingericht met meubilair uit “de stijlperiode” afkomstig uit het voormalige raadhuis van Strijen.
Verder is er een keldergedeelte geheel voorzien van een betimmering op de wanden, hier is linnen en kantwerk te zien.
De zolderverdieping van de smederij is ingericht als expositie ruimte voor de vereniging. Hier staan ook de vitrines ingericht door het Archeologisch Museum Hoekse Waard Oost met vondsten uit de periode vanaf de ijzertijd tot aan de 18e eeuw, uit de regio Strijen.
Het smederijmuseum is een bezoekje waard en te vinden aan de Kerkstraat 47 in Strijen.

Nog meer informatie >>

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s